Po triukšmingo Sausio 13-osios minėjimo – kritika Vilniaus valdžiai: didelė gėda

Mitinguotojų elgesys per Sausio 13-iosios renginį nepaliko abejingų daugelio tautiečių. Socialiniai tinklai lūžta nuo klausimų, kas išdavė leidimą didžiuliam mitingui tokią valstybei svarbią dieną? Vilniaus miesto savivaldybės atstovai teisinasi, kad vykdo teismo sprendimą, o tam, kas vyko prie Seimo, leidimas nebuvo išduotas. 

Kaip jau buvo skelbta, Nepriklausomybės aikštės prieigose per Laisvės gynėjų dienos minėjimą, policijos duomenimis, buvo susirinkę apie 2,5 tūkst. žmonių. Tarp jų – ir protestuotojai, kurie minėjimo metu nušvilpė Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, premjerę Ingridą Šimonytę. Kliuvo ir Seimo Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininkei Paulei Kuzmickienei bei Laisvės premijos laureatei, vienai iš „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ bendradarbių vienuolei Bernadetai Mališkaitei.

LNK reportažas:

Vykstant iškilmingam Laisvės gynėjų dienos minėjimui ir Laisvės premijos įteikimo ceremonijai protestuotojai švilpė, rėkė, mušė būgnus.

Šalia Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidimą ilgalaikiam protestui ketvirtadienį buvo gavęs Lietuvos šeimų sąjūdis. Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius BNS teigė, kad valstybės vadovai nusipelnė būti nušvilpti prie Seimo, tai buvo teisinga. 

Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas teigė tuo metu, kai protestuotojai švilpė ir kėlė triukšmą, prie Nepriklausomybės aikštės nebuvęs.

Pasibaigus Laisvės gynėjų dienos minėjimui, protestuotojai tęsė mitingą „prieš privalomą testavimą darbuotojų lėšomis, galimybių pasą“, taip pat protestuotojai reikalavo atstatydinti Vyriausybę.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

„Didžiulė gėda

Sukrėsti matytų vaizdų tautiečiai neslėpė emocijų ir priekaištus žėrė ne tik protesto dalyviams, bet ir Vilniaus miesto savivaldybei. 

„Kam reikėjo išduoti leidimą mitingui? Dabar nereikėtų jausti gėdos prieš laisvės gynėjus ir jų artimuosius. Didžiulė gėda“ – feisbuke klausė Ilona.

„Tas pats klausimas man ramybės neduoda. Kaip??? Kas Vilniaus savivaldybėje daro viską, kad tik mitinguotojai jaustųsi patogiai ir galėtų netrukdomi daryti tai, ką sugalvoja?“ – nuostabos neslėpė ir Rasa. 

Andrius teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nepasimoko iš savo klaidų ir leidimus mitingams duoda be saiko.  „Precedentas liūdnas, ateityje reikia būti atsargiems su leidimais per tokias dienas“, – pridūrė Tadas.

„Kodėl išduotas leidimas mitingui būtent šią dieną? Čia prasilenkia su visomis padorumo ir sveiko proto ribomis“, – kirto ir internautė Vaiva.

Kas Vilniaus savivaldybėje daro viską, kad tik mitinguotojai jaustųsi patogiai ir galėtų netrukdomi daryti tai, ką sugalvoja?

Kiti internautai aiškino, kad protesto dalyviai į renginį prie Seimo galėjo ateiti, nes čia vyko minėjimas, kuris yra atviras visiems.

„Leidimo nereikėjo, kaip ir bet koks minėjimas – atviras visiems, aukų pagerbimas ir Laisvės premijos teikimas šiemet dėl pandeminės situacijos vyko lauke. Todėl atėjo tas, kas atėjo“, – nuomonę dėstė ir Raminta.

„Žinokit, tie rėkiantys žmonės yra lygiai tokie patys kaip jūs, tik tie rėkiantys eis balsuoti ir bus didesni patriotai, mat tiems rėkiantiems yra skaudu matyti tokią valdžią. Man tai bjauru skaityti, kaip jūs taip skirstote žmones, lyg jie jausmų neturėtų ir taip, jie rėks labiausiai ten, kur juos girdės. Bet jūs jų negirdėsit, ir kai bus laikas, jie jūsų nebesiklausys irgi, kaip ir kaip garsiai rėksit“, – mitingo dalyvius palaikė Asta.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Po daugelį tautiečių sukrėtusio reginio savo nuomonę feisbuke išdėstė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. „Po šiandienos minėjimo noriu išreikšti pagarbą bei solidarumą Seimo Pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen bei Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei, kurioms teko kalbėti per rėkiančią grupę viskuo nepatenkintų žmonių (net Laisvės premijos laureatei Bernardetai Mališkaitei kliuvo), taip pat tai simpatiškai porai vyresnių žmonių, kurie atėjo pagerbti aukų, o šalia jos pristojo rėkiantys žmonės. Savo akimis mačiau ir kalbėjausi – minioje tų, kurie norėjo pagerbti Sausio 13-osios aukas, buvo daugiau, nei tokių, kurie šį pagerbimą norėjo išnaudoti savo tikslams. Ir taip visada bus – kad ir kas mus pultų, iš išorės ar vidaus, šalį tikrai mylinčių žmonių bus daugiau, nei ją griaunančių. Pareigūnai – pagarba ir jums už savo atsidavimą. Dar kartą ačiū kovojusiems už laisvę ir su mūsų visų pergalės diena!“ – rašė meras.

Portalas kauno.diena.lt kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę dėl šios situacijos ir klausė, ar savivaldybė buvo išdavusi leidimą protestuoti tokią svarbią Lietuvai dieną.

„Savivaldybė jau neišdavė leidimo panašiam mitingui šį rudenį ir teismas nusprendė, kad tai padarėme nepagrįstai. Su teismo sprendimo pagrįstumu nesutinkame, bet gerbiame sprendimą ir jį vykdome. Bet kokiu atveju, šiuo atveju nebuvo duotas joks leidimas jokiam viešo renginio boikotavimui. Tokio svarbaus renginio kaip Sausio 13-osios trikdymas yra akivaizdus viešosios tvarkos pažeidimas, kuris negalimas jokiais atvejais. Dabar jau teisėsaugai vertinti ar atskirų žmonių veiksmai nepažeidė viešosios tvarkos bei teisės“, – portalui kauno.diena.lt mero komentarą atsiuntė Ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas.

„Esmė tokia, kad šalia Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ilgalaikis leidimas iki sausio 16-os dienos buvo išduotas Lietuvos šeimų sąjūdžiui visiškai kitokiame kontekste, prieš galimybių pasą ir pan. Realiai tai, kas vyko vakar, atrodė kaip minėjimo boikotas – tai šie du dalykai yra nesuderinami, – sakė P. Vaitekėnas. – Prie Seimo vyko Sausio 13-osios minėjimas, o mitingui vieta buvo suderinta prie bibliotekos. Aišku, atstumas ten nėra didelis, tačiau leidimas tokiam mitingui ar boikotui sausio 13-ai dienai prie Seimo tikrai nebuvo išduotas.“

Į šiuos įvykius gan griežtai sureagavo Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Karolis Žukauskas, savo nuomonę išsakęs feisbuke.

„Įsijungiau transliaciją iš aikštės prie Seimo. Visi, kurie ten esate ne dėl Sausio 13-osios aukų pagerbimo, o dėl protesto prieš valdžią – jūs esate penktoji Rusijos kolona, naudingi idiotai ir visuomenės vėžys“, – žodžių nesirinko mero patarėjas.

Jis teigė, kad „visos janutienės ir vasiliauskaitės, visi feikiniai ekspertų institutai, visi save advokatais vadinantys kenkėjai, visi klounų maršai, visi basakojai politikieriai. Visi jūs esate vėžys, kuris visuomenėje gali plisti tik dėl to, kad kažkas prieš 31-erius metus dėl laisvės paaukojo gyvybę“.

Anot jo, prieš tris dešimtmečius žmonės iškovojo laisvę ne tik šaliai, bet laisvę ir kenkėjams, kurie dabar niekina tų pačių aukų atminimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Neskaitau jūsų nesąmonių.Koks čia gali būti leidimas.Minėjimas yra visiems,o ne tik geriau "nusipelniusiems "geriau gyventi.

Ggg

Ggg portretas
Jeigu kas ir ūžia tai konservatoriai

nori priklausomybės ir diktatūros

nori priklausomybės ir diktatūros portretas
daro provokacijas tik tie kurie nori priklausomybės ir diktatūros.
VISI KOMENTARAI 148

Galerijos

Daugiau straipsnių