„Vilnius Mama Jazz“ dieninėje programoje – 50 talentingiausių Lietuvos ir Ukrainos muzikantų

  • Teksto dydis:

Tarptautinio džiazo festivalio „Vilnius Mama Jazz“ programoje – ne tik vakariniai koncertai. Gegužės 27-28 dienomis Jaunimo teatre festivalio lankytojai turės galimybę nemokamai pasimėgauti aštuonių unikalių grupių koncertais.

„Džiazo vitrinos“ scenoje pasirodys beveik penkios dešimtys ryškiausių Lietuvos ir Ukrainos muzikantų, tad repertuare savo favoritus atras tiek užkietėję improvizacijų gurmanai, tiek lengvesnio džiazo gerbėjai!

„Vilnius Mama Jazz“ aktyviai puoselėja Lietuvos džiazo kultūrą ir prisideda jos sklaidos užsienyje. Svarbi festivalio programos dalis – platforma „Džiazo vitrina“ (Showcase Stage), skirta ne vien muzikos klausymuisi. Čia Lietuvos muzikantai turi galimybę prisistatyti kviestiniams džiazo industrijos atstovams iš užsienio – muzikos kritikams, žurnalistams, žymiausių džiazo festivalių prodiuseriams ir organizatoriams, klubų atstovams ir kt.

Festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad dieninės „Vilnius Mama Jazz“ programos metu užsimezga naujos pažintys ir neretai netrukus po festivalio Lietuvą pasiekia žinios apie „Džiazo vitrinoje“ pasirodžiusių muzikantų koncertus pasaulinio garso užsienio festivaliuose ir klubuose.

Šiemet dieninius „Vilnius Mama Jazz“ pasirodymus stebės džiazo industrijos atstovai net iš 14-os šalių. Ekspertų sąraše – Austrijos „Porgy&Bess Jazz Music Club“ ir „Bezau Beats Jazz Festival“, Čekijos „Pragokoncert Bohemia a.s.“, Egipto „Cairo Jazz Festival“, Suomijos „April Jazz Festival“, Vengrijos „Opus Jazz Club“, Moldovos „Jazz’n Chișinău International Festival“, Rumunijos „Green Hours Jazz Cafe“, „Garana Jazz Festival“ bei „Timisoara Jazz Festival“, Slovakijos „Jazz.sk“, Švedijos „Jönköpings Jazzklubb“ ir „Jazz Club Jazz i Karlskrona“, Ukrainos „Jazz Festival „Unity” atstovai bei tokių garsių leidinių kaip Jungtinės Karalystės „All About Jazz“, Lenkijos „Jazz Forum“ ir Kanados „JazzWord“ žurnalistai ir fotografai. Taip pat „Džiazo vitrinos“ koncertus stebės ir Lietuvos festivalių „Jonava Jazz“, „Šiauliai Jazz“ ir „Nida Jazz Maratonas“ organizatoriai.

Dieniniame festivalio repertuare – nuo klasikinio džiazo ir elektroninės muzikos iki punk elementų ir laisvosios improvizacijos

Gegužės 27 d. programą pradės SNUS – tarptautinis džiazo ir improvizacinės muzikos sekstetas. Grupė susibūrė pernai, besiruošiant konkursui „Vilnius Jazz Festival Young Power”, kuriame buvo nominuoti kaip „originaliausios kompozicijos kolektyvas“, o grupę subūręs ir Pietų Danijos muzikos konservatorijoje studijuojantis trimitininkas Apolinaras Dubauskas – kaip „konkurso atradimas“.

Vėliau – grupė iš Ukrainos KINVA. „Kinva“ ukrainiečių kalba reiškia tradicinį medinį puodelį primenantį indą. Grupė ir yra toks indas: jie saugo tradicines etnines ukrainietiškas melodijas tam, kad galėtų jas pristatyti nauja džiazo forma. Trio nariai susipažino Lvive, laikais, kai realybė buvo kitokia. Muzikantus suvienijo meilė bei ilgesys Ukrainai, ir garsai, kurie nuo vaikystės skambėjo jų sielose.

Keista Bjauri Žuvis – spalvingas Aistės Kalvelytės ir Juliaus Čepukėno duetas, grojantis eksperimentinę muziką, kurioje atsispindi jazz, IDM, krautrock ir kitų stilių įtaka. Duetas kartu koncertuoja nuo 2021 m. vasaros, o 2022 m. jie tapo Muzikos inkubatoriaus „Novus“ konkurso nugalėtojais. Grupė įkvėpimo semiasi iš daugybės stilių – nuo punk rock, free jazz, noise ar eksperimentinės, elektroninės, šiuolaikinės akademinės muzikos iki metalo ir hardcore.

Šeštadienį koncertuos ir dar viena grupė iš Ukrainos – IMAGOjazz. Tai džiazo ir improvizacinės muzikos kvintetas iš Lvivo, siekiantis tyrinėti neoklasikinės, etninės ir džiazo muzikos sąveiką bei kurti originalų skambesį. Per trejus gyvavimo metus IMAGOjazz susilaukė gerbėjų pripažinimo visoje Ukrainoje ir grojo svarbiausiuose šalies klubuose ir festivaliuose, o jų kompozicijos klausytoją perkelia jį į naujas dimensijas, kuriose nėra vietos destruktyvioms emocijoms.

Gegužės 29 d. klausytojus pasitiks Veronika ChiChi Quintet – ambicingos džiazo vokalistės Veronikos ChiChi, koncertavusios daugelyje Europos šalių, JAV ir Kinijoje, suburtas kolektyvas. 2018 m. muzikantė įrašė debiutinį albumą „Singer of a 1000 faces“, o pernai pristatė antrąjį albumą lietuvių kalba „Namai“. Kvintete – garsūs muzikantai: Dmitrijus Golovanovas, Domantas Razmus, Artūrs Duckis bei Arkadijus Gotesmanas.

Broken Glass 4tet – 2020 m. susibūręs neeilinės instrumentinės sudėties kvartetas, pernai išleidęs puikiai klausytojų ir kritikų įvertintą albumą „Solitude“. Grupė meistriškai laviruoja tarp muzikos žanrų bei stilių: nuo tam tikro lengvumo ar ironijos sudėtingesnės muzikos rėmuose iki Bill Frisell’inio bliuzinio skambesio, bluegrass ir roko įtakų ar laisvos improvizacijos. Kolektyve groja Pranas Kentra, Jievaras Jasinskis, Simonas Kaupinis ir Domanas Razmus.

Grupėje „KJ Collective“ – Kotryna Juodzevičiūtė, Karolis Šarkus, Andrius Savčenko, Artūrs Duckis ir Tuomas Räsänen. Kotryna Juodzevičiūtė – dainininkė, karjerą pradėjusi vos dvylikos metų, ir 2016 m. tapusi projekto „Lietuvos balsas“ nugalėtoja. Lietuvių liaudies dainos, šiuolaikinės muzikos kūriniai, originalios kompozicijos ir aranžuotės – pagrindiniai „KJ Collective“ programos palydovai.

Į vakarinį festivalio uždarymo koncertą lankytojus išlydės Arkady Gotesman’s project Prayer. Projekto įkvėpimo šaltinis – didžiojo XVIII a. išminčiaus, Toros ir Talmudo komentuotojo Vilniaus Gaono knyga „Trikampis“, kurioje dėstomos ne tik geometrijos tiesos, bet ir aiškinamas mus supantis pasaulis. Grupės vedlys – vienas ryškiausių ir savičiausių Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos scenos perkusininkų Arkadijus Gotesmanas.

Festivalio organizatoriai kviečia užsukti ir pasimėgauti eklektiškomis Lietuvos muzikinio peizažo spalvomis ir grupių meistriškumu: dieniniai koncertai – atviri visiems džiazo mėgėjams.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Bilietus platina Bilietai.lt.

Daugiau informacijos ir pilna festivalio programa: www.vilniusmamajazz.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių