Pereiti į pagrindinį turinį

40 litų priedas prie stipendijos

2009-01-29 09:00
40 litų priedas prie stipendijos
40 litų priedas prie stipendijos / Tomo Raginos nuotr. Dosnumas: kauniečiai į kraujo centrą viliojami ir pinigais, ir dovanomis.

Per didžiuosius išpardavimus eilės drabužių parduotuvėse – įprastas reiškinys. Panašūs vaizdai Kauno kraujo donorystės centre: geranoriškumas ar noras užsidirbti?

Atvėrę I. Kanto gatvėje įsikūrusio pastato duris, turite dvi galimybes: tapti atlygintinu kraujo donoru ir savo piniginę papildyti keliomis dešimtimis litų arba gyslose tekančią gyvybę dovanoti neprašant jokio atlygio.

"Jei duoda, tai ir imu", – į klausimą, kodėl jos rankose popierėlis su užrašu "mokama", atsakė devyniolikametė Aušra. Lietuvos veterinarijos akademijos (LVA) pirmakursė neslėpė, kad prie tėvų duodamų dienpinigių papildomi litai kišenės nedraskys. Dėl tos pačios priežasties trečiadienio popietę Kraujo donorystės centre eilėje lūkuriavo kelios dešimtys aukštųjų mokyklų auklėtinių. "Paklauskite, kuriam studentui nereikia pinigų?" – žengdama registratūros link šyptelėjo Aušra.

Gavusi donoro kortelę, kurioje atsirado nauja žyma apie apsilankymą kraujo donorystės centre, mergina pasuko prie kabineto, pažymėto 2-uoju numeriu . Vienas bakstelėjimas į pirštą, po kurio Aušra sužinojo, ar tądien ji gali duoti kraujo. "Viskas tvarkoje. Trombocitų ir leukocitų – pakankamai. Geležies taip pat užtenka", – skubėdama į trečiąjį kabinetą kalbėjo studentė.

Elektroniniu parašu patvirtinusi užpildytą donoro anketą, mergina atsidūrė ketvirtame aukšte. Čia lūkuriavo būrelis jaunuolių, nekantraujančių parduoti savo kraują arba plazmą. Atsisveikinę su Aušra, kuri po procedūros gautus pinigus išskubėjo leisti kartu su drauge, pasiteiravome, kokiu tikslu į kraujo donorystės centrą užsuko kiti jaunuoliai. "Duodu ir kraują, tačiau už plazmą geriau moka", – neslėpė Kauno technologijos universiteto trečiakursis Vilius. Už pastarąją Kraujo donorystės centre mokama 60 litų. Duodantieji trombocitus, gauna 40 litų ir dovanėlę už sugaištą laiką. "Iki 2015 m. žadame įgyvendinti programą, pagal kurią atlygintinų kraujo donorų neliks. Kol mokame pinigus, nemažai žmonių pas mus užsuka dėl jų. Kažkas prisideda prie algos, kažkas prie stipendijos", – kalbėjo donorų skyriaus vadovė Rima Ulinskienė. Akimis lydėdama nemažėjančią gyvą eilę, moteris tikino, kad šaltuoju laikotarpiu Kraujo donorystės centro duris varsto daug žmonių, ypač – jaunimo.

"Vasarą studentai išvažiuoja atostogauti, dirbti į užsienį, o žiemą turi daugiau laisvo laiko. Tik nesupraskite, kad yra kraujo perteklius! Jo nuolat stinga", – tikino R. Ulinskienė.

Nors kasdien į Kraujo donorystės centrą užsuka pusšimtis miestiečių, donorų skyriaus vedėja pabrėžė, kad jų reikėtų tris kartus daugiau. "Ar kalbos apie krizę padidino atlygintinų donorų gretas? Jų visada daugiau, tačiau realūs skaičiai bus pasibaigus mėnesiui", – sakė R.Ulinskienė. Visi norintieji Kraujo donorystės centre dabar laukiami ir šeštadieniais.


Centro darbo laikas

I,III,IV – 8–20 val.

II,V – 8–16 val.

Dabar ir šeštadieniais 9–15 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų