Pereiti į pagrindinį turinį

Arenos statytojams vėluoja atlyginimai

2009-05-08 09:00
Nemoka: buvęs "Vėtrūnos" darbuotojas G.Ubarta teigė, kad ir sumažinus atlyginimus sporto arenos statybininkai jų laiku negauna.
Nemoka: buvęs "Vėtrūnos" darbuotojas G.Ubarta teigė, kad ir sumažinus atlyginimus sporto arenos statybininkai jų laiku negauna. / Tomo Raginos nuotr.

Buvęs "Vėtrūnos" darbuotojas pasakojo apie sporto rūmų Nemuno saloje statybų aikštelėje tvyrančią įtampą. Esą laiku nesumokami ir minimalaus dydžio atlyginimai.

Didelė darbuotojų kaita

Į "Kauno dienos" redakciją užsukęs statybų bendrovės "Vėtrūna" darbuotojas piktinosi, kad įmonėje, statančioje naujuosius sporto rūmus Nemuno saloje, nuo kovo nesumokami atlyginimai.

"Nuo vasario dirbau sporto rūmų statybose. Neiškenčiau ir paprašiau, kad atleistų iš darbo. Atlyginimai nesumokėti už kovą. Pagal sutartį bendrovė turėjo užtikrinti, kad atlyginimai nenutrūks. Bendrovės atstovai mums aiškino, kad savivaldybė neperveda pinigų", – pasakojo statybose dirbęs kaunietis Gintaras Ubarta.

Pasak G.Ubartos, darbuotojų kaita statybų aikštelėje – didelė. Jo teigimu, daugelis statybininkų, nesulaukę atlyginimų, palieka bendrovę, tačiau į jų vietą netrukus priimami kiti.

"Balandį darbuotojams buvo sumažinti įkainiai. Liepiama dirbti viršvalandžius, nors už juos apmokėti niekas nenori. Už kovo mėnesį turėčiau gauti 850 litų – minimalų atlyginimą, tačiau ir jo negaliu atgauti. Senesni darbuotojai gauna iki 1,5 tūkst. litų, o naujai priimti – tik minimalią algą. Darbuotojų kaita labai didelė. Tų, kurie išeina iš darbo, administratorius paprašė nesakyti apie atlyginimų dydį ir jų mokėjimus, nes bijoma, kad sužinoję nauji darbuotojai nedirbs", – pasakojo G.Ubarta.

Vyras prisiminė atvejį, kad iš Alytaus atvykę darbininkai statybose išdirbo vos porą savaičių. Pamatę, kokie atlyginimai mokami, susirinko daiktus ir išvyko namo.

Kaltinimai tikri ar tariami?

G.Ubarta tvirtino, kad Kauno sporto rūmų statybose dirba užsieniečiai, kurie darbus atlieka už mažesnį atlygį nei statybininkai iš Lietuvos.

"Statybose dirba apie dešimt ukrainiečių ir baltarusių. Jie ir per šventes pluša. Atrodo, kad jie dirba už mažesnius atlyginimus ir jų darbas nėra įteisintas", – pasakojo vyras.

Pasak G.Ubartos, įtarimai, kad užsieniečiai dirba nelegaliai, kilo po darbo inspektorių vizito. Tą dieną, kai statybose buvo tikrinama darbų sauga, ukrainiečiai ir baltarusiai, kuriuos statybininkas matė plušant sporto rūmų statybose iki tol, darbe nepasirodė.

"Balandžio mėnesį mus tikrino darbo inspektorius. Apie jo vizitą visi statybininkai žinojo iš anksto. Mums buvo pasakyta pasirengti, nes atvyksta tikrinti darbo inspektoriai. Pats girdėjau, kai praeidamas inspektorius klausė, kur ukrainiečiai. Tuomet jam buvo atsakyta, kad nėra jokių ukrainiečių. Tą dieną ukrainiečiai neatėjo į darbą. Kitą dieną, po vizito, ukrainiečiai vėl dirbo. Įdomu, kodėl nenorėjo tų darbuotojų parodyti darbo inspektoriams, gal jie dirba be sutarties?" – spėliojo G.Ubarta.

Šiuos buvusio darbuotojo kaltinimus kategoriškai neigė "Vėtrūnos" generalinis direktorius Juozas Valužis. Jis pripažįsta, kad keletą metų įmonėje darbuojasi keturi ukrainiečiai, tačiau jų darbas įteisintas oficialiai.

"Pas mus su darbo leidimais dirba keturi ukrainiečiai, jie bendrovėje – antri metai. Buvome sutvarkę jiems darbo leidimus ir, kol jie galios, ukrainiečiai bendrovėje dirbs", – tikino J.Valužis.

Inspekcija ėmėsi tyrimo

Valstybinės darbo inspekcijos atstovai gavo skundus iš sporto arenos statybose dirbusio darbuotojo dėl pernelyg didelio dulkių kiekio bei laiku neišmokamų atlyginimų. Darbo inspektoriai taip pat aiškinosi, ar statybų aikštelėje laikomasi darbo saugos reikalavimų. Didelių pažeidimų nerasta.

"Atlikome planinį patikrinimą dėl darbo saugos pažeidimų. Radome keletą pažeidimų – nėra statybų, kuriuose jų nebūtų. Bendrovei davėme laiko šiuos pažeidimus pašalinti. Buvome gavę informacijos, kad įmonėje gali dirbti užsieniečiai, bet nebuvo signalų, kad jie ten dirba nelegaliai", – teigė Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus vedėjas Leonas Martinaitis.

Darbo inspektoriai teigia, kad laiku nemokami atlyginimai, jiems yra tapę vienu didžiausių galvos skausmų pastaruoju laiku. Padėtis panaši daugelyje bendrovių.

"Pradėjome tirti skundą dėl laiku neišmokėtų delspinigių, ketiname atlikti tyrimą. Neišmokėti laiku atlyginimai, prasidėjus ekonominei krizei, yra dažnas reiškinys. Tokiais atvejais mes nustatome terminus, per kiek laiko darbdaviai turi išmokėti atlyginimus ir delspinigius. Jei nustatytu laiku jie neišmokami, perduodame dokumentus į teismą, kuris sprendžia, ar darbdavį bausti", – pasakojo Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus vedėjo pavaduotoja Inesa Brundzienė.

Ieško geresnių darbų

Tai, kad atlyginimai darbuotojams vėluoja, patvirtino ir kiti Kauno arenos statybose dirbantys statybininkai. Per pietų pertrauką sutikti darbininkai tvirtino ieškantys kito darbo.

"Laukiame, o ką daryti? Kartu intensyviai ieškau darbo, galbūt padirbsiu dar vieną savaitę. Ilgiau nelauksiu. Esu statybininkas iš Klaipėdos. Kaune dirbti neapsimoka, nes čia gyvendamas išleidžiu daugiau, nei uždirbu. Kiti statybininkai taip pat skundžiasi dėl nemokamų atlyginimų. Valdžia su mumis mažai bendrauja. Sako, kad į mūsų vietą yra daug pretenduojančiųjų. Jie teisinasi, kad Kauno savivaldybė pinigų nesurenka sporto arenos statyboms, todėl ir mums vėluoja darbo užmokesčiai. Bėgsiu iš čia, dabar pavasaris – darbų rasiu", – pasakojo Nerijus Gižas.

Kiti Nemuno saloje sutikti statybininkai sakė, kad į Kauną atvyko visai neseniai, todėl apie vėluojančius atlyginimus nieko nežino.

"Jei nemokės laiku atlyginimų, teks badauti. Rasti kitą darbą dabar sunku, lauksime, kol rasime kur geriau", – sakė klaipėdietis Antanas.

Kalbinti pašnekovai pasakojo, kad prieš atvažiuodami dirbti į Kauną, nežinojo, kokie atlyginimai mokamai sporto rūmų statytojams. Daugelis tikėjosi gauti bent 1,5 tūkst. litų atlygį.

Pinigus pažadėjo sumokėti

"Vėtrūnos" vadovas J.Valužis neigė savo pavaldinių kalbas, kad atlyginimus vėluoja išmokėti, nes pinigų neperveda savivaldybė.

"Kauno savivaldybė pinigus perveda laiku. Atlyginimai vėluoja, nes su mumis neatsiskaito kitos bendrovės. Tačiau algos tikrai nevėluoja keletą mėnesių. Tai, kad jie nemokami nuo kovo – melagina informacija. Už kovą turėjome sumokėti balandžio 20 d. Dabar yra gegužės pradžia, vadinasi, vėluojame tik dvi savaites. Tai nevadinu vėlavimu. Artimiausiu laiku sumokėsime", – žadėjo "Vėtrūnos" generalinis direktorius J.Valužis.

Pasak jo, prasidėjus ekonominei krizei, teko sumažinti atlyginimus statybininkams.

"5 tūkst. litų statybininkams buvo kaip auksinė žuvelė. Jų užmokesčiai buvo išpūsti, dabar viskas stoja į savo vietas", – įsitikinęs J.Valužis.

Tai, kad Kauno savivaldybė laiku atsiskaito su statybų bendrove, patvirtino ir meras Andrius Kupčinskas. Miesto vadovas yra girdėjęs kalbų, kad "Vėtrūna" pastaruoju metu patiria nesklandumų.


Andrius Kupčinskas, Kauno miestas meras

Vasario mėnesį į Finansų ministeriją teko vežti sąskaitas, kad būtų paskubintas apmokėjimas. Arenos statybose yra tam tikrų nesklandumų, bet tai priklauso ne nuo savivaldybės. Savivaldybė pateiktas sąskaitas apmoka laiku. "Vėtrūna" yra prisiėmusi finansinius įsipareigojimus, kad statybos, esant nepakankamam finansavimui, nenutrūks pusmetį, todėl bendrovė, iškilus sunkumams, galėtų tartis su bankais ir išspręsti kilusias problemas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų