Valdovų rūmuose – Ukrainos vėlyvojo baroko skulptūrų paroda

  • Teksto dydis:

Lietuvai švenčiant valstybės atkūrimo dieną Valdovų rūmų muziejuje Vilniuje bus atidaryta Ukrainos vėlyvojo baroko skulptūrų paroda.

XVIII amžiaus meno kūriniai į Lietuvą atvežti iš Lvovo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos, ketvirtadienį pranešė Valdovų rūmai.

Tarptautinės parodos „Baroko skulptūros mistika: Johannas Georgas Pinselis ir kiti XVIII a. Lvovo meistrai“ atidarymas numatytas kitą savaitę, ją globoja Lietuvos ir Ukrainos kultūros ministrai Simonas Kairys bei Oleksandras Tkačenka.

Paroda skiriama Vilniaus 700 metų sukakčiai paminėti.

Skulptoriaus J. G. Pinselio kūryba laikoma Lvovo regiono vėlyvojo baroko skulptūros viršūne.

Parodoje taip pat bus pristatyti kitų garsių meistrų – Antano Osinskio, Jano Obrockio, Franciszeko Olenskio – bei kelių nežinomų to meto skulptorių kūriniai, iliustruojantys visam regionui bendras stilistines vėlyvojo baroko tendencijas.

Anot Valdovų rūmų pranešimo, sovietmečiu Vakarų Ukrainoje daugelis katalikų ir kitų šventovių buvo uždarytos, nuniokotos ar net sugriautos, o jose buvusios meno vertybės išgrobstytos, sunaikintos. Nemažai vertingų medinių vėlyvojo baroko bažnytinių skulptūrų buvo tiesiog supjaustytos ir sukūrentos.

„Tai, kas buvo išsaugota ir rodoma parodoje, yra kelių ukrainiečių muziejininkų ir kitų kultūrininkų veiklos nuopelnas“, – teigiama pranešime.

Paroda veiks tris mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių