Pereiti į pagrindinį turinį

Ar Kauno liftai saugūs?

2013-06-17 14:20
Ar                Kauno           liftai saugūs?
Ar Kauno liftai saugūs? / Artūro Morozovo nuotr.

Liftų priežiūrą ir jų būklę reguliariai privalo kontroliuoti akredituota įstaiga. Tik ko verta kontrolė, jei kontrolė ir priežiūra – vienose rankose? Kaune nusistovėjusia įtartina praktika gali susidomėti ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinės organizacijos.

Sąsajos – akivaizdžios

Liftų prižiūrėtojai ir jų kontrolieriai negali būti susiję, tačiau Kaune to nepaisoma. Didžiąją dalį Kauno liftų prižiūrinti bendrovė „Kauno liftai“ ir jos darbuotojų atliktus darbus revizuojanti Kėlimo įrenginių priežiūros tarnyba (KĮPT) – glaudžiai susijusios.

„Kauno liftų“ generalinis direktorius Jonas Guzavičius artimus „Kauno liftų“ ir KĮPT ryšius neigia, tačiau tiesa kitokia – tarnybą netgi galima vadinti „Kauno liftų“ kūdikiu. Būtent šios bendrovės iniciatyva prieš 18 metų įkurta Liftų įmonių asociacija, kurios prezidentu tada tapo ir šiuo metu yra J.Guzavičius.

Asociacija po dvejų metų tapo KĮPT steigėja ir didžiausia dalininke. J.Guzavičiaus ir vėliau dalyvavo priimant svarbiausius KĮPT sprendimus, o šios tarnybos specialistai tikrino J.Guzavičiaus vadovaujamos bendrovės darbuotojų atliktus darbus.

Gresia tyrimų apgultis

Jei akivaizdžios „Kauno liftų“ ir KĮPT sąsajos būtų žinomos Nacionaliniam akreditacijos biurui, jis greičiausiai būtų nesuteikęs KĮPT akreditacijos užsiimti liftų revizija. Biuro direktoriaus pavaduotoja Danutė Janulionienė negalėjo pakomentuoti, kodėl KĮPT šaknys neužkliuvo anksčiau, tačiau žadėjo tuo pasidomėti per šią savaitę.

KĮPT konkurentai neatmeta galimybės dėl Kaune įsivyravusios, bet Europoje nenormalios padėties kreiptis į Europos akreditacijos organizaciją.

„Kauno liftus“ ir bendrovės sąsajas gali iš esmės pradėti narstyti ir Konkurencijos taryba, kuriai užkliuvo monopolinę primenanti bendrovės padėtis Kaune ir daug metų šiame mieste jos taikyta kainų politika. „Kauno diena“ jau rašė, kad ji iš esmės pakito tuomet, kai „Kauno liftai“ buvo priversti žaisti pagal konkurencijos taisykles.

Liftų priežiūros konkurso organizatoriai teigia, kad per konkursą „Kauno liftai“ vieno lifto priežiūros įkainius turėjo sumažinti vidutiniškai tris kartus. Konkurencijos taryba šio metu renka informaciją ir jau šį mėnesį gali apsispręsti, ar pradėti tyrimą.

Patikrinimai – šią savaitę

Dėl Kauno miesto liftų priežiūros kontrolės kokybės sunerimta jau anksčiau, kai J.Guzavičius ėmėsi žygių, kad Kaune KĮPT nepakeistų jam nepavaldi bendrovė „Inspecta“.

Dainavoje ir Šilainiuose administratorių administruojamuose daugiabučiuose esančių liftų priežiūros kontrolės konkursą laimėjusi „Inspecta“ liftų saugumu dar nespėjo įsitikinti, nes nematė liftų pasų, kurie saugomi „Kauno liftuose“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų