Akistata su groteskiška realybe

XIX a. kraugeriška Londono gatvė, žmonių kūno dalimis iškabinėtas kambarys, mėsmalėje besisukantis žmogienos faršas, beprotystė, perrėžtos gerklės – tokiu groteskišku spektakliu Vilnių nustebino "bohemiečių" trupė ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus kongresų rūmuose jie pristatė amerikiečių kompozitoriaus Stepheno Sondheimo muzikinio trilerio "Svynis Todas: Demonas kirpėjas" premjerą. Statant spektaklį apie kerštaujantį kirpėją, savo kėdėje be pasigailėjimo vieną po kito žudantį klientus, su lietuvių kūrybine grupe bendradarbiavo ir trys pripažinti britų menininkai – scenografas Dickas Birdas, šviesų dailininkas Peteris Mumfordas ir dirigentas Jimas Holmesas, kuriam jau yra tekę statyti miuziklą Anglijos teatrų scenose.

Į premjerą susirinkę žiūrovai juokavo, kad tik kraujo ir keršto betrūko krizės ištiktai Lietuvai. O miuziklo kūrėjai tik dar kartą pabrėžė, kad šio kūrinio istorija – tai ne žmogaus ar laikmečio, o visos žmonijos drama, kuri ne mažiau aktuali ir šiandien.

Miuziklo režisierė Dalia Ibelhauptaitė neslėpė jaudulio dėl premjeros, tačiau jį išsklaidė gausiai susirinkusių žiūrovų plojimai ir susižavėjimo kupini šūksniai kone po kiekvienos scenos. Spektaklio pabaiga buvo vainikuota beveik pusvalandį trukusiomis atsistojusios publikos ovacijomis.

Sveikinimų ir liaupsių sulaukė pagrindiniai miuziklo artistai – Dainius Stumbras ir Asmik Grigorian, įkūniję šėtonišką Svynio Todo ir ponios Lavet tandemą. "Kiekvienas iš mūsų padarėme beprotiškai didelį darbą. Mums visiems šis spektaklis buvo didelė dovana – dovana atrasti save. Aš niekada šitiek daug nedirbau. Ir net angliškai niekada nebuvau kalbėjusi", – po premjeros sakė A.Grigorian. Dėl spektaklio ji išmoko dainuoti angliškai ir net sugebėjo tarti žodžius su britišku akcentu.

"Šį sezoną tai jau trečias mūsų projektas. Mes statome fantastiškas smėlio pilis iš nieko. Ir ruoškitės – gal kitą sezoną bus penki spektakliai. Tik penki todėl, kad dabar Lietuvoje – krizė", – juokavo D.Ibelhauptaitė.

Ji dėkojo į restoraną "La Boheme" susirinkusiems spektaklio kūrėjams ir rėmėjams, kurių dėka pildosi didžiausios jos režisūrinės svajonės.

Į spektaklio premjerą atvyko gausus būrys teatro, muzikos, pramogų, žiniasklaidos ir verslo pasaulio atstovų: dirigentas Modestas Pitrėnas, operos dainininkas Vladimiras Prudnikovas, režisierius Oskaras Koršunovas, dainininkas Andrius Mamontovas, bendrovės "Švyturys-Utenos alus" valdybos pirmininkas Tomas Kučinskas, Ūkio banko investicinės grupės prezidentas Vladimiras Romanovas, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, Seimo opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas, televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė, Lietuvos televizijos generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius ir kiti šalies elito atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių