Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje – restauruoto filmo „Velnio sėkla“ premjera

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 4–5 d. daugelyje Lietuvos miestų prasideda jau trečiosios Lietuviškos kino klasikos dienos. Žiūrovai turės galimybę nemokamai pamatyti restauruotus mėgstamiausius legendinius lietuviškos kino klasikos filmus, pritaikytus šiuolaikiniams ekranams.

Rugpjūčio 5 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje vyks režisieriaus Algimanto Puipos restauruoto ir suskaitmeninto filmo „Velnio sėkla“ (1979)  premjera. Renginį ves kino kritikė Neringa Kažukauskaitė. Žiūrovai taip pat turės galimybę išgirsti filmo režisieriaus A. Puipos prisiminimus apie filmo gamybos užkulisius.

A. Puipos „Velnio sėkloje“ jau akivaizdūs savito tada dar tik pradedančio režisieriaus stiliaus bruožai: vizualumas, polinkis į siurrealistines detales, sugebėjimas derinti psichologišką aktorių vaidybą ir originalią pasaulio viziją.

Iš pirmo žvilgsnio filmas gali pasirodyti įprastas sovietmečio lietuvių kinui filmas, išaugęs iš tradicijos rodyti tarpukario Lietuvos kaimą kaip klasinių kovų, išnaudojimo ir beteisiškumo areną. Scenarijaus autorius Vytautas Žalakevičius, laisvai interpretavęs Petro Cvirkos prozą, neatsisakė pažįstamų personažų – bedalių samdinių ir godžių, žiaurių buožių. Tačiau tai tik išeities taškas: „Velnio sėklos“ personažai nueis daug toliau, nei leidžia schema, o V. Žalakevičius ir A. Puipa suteiks pasakojimui apie „mergos vaiką“ Jonį (Kostas Smoriginas) netikėtų siužeto ir likimo posūkių. Būtent tai ir daro „Velnio sėklą“ ne dar viena drama apie kaimą, o autoriniu filmu, pasvarstymu apie žmogaus prigimtį, gal net refleksija apie lietuvišką mentalitetą.

Laikantis saugumo reikalavimų, žiūrovai įleidžiami tik pagal išankstinę registraciją ir ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių