Unikalios CERN parodos gidė: lankytojus ypač domina ateiviai

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto organizuota Europos dalelių fizikos laboratorijos (CERN) paroda „Accelerating Science“ per daugiau nei du mėnesius sulaukė itin didelio ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos gyventojų dėmesio.

Ekspoziciją noriai lanko studentai, gimnazistai, mokytojai, pradinių klasių moksleiviai, valstybės tarnautojai, įvairaus amžiaus vaikus auginančios šeimos.

Per šiek tiek daugiau nei du mėnesius Nacionaliniame fizinių ir technologijos mokslų centre (NFTMC) eksponuojamą parodą aplankė apie 6 tūkst. ekskursijų dalyvių. Nors pavienių lankytojų statistika nėra renkama, anot ekspozicijos koordinatoriaus VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto (TFAI) vyresniojo mokslo darbuotojo dr. Andriaus Juodagalvio, jų išties daug, ypač šeštadieniais.

Parodos „Accelerating Science“ ekspozicija pristato Visatos atsiradimo istoriją ir didžiausiame pasaulyje dalelių greitintuve vykdomus eksperimentus. Tam pasitelkiami plakatai, interaktyvios instaliacijos, filmukai ir kompiuteriniai žaidimai. Dalyviai patys gali atrasti elementariąsias daleles, su jų ypatybėmis susipažinti per populiarų socialinį tinklą imituojančią programą „Spacebook“. Pavyzdžiui, „Pakalbėkime apie reikalingumą! Kiekvieną kartą, kai kas nors uždega lemputę, įsijungia kompiuterį arba žiūri televizorių, jam reikia, kad aš būčiau ten“, – savo paskyroje rašo Elektronas.

CERN paroda ne tik praplečia būsimųjų studentų akiratį, bet ir padeda apsispręsti dėl savo ateities. „Jauni žmonės renkasi profesiją, ieško gyvenimo kelio. „Accelerating Science“ jiems tampa dar vienu informacijos šaltiniu“, – sako kelioms ekskursijoms vadovavęs CERN dirbantis VU TFAI mokslo darbuotojas dr. Darius Jurčiukonis. CERN kaip darbo vietoje taip pat besilankantis dr. A. Juodagalvis mano, kad gavę atsakymus į savo klausimus moksleiviai supranta, jog ši laboratorija nėra jau tokia nepasiekiama. „Jiems turbūt atrodo keista, kad iš principo norint nuvažiuoti į CERN kaip mokslininkui tereikia labai norėti. Tarp Lietuvos ir CERN yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Jei tavo vadovas nusprendžia, kad esi pakankamai gabus, gali važiuoti“, – patirtimi dalijasi dr. A. Juodagalvis.

„Accelerating Science“ ekskursijas vedanti gidė, VU Fizikos fakulteto absolventė Lina Saveikytė sako, kad jai įdomiausia bendrauti su pačiais mažiausiais arba jau su CERN veikla šiek tiek susipažinusiais lankytojais. „Klausimų sulaukiu labai įvairių. Itin domimasi ateiviais, juodosiomis skylėmis ir jų pavojais. Bet originaliausius užduoda patys mažiausi. Jie pataiko į pačią esmę. Privalėjau išmokti atsakinėti į pačius įvairiausius ir spontaniškiausius klausimus“, – juokiasi L. Saveikytė.

Gidė pasakojo, kad dažnai ekskursijų dalyviai taip susidomi Visatos paslaptimis, kad pati ekskursija gerokai viršija numatytą laiko limitą. Buvo ir taip, kad moksleiviai, aplankę kitus Saulėtekio slėnio objektus, grįžo ir ekskursijoje dalyvavo antrą kartą. Nors parodą galima aplankyti savarankiškai, gido pasakojimas padeda geriau suprasti mokslo žinių akcentus. Buvo lankytojų, kurie į parodą atėjo vieni, o vėliau dalyvavo ekskursijoje.

VU organizuojama CERN paroda „Accelerating Science“ vyksta NFTMC, Saulėtekio al. 3, Vilniuje. Ji veiks iki liepos 15 d. Įėjimas nemokamas. Grupėms, pageidaujančioms ekskursijų su gidais, siūloma išankstinė registracija. Parodą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių