Pristatoma virtuali paroda apie ikikarinės Lietuvos rusus

Gegužės 21-ąją minint Lietuvos tautinių bendrijų dieną Lietuvos ypatingasis archyvas pristato virtualią parodą apie ikikarinės Lietuvos rusus, tapusius sovietinių represijų aukomis.

Nepriklausomoje Lietuvoje bei Lenkijos okupuotame Vilniaus krašte gyvenusią Lietuvos rusų bendriją papildė po 1917 m. Spalio perversmo ir 1918–1920 m. pilietinio karo iš Rusijos pasitraukę emigrantai.

1939 m. Raudonajai armijai užėmus Vilniaus kraštą, o vėliau Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, prasidėjo gyventojų, taip pat ir rusų, represijos, kurios tęsėsi ir 1944 m. prasidėjus sovietinei reokupacijai.

Sovietinių represijų aukomis tapo rusų visuomeninių organizacijų nariai, sentikių ir stačiatikių dvasininkai, rusų tautybės valstybės tarnautojai, nekilnojamojo turto savininkai, Baltosios armijos kariai, asmenys, nepalankiai vertinę Sovietų Sąjungą ir bolševikų valdžią. Po Antrojo pasaulinio karo pabaigos labiausiai nukentėjo rusai, bendradarbiavę su Vokietijos okupacine valdžia Lietuvoje.

Virtualioje parodoje eksponuojamos nuotraukos ir dokumentai apie 53 represuotus asmenis iš Lietuvos SSR valstybės saugumo komiteto (KGB) ir Lietuvos SSR vidaus reikalų ministerijos (MVD) archyviniuose fonduose saugomų baudžiamųjų ir tremties bylų.

Su paroda galima susipažinti Lietuvos ypatingojo archyvo interneto svetainėje arba feisbuko  paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Velniam

  Velniam portretas
jie čia reikalingi? ką jie gero padarė? kokį velnią propaguojate? į rusyna juos ir jų pakalikus, tada išvalysime šalį nuo likusio brudo, laikas jau būtų, daėdė iki gyvo kaulo...

nuo Moletu

nuo Moletu portretas
O man kazkodel isimine,bent jau musu kraste,kad daug Lietuvos gyventoju rusu-sentikiu,kurie kazkada persikele i LDK nuo persekiojimu tevyneje,stojo istikimai tarnauti ne juos priglaudusiai naujajai tevynei,bet sovietiniams bolsevikams.Salgunov,Seveliov,Filipov-musu apylinkese pokaryje stribams vadovave vietiniai kolaborantai,per Lietuva tokiu tukstancius suskaiciuotume.

Vidui vatnykui

Vidui vatnykui portretas
Pirma pasidomek,vatnyke,kiek procentuLietuvoje prieskaryje sudare komuniagos,ne desimtosios procento nuo gyventoju skaiciaus negausi,tad nevaryk gebelsines propagandos,kad ne bolseviku durklai i Lietuva atnese Stalino saule.
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių