Vilniaus gimtadienio proga – specialūs Valdovų rūmų muziejaus užsiėmimai ir dovanos

  • Teksto dydis:

Prieš 699 metus Europa sužinojo, kad Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas (1316–1341) kviečia pirklius, amatininkus ir darbščius žemdirbius apsilankyti, o jei patiks, ir apsistoti savo įkurtame Vilniaus mieste. Tradiciškai pirmas miesto vardo paminėjimas rašytiniuose dokumentuose laikomas miesto gimtadieniu.

Tad dabar, praėjus keliems šimtams metų nuo to svarbaus įvykio, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai visus – didelius ir mažus – kviečia švęsti Vilniaus gimtadienį, ten, kur buvo padiktuotas tas svarbus Lietuvos didžiojo kunigaikščio laiškas. Muziejuje jau šį šeštadienį vyks daugybė edukacinių užsiėmimų, kuriuose ir mažiausi, ir vyresni lankytojai apie Lietuvos sostinę sužinos smagių istorijų, kurs bei pažins tikrąją Gedimino pilies istoriją.

„Statom pilį Gedimino“

Sausio 22 d. 11 val. vyks edukacinis užsiėmimas „Statom pilį Gedimino“. Raštininkas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino padiktuotuose laiškuose valdovo lūpomis pasakojo apie tai, kas vyko „mūsų mieste Vilniuje“. O ką apie didingųjų Vilniaus pilių įkūrimą, sostinės gimimą ir kitus to meto įvykius žinome šiandien, kaip įsivaizduojame, kaip nupasakojame? Muziejaus edukatoriai parodys, kurioje vietoje ir kokios pilys stovėjo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikais, dalyviai ieškos čia prieš daugybę metų buvusių pastatų pėdsakų. O pasitelkę patirtį, vaizduotę ir dailės priemones, grafikos dirbtuvėse kurs Vilniaus pilių vaizdus. Kiekvienas edukacinio užsiėmimo dalyvis dovanų gaus plakatą „Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino pilys Vilniuje“ su linkėjimu domėtis mūsų sostinės istorija.

Muziejaus nuotr.

„Gedimino kalavijas“

Šeštadienį 12 val. šeimos su pradinukais kviečiamos į užsiėmimą „Gedimino kalavijas“. Viduramžiais kalavijas buvo vadinamas ginklų karaliumi. Norėdami išmokti tinkamai juo naudotis, mažieji kariūnai treniruodavosi grumdamiesi vienas su kitu ir svajodavo užaugę tapti pačiais ištvermingiausiais kariais. Per edukacinį užsiėmimą Valdovų rūmų muziejuje bus galima išvysti įdomiausius XIII–XIV a. karių naudotus ginklus, kuriais jie gynė savo Tėvynę nuo iš Vakarų ir Rytų puolusių priešų. Dalyviai kartu su edukatoriumi kalbėsis, kaip galėjo atrodyti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino kalavijas ir jo karių šarvai, ginkluotė. Kiekvienas edukacinio užsiėmimo svečias iš muziejaus bus išlydėtas su kartoninio kalavijo ruošiniu, kurį jis galės susikonstruoti pats arba padedamas suaugusiųjų.

„Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino šeima: vaikai ir vaikaičiai“

Sausio 22 d. 13 val. visi besidomintieji Lietuvos istorija laukiami edukacinėje ekskursijoje „Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino šeima: vaikai ir vaikaičiai“. Vaikščiodami po muziejaus ekspozicijas lankytojai pažins Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų šeimininkų Gediminaičių genealoginį medį, aiškinsis, kiek vaikų užaugino Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas ir jo žmona Jaunė, kaip susiklostė jų karjera ir šeimų gyvenimai. Muziejaus edukatoriai papasakos, kas valdė Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę nuo Gedimino iki paskutinio jo provaikaičio Žygimanto Augusto. O dalyviai po ekskursijos gaus dovanų plakatą „Gediminaičiai“, kuriame suras visus Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę valdžiusius Gediminaičių dinastijos atstovus.

Muziejaus nuotr.

„Gedimino ženklai“

Dar vieną Vilniaus gimtadienio proga parengtą edukacinį užsiėmimą Valdovų rūmų muziejininkai rengia šį šeštadienį 14 val. Kai daug diskutuojama, koks simbolis turėtų puošti Vilniaus Lukiškių aikštę, edukatoriai kviečia pažinti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ženklus ar simbolius, su kuriais šiandien siejame Vilniaus miesto įkūrėją. Prisiminę istorinius simbolius ir legendas apie Vilniaus įkūrimą edukacinių dirbtuvių dalyviai gamins suvenyrus su dailininko sukurtu Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino atvaizdu arba Gediminaičių stulpų simbolika.

Valdovų rūmų muziejus primena, kad į edukacinius užsiėmimus būtina registracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių