Tarptautinis kultūros paveldo festivalis „Heritas“ siūlo dar daugiau įdomių veiklų

  • Teksto dydis:

Nuo ketvirtadienio iki šeštadienio, rugsėjo 23 – 25 dienomis vyks tarptautinis kultūros paveldo festivalis Heritas‘21. Ketvirtus metus vyksiantis paveldo festivalis vienija specialistus iš visos Lietuvos ir užsienio, valstybės bei privačias organizacijas, viešąsias įstaigas, privačias įmones bei visus, kurie neabejingi kultūros paveldui, jo išsaugojimui ir seno pritaikymui naujam.

Tris dienas vyksiančiuose atviruose ir nemokamuose renginiuose Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje lankytojai bus kviečiami pažinti, atrasti, užmegzti kontaktus, ieškoti atsakymų į aktualius klausimus ir turiningai praleisti laisvalaikį individualiai ar kartu su visa šeima.

Šiemet festivalis siūlo dar daugiau įdomių veiklų, kurios vyks ne tik Vilniuje, bet ir Kaune. Pirmąją dieną, ketvirtadienį vyks Heritas ir Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto organizuojamos alternatyvios diskusijos, kuriose sužinosite, kaip „įdarbinti“ kultūros paveldą. Ar gali vertę įgauti tai, kas atsirado kaip masinė gyvenamoji statyba? Ar būti autentiškam apsimoka? Organizatoriai ieškos atsakymų ir į daugelį kitų klausimų.

Antrąją festivalio dieną bibliotekos kiemelyje įsikurs ir rugsėjo 24, 25 dienomis nuolat veiks dalyvių ir kūrybinių dirbtuvių erdvė, kurioje organizatoriai kultūros paveldą kviečia atrasti per patirtį ir pažinimą. Čia apsilankius galima praktiškai prisiliesti prie kultūros paveldo išsaugojimo ir trumpam tapti archeologais, restauratoriais, meistrais, prevencinės priežiūros specialistais ar išbandyti kitą sritį, susijusią su seno pritaikymu naujai bei kultūros paveldo išsaugojimu.

Antrąją festivalio dieną lankytojai galės apsilankyti pranešimuose, kuriuose patirtimi dalinsis specialistai iš viso pasaulio. Pranešimų sekciją gyvai bus galima stebėti ir „Heritas“ „Youtube“ paskyroje, o norintiems vertimo į anglų ir lietuvių kalbas – „Zoom“ platformoje. Trečiąją festivalio dieną paveldo festivalis Heritas’21 kvies į „Galima ir negalima: įkvėpimo ir konsultacijų erdvę“, kurioje sužinosite apie tai, nuo ko pradėti įsigijus kultūros paveldo objektą ir kaip jį tinkamai prižiūrėti. Sesijos dalyviai galės gauti atsakymus į klausimus apie turimo objekto tvarkybą iš gausaus būrio specialistų. Taip pat rugsėjo 25 d. paveldo festivalis kvies apsilankyti ir Kaune Mykolo Žilinskio dailės galerijos kolonadoje surengtoje parodoje „Nuo vandalizmo iki paveldo: Kauno gatvės menas“. Ši paroda veiks iki spalio 24 d.

Festivalio metu Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos Didžiojoje salėje vyks pranešimai, bibliotekos kiemelyje įvairios įmonės, įstaigos, institucijos, dirbančios kultūros paveldo išsaugojimo srityje ir meistrai pristatys savo veiklas bei kvies išbandyti, kurti, atrasti, ne tik suaugusius, bet ir mažuosius Heritas‘21 festivalio lankytojus. Įvairiose erdvėse lankytojų lauks gausybė kūrybinių dirbtuvių. O visi norintys sužinoti apie Vilniaus miesto paveldo objektus, jų istoriją ir likimus galės apsilankyti ekskursijose.

„Heritas“ – tai pirmasis tokio tipo renginys Baltijos šalyse, vykstantis jau ketvirtus metus. Tai savanoriška, pilietinė iniciatyva, skirta ne tik siauram kultūros paveldo specialistų ratui, tačiau ir plačiajai visuomenei, neabejingai paveldui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ar galit parašyti, kokia vieta nuotraukoje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių