„Portland Percussion Group“ atvyko koncertuoti į Vilnių

  • Teksto dydis:

Europos festivalių laureatas, aktualios muzikos festivalis „Gaida“ startuoja jau šią savaitę. Spalio 22 d. Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje jubiliejinį 30-ąjį festivalį pradės viena ryškiausių JAV mušamųjų grupių „Portland Percussion Group“, kuri mūsų šalyje koncertuos pirmą kartą. Tam, kad pripažinti atlikėjai galėtų atvykti į Lietuvą, festivalio organizatoriai turėjo pasirūpinti specialiu leidimu.

Atlikėjams buvo atlikti COVID–19 testai, – jų atsakymai neigiami.

„Portland Percussion Group“ pristatys Vilniuje intriguojančią muzikos programą, kurioje skambės ypatingos sėkmės sulaukę Amerikos kūrėjų Paulo Lansky, Douglaso Hertzo, Steveno Snowdeno opusai ir kurią vainikuos Philipo Glasso kūriniai iš garsiojo ciklo „Glassworks“, pritaikyti perkusiniams instrumentams.

Vis dėlto svarbu pažymėti, kad festivalio koncertų salės dėl suprantamų priežasčių galės priimti tik labai ribotą kiekį žiūrovų.

„Portland Percussion Group“ susibūrė 2011 metais Portlande ir per devynetą intensyvios veiklos metų tapo vienu ryškiausių JAV šiuolaikinės muzikos ansamblių. Intensyviai bendradarbiaudami su žymiausiais kompozitoriais, „Portland Percussion Group“ papildė savo repertuarą daugiau nei 60 naujų kūrinių mušamųjų kvartetui.

Po ansamblio pasirodymo prieš metus portalas „Oregon Artswatch“ rašė: „Jei egzistuoja toks šiuolaikinės klasikos žanras, kuriame dera Vakarų Afrikos, Indonezijos, Japonijos, Turkijos ir Vakarų Europos muzikinės kultūros, tai yra koncertinė muzika mušamiesiems. [...] Portlando mušamųjų muzikos scena yra plati ir spalvinga, pradedant aukštųjų mokyklų orkestrais ir baigiant „Portland Percussion Group“, kuris yra vienas iš prestižiškiausių JAV ansamblių. Jo atlikėjai Brianas Gardineris, Paulas Owenas, Brettas Paschalis ir Chrisas Whyte’as drauge įspūdingai groja nuo 2011 metų ir nuolat užsako naujus kūrinius.“

Pastarieji „Portland Percussion Group“ koncertai įvyko šiuolaikinės muzikos festivalyje „nienteForte“, festivalyje „Northwest Percussion“, projekte „Makrokosmos“. Atlikėjai bendradarbiauja su garsiausiais šių dienų JAV kompozitoriais – Steve’u Reichu, Meredith Monk, Johnu Adamsu, Michaelu Gordonu, Paulu Lansky ir kitais. „Portland Percussion Group“ ne kartą yra groję Steve’o Reicho legendinio „Drumming“ visų dalių ciklą, taip pat šių dienų perkusijos „hitu“ tapusį M. Gordon kūrinį „Timber“. Ansamblis pavasarį buvo pakviestas kaip pagrindinis atlikėjas JAV nacionalinėje kompozitorių asociacijoje.

Jubiliejinio 30-ojo festivalio „Gaida“ atidarymo koncertas su pripažinta JAV mušamųjų grupe „Portland Percussion Group“ – spalio 22 d. Nacionalinėje filharmonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių