Pereiti į pagrindinį turinį

Opera „Jonas ir Greta“ belsis į jaunimo širdis

VCO („Facebook“ nuotr.)

„Vilnius City Opera“ (VCO) kūrėjai kviečia į operos premjerą jaunimui. Pasirinkę gerai žinomą brolių Grimų pasaką, kūrėjai į ją pažvelgė ne kaip į pasaką vaikams, bet kaip į dviejų paauglių nuotykių dramą. Todėl ir pasakos pavadinimas suaugo – iš „Jonuko ir Grytutės“ virto „Jonu ir Greta“.

Dalios Ibelhauptaitės ir Gintaro Rinkevičiaus vadovaujama VCO kuria nuotykių spektaklį jaunimui. Jaunimas jį ir kuria – kompozitoriaus Engelberto Humperdincko operą stato jaunieji VCO kūrėjai režisierius Gediminas Šeduikis ir dirigentas Ričardas Šumila.

„Repertuare atsiranda kūrinys jauniems žmonėms, ir man labai svarbu, kad tas kūrinys būtų sukurtas jaunų žmonių, kad mes augintume kartą, kuri moka kalbėti vienas kito kalba, kuri kurs ir augs dar 30 metų į priekį“, – sako VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė.
Pasak jos, galime įsivaizduoti, kad „Jonas ir Greta“ – pasaka trejų metų vaikams, ir nors E. Humperdinckas parašė vagnerinio stiliaus muziką, ji šiuolaikiniam žmogui gali suskambėti šiuolaikiškai, vos ne kaip hip hopas: „Labai svarbu vizualiai padaryti, kad tai atitiktų paauglio viziją.“

Pasirinkę gerai žinomą brolių Grimų istoriją, kūrėjai į ją pažvelgė ne kaip į pasaką vaikams, bet kaip dviejų paauglių nuotykių dramą. Pakeitę pavadinimą, ir pasakos raganą operos kūrėjai pavertė vampyru.

„Mūsų variacijoje yra vampyras, nes, žinot, ragana yra toks naftalininis reikalas, kuris net ir trejų metų vaikų negąsdina. Net pagal filmus matome, kad mėgstamiausi veikėjai yra vampyrai, zombiai ir monstrai. Turbūt vampyras yra XXI a. ragana“, – sumanymą apibūdina D. Ibelhauptaitė.

Jono vaidmenį operoje atlieka Jurgita Adamonytė, šį vaidmenį kūrusi Londono Karališkoje operoje, o sesers Gretos – ukrainietė solistė Marija Nazarova.

„Muzika – siaubingai graži, spalvinga, didžiulis orkestras, kurį kažkokiu būdu reikia peršaukti. Smagu žaisti – esam paaugliai ir žaidžiam“, – teigia J. Adamonytė.

„Man patinka šis vaidmuo, herojės charakteris man artimas, bet dainuoti nelengva, ypač man, nes mano balsas aukštas, o čia daugiau vidutiniame registre reikia dainuoti. Orkestras sodrus, didelis, todėl sunku“, – kolegei antrina M. Nazarova.

Spektaklyje taip pat dainuoja Rafailas Karpis, Viktoras Gerasimovas, Eglė Šidlauskaitė, Aistė Pilibavičiūtė, Arūnas Malikėnas, tėvo vaidmenį kūręs ir šios operos pastatyme nacionaliniame operos ir baleto teatre prieš 20 metų, ir naujajame pastatyme.

„Jono ir Gretos“ premjera Kongresų rūmuose – šį ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų