Rašytojai J. Ivanauskaitei atminti – spektaklis Užupio dramos teatre

  • Teksto dydis:

Lapkričio 14 d. iškilios lietuvių prozininkės, eseistės, dramaturgės, dailininkės, Lietuvos nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatės Jurgos Ivanauskaitės gimimo diena.

Šios sukakties proga Užupio dramos teatras rodys spektaklį pagal rašytojos pjesę ,,Bomba arba Ariel‘‘. Drama „Bomba, arba Ariel“ – vienas iš paskutiniųjų rašytojos J. Ivanauskaitės kūrinių – publikuota jau po mirties.

J. Ivanauskaitė paliko įvairiapusį kūrybos lobyną, atspausdintą knygose, eksponuotą parodose. Rašytoja visuomet gyveno su džiugesiu, dievoieška ir meile gyvenimui: „Yra aukštesnis pažinimas. Meilė niekada nesibaigia. Išnyks pranašystės, paliaus kalbos. Mūsų pažinimas dalinis ir mūsų pranašystės dalinės. Kai ateis metas tobulumui, pasibaigs, kas netobula. Dabar mes regime lyg veidrodyje, mįslingu pavidalu, o tuomet regėsime akis į akį. Taigi dabar pasilieka tikėjimas, viltis ir meilė – šis trejetas, bet didžiausia jame yra meilė. Reikalinga nauja evangelija.“ Rašytoja buvo nepaprasta asmenybė, iš kurios buvo galima daug pasimokyti.

Spektaklio ,,Bomba arba Ariel‘‘ veiksmas vyksta bažnyčioje. Viduryje stovintis altorius, besiblaškanti nuotaka ir nelaimės nuojauta – taip prasideda šventvagiškas pasirodymas. Puolę angelai Asmodėjus, Barbelo ir Samaelis įkūnija maištą prieš visuomenės vartotojiškumą. Užgrobę bažnyčią jie ima savivaliauti. Pašiepiamos reklamos, cituojami populiarūs posakiai, grojamos populiarių dainų ištraukos, šiuolaikinio šokio interpretacija kartais kelia ne susimąstymą, o pertekliaus pojūtį. Spektaklis kiekvienam žiūrovui suteikia savitą interpretacijos galimybę ir pakviečia ne tik į kelionę laiku nuo biblijinės priešistorės iki mūsų dienų, bet kartu leidžia pakeliauti po slapčiausius žmogaus pasąmonės užkaborius.

Per šį pasaulį keliauja kūrinio herojai, puoselėdami savas viltis, ieškodami atsakymų į pačius svarbiausius žmogaus būties klausimus ir nuolat bandydami įminti visatos paslaptis. Kūrinio personažai kiekvienas savaip aiškinasi, kas yra tikrasis tikėjimas ir kokia yra mirtis. Žiūrovai nesunkai atpažįsta ne tik J. Ivanauskaitės kūrybos ir pasaulėjautos bruožus, bet nejučia supranta, kad angelais save laikančių herojų ieškojimai savo prasme ir lūkesčiais yra artimi kiekvienam mirtingam žmogui.

Spektaklis ,,Bomba arba Ariel‘‘ bus rodomas 2016 m. lapkričio 14 dieną, 19 val., Teatro Saloje (S. Stanevičiaus g. 24, Vilnius). 

Kūrybinė grupė kviečia J. Ivanauskaitės gerbėjus į spektaklį atsinešti žvakę. Pagerbiant rašytoją, žvakės bus uždegamos kaip atminimo simbolis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių