Pereiti į pagrindinį turinį

Architektas apie Kauno tiltų pavadinimus: absurdas bado akis

2012-10-15 18:40
Architektas apie Kauno tiltų pavadinimus: absurdas bado akis
Architektas apie Kauno tiltų pavadinimus: absurdas bado akis / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Siūlymas Kleboniškio tiltą per Nerį pavadinti Alfonso Meškinio vardu Kaune sukėlė diskusijų. Česlovas Radzinauskas, Kazys Veverskis, Petras Vileišis, Vytautas Didysis – ar šių asmenybių vardai, suteikti tiltams, mieste prigijo?

Nedaug sakančios pavardės

Pastaraisiais metais pakeisti oficialūs kai kurių tiltų pavadinimai, suteikiant jiems žinomų asmenybių vardus, miestiečių ir toliau vadinami taip, kaip buvo įprasta, patogu ir suprantama.

Vytauto Didžiojo tiltas ir toliau daugeliui yra Aleksoto tiltas, Petro Vileišio tiltas – Vilijampolės. Išgirdę Česlovo Radzinausko pavardę, nemažai kauniečių nustemba: kas jis toks? Jo vardu pavadintą tiltą, kurį šis inžinierius statė, vietiniai vadina tiesiog Marvelės arba Lampėdžių tiltu.

Siūlymas Kleboniškio tiltą per Nerį pavadinti kito tiltų statytojo – Alfonso Meškinio vardu irgi sutinkamas prieštaringai.

Architektas urbanistas Alvydas Steponavičius neapsikentė: „Absurdas bado akis. Kauno tiltams suteikiami Č.Radzinausko, K.Veverskio, dabar dar A.Meškinio vardai. Kiek kauniečių žino šias pavardes?“

Architekto įsitikinimu, derėtų palikti tiltams Vakarinio, Šiaurinio, Raudondvario pavadinimus.

Užtektų lentelės

Kauno miesto savivaldybės Pavadinimų sumanymų ir atminimo įamžinimo komisijos pirmininkas Gediminas Budnikas prisipažino pirmą kartą girdintis, kad Kleboniškio tiltui siūlyta suteikti A.Meškinio vardą.

Komisijos sekretorė Dalia Paplauskienė „Kauno dienai“ patikslino, kad tokio siūlymo 2012 m. sausio pabaigoje išties būta, tačiau siūlytojams – Susisiekimo ministerijai – iškart atsakyta neigiamai.

„Iš karto rašėme atsakymą, kad yra priimtas miesto tarybos sprendimas, kuriuo vadovaujantis asmenų atminimas gali būti įamžinamas pastatų ir kitų objektų pavadinimuose praėjus ne mažiau kaip 10 metų po asmens mirties. A.Meškinis mirė 2004 m., taigi, praėję tik aštuoneri metai ir jau vien dėl to komisija negalėtų pritarti“, – paaiškino D.Paplauskienė.

G.Budniko teigimu, suteikti naujus pavadinimus seniems objektams dažniausiai siūlo politikai, kartais organizacijos. Galutinį sprendimą priima miesto taryba.

Komisijos pirmininko nuomone, vadinti tiltą jo statytojo vardu nebūtina, autoriaus pavardę galima įamžinti lentelėje ant paties tilto.

„Išties keistai atrodo. Jei žmogus pastatė daugiaaukštį namą, tai jis turėtų vadintis jo vardu?“ – samprotavo G.Budnikas.

Krikštatėviai – patys gyventojai

Tiltų istorijos žinovas ir inžinierius Henrikas Kebeikis įsitikinęs, kad tiltus reikia vadinti taip, kaip žmonės patys yra įpratę juos vadinti ir nepritaria jų pervardijimui. Juolab kad ne visada oficialus vardas yra tinkamas.

Pavyzdžiui, teigti, kad Aleksoto tiltui sugrąžintas Vytauto Didžiojo vardas, yra neteisinga. H.Kebeikis atkreipė dėmesį, kad iš 1930 m. statyto Vytauto Didžiojo tilto beveik nieko neliko. „Dabar stovi visiškai kitas tiltas. Suteikti jam Vytauto Didžiojo vardą buvo kai kurių superpatriotų noras pasirodyti prieš žmones, tačiau istorija iškraipoma. Dabartinis tiltas pastatytas Stalino nurodymu 1948 m., ant jo ir šiandien yra sovietinės simbolikos“, – aiškino pašnekovas.

Iš tilto per Nerį, kuris buvo pastatytas 1929 m. ir pavadintas inžinieriaus Petro Vileišio vardu, pasak H.Kebeikio, liko šiek tiek daugiau – kolonos.

K.Veverskio tiltas per Nevėžį (prie Raudondvario) taip pat buvo susprogdintas, jo neliko, todėl naujai pastatytą tiltą vėl vadinti K.Veverskio vardu, tiltų istorijos žinovo nuomone, nedera.

Panemunėje – poeto tiltas?

„Girdėjau, kad Panemunės tiltui norima suteikti Bernardo Brazdžionio vardą. Nesąmonė! Kuo jis čia dėtas?“ – retoriškai klausė H.Kebeikis. M.K.Čiurlionio tilto pavadinimą jis pateisina, nes tai tokio paties pavadinimo gatvės tęsinys.

Č.Radzinausko tiltas, H.Kebeikio įsitikinimu, yra statytojo vardu pavadintas pagrįstai. Juolab kad pavadinimas suteiktas tik užbaigus statybą. Kleboniškio tiltą pavadinti A.Meškinio vardu, pasak pašnekovo, irgi nebūtų klaida, nes, be šio tilto, jis yra pastatęs daugybę kitų.

„Sovietmečiu negalėjo tilto pavadinti A.Meškinio vardu, nes jis buvęs tremtinys. Be to, jis buvo gyvas“, – argumentavo tiltų istorijos entuziastas.

Pavadino kaip restoraną

H.Kebeikio teigimu, visame pasaulyje tiltai yra vadinami žymių žmonių vardais, tačiau jie turi būti susiję su tuo tiltu. Pavadinimai turi būti suteikiami vos pastačius, o pervardyti jau seniai stovinčius tiltus asmenybių vardais netikslinga, žmonėms sunku susiorientuoti, kur koks tiltas yra.

Kai kurių tiltų dar nėra ir neaišku, ar bus, o jie jau turi vardą. Antai Kėdainių tiltu neoficialiai vadinamas tiltas per Nemuną į Marvelę, kuris būtų Kėdainių gatvės tęsinys. Ar jį pastačius liktų toks pavadinimas – neaišku.

Su Kauno tiltų pavadinimais yra ir daugiau painiavos. Antai pėsčiųjų tilto per Nemuną į Panemunės šilą oficialus pavadinimas, bent jau jaunajai kartai, ko gero, skambės keistai. Tai Trijų mergelių tiltas – tokį pavadinimą 1988 m. statiniui suteikė tuometis vykdomasis komitetas. Jo pavadinimą padiktavo netoliese pastatytas garsus restoranas „Trys mergelės“.

J.Kairys niekuo dėtas

Tais pačiais metais pastatytas pėsčiųjų tiltas per Nemuno kanalą Kaune, jungiantis S.Daukanto pėsčiųjų gatvę ir Nemuno salą, oficialiai vadinamas S.Daukanto tiltu. Po to, kai po juo praskrido lakūnas Jurgis Kairys, tiltą imta vadinti jo vardu.

Internete netgi sklando informacija, kad tai tikras tilto pavadinimas.

Kai kurie žmonės ir nežino, kaip tiksliai reikėtų tiltą vadinti. Vis dėlto Pavadinimų sumanymų ir atminimo įamžinimo komisijos sekretorė patikino, kad vadintis J.Kairio vardu tiltas negali jau vien todėl, kad lakūnas yra gyvas.

Įamžins A.Brazausko atminimą?

Dauguma Lietuvos tiltų vadinami pagal vietovę, kur jie yra, tačiau yra ir turinčiųjų tokius pavadinimus, pagal kuriuos neįmanoma nustatyti, kur jie yra. Pavyzdžiui, Greimų, Lietuvos tūkstantmečio tiltai.

Sostinėje vos keletas tiltų yra įasmeninti: Karaliaus Mindaugo ir Liubarto (jauniausias kunigaikščio Gedimino sūnus). Kiti tiltai nusako jų vietą arba išvaizdą: Žaliasis, Baltasis, Geležinio vilko, Žvėryno, Lazdynų, Panerių, Gariūnų, Bernardinų, Paplaujos, Užupio, Dailės akademijos, Pilies, Antakalnio.

Tiesa, Vilniuje vieną iš esamų tiltų siūloma dedikuoti prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui. Šios idėjos oponentai stebisi – nė vieno ankstesnio Lietuvos prezidento atminimas nėra taip įamžintas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų