Pereiti į pagrindinį turinį

"Akropolio" nuomininkų ultimatumas

2009-02-21 09:00
"Akropolio" nuomininkų ultimatumas
"Akropolio" nuomininkų ultimatumas / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Šurmulys: "Akropolio" nuomininkai įsitikinę, kad šiuo metu už nuomą jie moka per brangiai.

Kauno prekybos centro "Akropolis" nuomininkai, neapsikentę padidėjusių nuomos kainų, vakar nusprendė reikalauti jas sumažinti perpus.

Susirinko į restoraną

Likus kelioms minutėms iki 14 val., kai turėjo prasidėti "Akropolio" prekybos plotų nuomininkų susirinkimas, prie restorano "Pizza Hut" stoviniavo nedidelis būrelis žmonių. Galimus nesankcionuoto susirinkimo dalyvius išdavė tik tai, kad jie nevilkėjo paltų ir rankose laikė užrašų knygutes.

"Aš čia tik šiaip, niekur nedalyvausiu", – atsakė solidi moteriškė, kai pasiteiravome, ar ji ketina dalyvauti rengiamame nuomininkų susirinkime. Netoliese lūkuriavę vyrai, išgirdę mūsų klausimą, patvirtino, kad jie – būsimieji susirinkimo dalyviai, tačiau kalbėti apie savo pageidavimus ar prisistatyti griežtai atsisakė.

Praėjus maždaug 15 min., suabejojome, ar susirinkimas įvyks, bet kaip tik tuo metu iš įvairių pusių restorano "Pizza Hut" link ėmė plūsti įvairių parduotuvių atstovai.

Kas sušaukė susirinkimą?

Šią savaitę kiekvienos "Akropolio" parduotuvės vadovai gavo kvietimą dalyvauti nuomininkų susirinkime. Esą vieningai reikalaujant gali pavykti sumažinti nuomos kainas, kurios dabar, smunkant gyventojų perkamajai galiai ir pirkėjų srautams, nebeatitinka realios rinkos situacijos.

Susirinkimo iniciatoriai, galbūt ir žinomi nuomininkų gretose, viešai prisistatyti neskubėjo.

"Prisipažinęs, kad esi tokios akcijos organizatorius, užsitrauktum valdytojų nemalonę", – sakė vienos "Akropolio" parduotuvės vadovė.

Antrajame kavinės aukšte prie staliukų susėdę nuomininkai vis dairėsi ir laukė, kas rėš kalbą. Netrukus toks iniciatorius atsirado.

"Nuomos kainos "kandžiojasi", o "Akropolio" valdžia jas dar labiau kelia. Gal vertėtų padiskutuoti, ką daryti", – susirinkime iniciatyvos spontaniškai ėmėsi vienos parduotuvės akcininkas.

Dalyvius bandė išprašyti

Pirmajam prieš kolegas prabilusiam nuomininkui netrukus garsiai ėmė pritarti ir kiti. Esą jų išlaidos ir taip didėja – tenka mokėti daugiau už šildymą ir elektrą.

"Jeigu po vieną eisime kalbėti, žymios nuolaidos negausime, reikia tikslo siekti vieningai", – iš minios atliepė moteris.

Beįsisiūbuojančią nuomininkų diskusiją netrukus nutraukė restorano "Pizza Hut" vadybininkė.

"Restorano direktorė sakė, kad čia negalima rengti susirinkimo, su ja to niekas nederino", – aiškino restorano atstovė. Raginimui išsiskirstyti nuomininkai liko abejingi – esą jie susirinko pasikalbėti ir mielai diskusiją tęs prie kavos puodelio. Priėmusi gėrimų užsakymus, restorano vadybininkė skirstytis daugiau neragino.

Administracija liko abejinga

Šią savaitę sužinojusi apie planuojamą nuomininkų susirinkimą "Akropolio" vadovybė išsiuntė visiems verslo partneriams raginimą nedalyvauti vyksiančiame susirinkime.

"Administracija su šiuo nesankcionuotu susirinkimu neturi nieko bendra ir jokio susirinkimo nerengia", – kreipimesi aiškino "Akropolio" valdytojas Vladimiras Kononenka.

Šio pramogų ir prekybos centro administracijos vadovė Evelina Romeikaitė "Kauno dienai" tądien sakė, kad susirinkimo organizatoriai šiurkščiai pažeidė vidaus elgesio taisykles, nes savavališkai tokių raštų siųsti nedera. Vakar susirinkę prekybos centro nuomininkai tikėjosi pamatyti ir "Akropolį" valdančios bendrovės "Re&Solution" atstovus.

"Gal čia yra kažkas iš valdytojų? Prabilkite", – ragino susirinkimo dalyviai, bet atsakymo nesulaukė. Nuomininkų gretose buvo tik prekybos centro apsaugos vadovas ir kiti šio skyriaus darbuotojai. "Akropolio" nuomininkai paprašė apsaugos darbuotojų pakviesti ką nors iš vadovų, bet jie į susirinkimą neatėjo.

Mokestis buvo padidintas

Nuo sausio kiekvienos "Akropolio" parduotuvės šeimininkai moka nuo 7 iki 11,1 proc. didesnį nuomos mokestį.

"Nuomos kaina nėra pastovi, ji skaičiuojama atsižvelgiant į įvairius indeksus", – aiškino stambus nuomininkas. Susirinkimo dalyviai svarstė, kaip būtų galima sumažinti bendrąsias sąnaudas, nes esą tik taip galima apkarpyti išlaidas. Jie pabrėžė, kad kai kurios paslaugos, pavyzdžiui, patalpų valymas, atpigo, todėl vertėtų mažinti ir bendrąsias sąnaudas.

"Būtų gerai žinoti, ką mąsto valdytojai, ar teiksis peržiūrėti sutartį, nes priešingu atveju gal net neverta tęsti darbo "Akropolyje", -– rėžė vienas susirinkimo dalyvių.

Vieningai iškėlė reikalavimus

Nuomininkai vieningai iškėlė pagrindinį tikslą – siekti mažesnių nuomos kainų. Susirinkimo dalyvių žiniomis, komercinės paskirties patalpų nuomos kainos per metus Kaune sumažėjo iki 50 proc. Jų nuomone, būtų gerai, jei "Akropolio" šeimininkai sutiktų mokesčius sumažinti perpus.

Kai kurių susirinkimo dalyvių nuomone, reikėtų nustatyti trumpesnį nuomos sutarčių terminą. Esą dabar jos sudaromos trejiems metams, o prognozuoti, kokia bus ekonominė šalies padėtis po trejų metų, yra labai sudėtinga. Parduotuvių šeimininkai mano, kad nuolaida galėtų galioti bent iki tol, kol prekybininkų apyvartos pasieks 2008 m. lygį. Pastaruoju metu esą lankytojų srautai yra sumažėję 25 proc., o gyventojų perkamoji galia – dar labiau.

Parduotuvių vadovai nusprendė susirinkti vasario 27 d. 14 val. tame pačiame restorane. Jie tikisi, kad į susirinkimą atvyks ir prekybos centro vadovai. Prekybininkai esą streikuoti kol kas nesirengia, nes tikisi, kad vadovai bus geranoriški.


"Aprangos" vadovas Rimantas Perveneckas:

Šio darbuotojų susirinkimo vadinti sankcionuotu nederėtų – nuo kada laisvoje Lietuvoje negali vieno prekybos centro nuomininkai susirinkti pasikalbėti apie jiems aktualius dalykus? Šį susirinkimą laikau natūraliu reiškiniu, nes dauguma parduotuvių, ko gero, nebeišgali mokėti nuomos mokesčio. Situacija pasikeitė: pirkėjų srautai ir gyventojų perkamoji galia sumažėjo. Nusprendėme nedalyvauti susirinkime, todėl mūsų parduotuvių atstovų jame nebuvo. Esame pradėję derybas su naująja "Akropolio" valdžia jau anksčiau ir nenorime pakenkti derybų procesui. Suvokiame, kad išsiderėti žemesnes nuomos kainas bus sudėtinga, nes Vokietijos bendrovė, nupirkusi Kauno "Akropolį", į pirkinį investavo daug pinigų ir nori, kad projektas būtų pelningas. Kita vertus, situacija rinkoje pasikeitė ir niekas nebegali šiandien mokėti tiek, kiek per ekonomikos pakilimą. Apskritai mitinguoti – ne mūsų stilius. Tačiau kolegų nesmerkiu, kiekvienas elgiasi, kaip išmano, o laikydamiesi išvien jie gali pasiekti nuolaidų. Situacija mažmeninėje prekyboje jau yra prasta ir tik blogės, todėl nuomos kainos anksčiau ar vėliau turės žymiai mažėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų