Pereiti į pagrindinį turinį

Augintinis padės mesti rūkyti

2009-02-11 09:00
DMN inf.
Augintinis padės mesti rūkyti
Augintinis padės mesti rūkyti / AFP nuotr. Išvada: rūkaliai linkę atsisakyti blogo įpročio, jei sužino, kad tai kenkia jų augintiniui.

Klausimas, kaip mesti rūkyti, kankina ne vieną rūkalių. JAV mokslininkai surado išeitį. Pasak jų, žmonės, kurie nesutinka mesti rūkyti net žinodami, jog tai kenkia jų sveikatai, yra linkę atsikratyti šio žalingo įpročio, jeigu suvokia, jog rūkymas gali pakenkti jų augintiniams.

JAV mokslininkai paprašė Mičigano pietryčiuose gyvenančius šunų, kačių arba paukščių šeimininkų dalyvauti apklausoje internete apie rūkymo įpročius. Iš viso atsiliepė 3293 asmenys. Iš jų 21 proc. buvo rūkaliai, kasdien sutraukiantys vidutiniškai 13,5 cigaretės, o apie pusę iš jų – namuose. 27 proc. respondentų gyveno namuose su bent vienu rūkaliumi.

Beveik kas trečias tabako mėgėjas (28,4 proc.) nurodė, jog atsisakytų rūkyti, jeigu žinotų, kad cigarečių dūmai kenkia jų augintiniams. Galima palyginti: tik 16,4 proc. su rūkaliais gyvenančių nerūkančių asmenų atsakė, kad jie paprašytų partnerio atsisakyti cigarečių, jeigu tai kenktų augintinio sveikatai.

Straipsnyje nurodoma, jog esama daugybė įrodymų, kad pasyvus rūkymas naminiams augintiniams kenkia ne mažiau negu žmonėms, tačiau daugelis gyvūnus laikančių rūkalių nežino šio pavojaus.

"Švietimo įstaigos, informuojančios gyvūnų šeimininkus apie jų augintiniams pasyvaus rūkymo keliamą pavojų, gali paskatinti kai kuriuos iš jų mesti rūkyti, – rašoma studijoje. – Tai taip pat gali motyvuoti gyvūnų šeimininkus, kurie gyvena su rūkaliais, įtikinti juos nerūkyti namuose."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų