Pereiti į pagrindinį turinį

Auksinio tualeto tyrimas užstrigo

2009-12-18 09:06
Savas: skandalingoje auksinio tualeto istorijoje konservatoriai bando apsaugoti J.Žališkevičių.
Savas: skandalingoje auksinio tualeto istorijoje konservatoriai bando apsaugoti J.Žališkevičių. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Prieš du mėnesius Kauno prokurorai žadėjo pateikti tyrimo išvadas dėl prie pilies pastatyto auksinio tualeto, tačiau jų iki šiol nėra.

Dangstosi ikiteisminiu tyrimu

"Prašome nedelsiant nušalinti savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorių Joną Žališkevičių nuo einamų pareigų, kol vyksta ikiteisminis tyrimas", – miesto vadovų pareikalavo Darbo partijos frakcija.

Pasak šios partijos frakcijos nario Gintaro Furmanavičiaus, miestą valdantiems konservatoriams lojalus J.Žališkevičius prisidengia atliekamu ikiteisminiu tyrimu dėl vadinamojo "auksinio" tualeto Senamiestyje ir ignoruoja tarybos Antikorupcijos komisiją.

Ne kartą kviestas į komisijos posėdžius, departamento vadovas į juos neatvykdavo. Lapkričio mėnesį J.Žališkevičius teikėsi užsukti į posėdį, tačiau neatsakė nė į vieną komisijos narių klausimą.

J.Žališkevičius buvo paskirtas vadovauti komisijai viešojo konteinerinio tualeto Kauno pilies prieigose įrengimo darbams priimti, tačiau ant darbų priėmimo dokumento jo parašo nėra. Tiek Antikorupcijos komisijos nariams, tiek žurnalistams valdininkas atsisako paaiškinti, kodėl neatliko komisijos pirmininkui pavestų funkcijų ir kaip jam pavyko to išvengti. J.Žališkevičius teisinasi negalintis teikti informacijos, nes esą nenori pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

"Arba tai visiška valdininko nekompetencija, arba nesiskaitymas su Antikorupcijos komisijos darbu", – piktinosi šios komisijos narys Liberalų sąjūdžio atstovas Stasys Žirgulis.

"Kol netapai įtariamuoju, niekas nedraudžia atsakinėti į Antikorupcijos komisijos klausimus apie savo darbą. Gal jis jau žino, kad bus įtariamasis?" – įžvelgė G.Furmanavičius.

Neturi ką sakyti?

J.Žališkevičius nenorėjo komentuoti darbiečių reikalavimo dėl jo nušalinimo nuo pareigų. "Esu valstybės tarnautojas ir niekada nevertinu politikų pasisakymų", – pareiškė Miesto ūkio departamento vadovas.

Pasiteiravus, kodėl jis neatsakinėjo į Antikorupcijos komisijos narių klausimus, J.Žališkevičius tik dar kartą pakartojo, kad negali viešinti ikiteisminio tyrimo medžiagos. "Teisėsauga atsakys į visus klausimus. Aš nelabai galiu čia ką ir pasakyti", – teisinosi valdininkas.

Visi laukia išvadų

Kauno apygardos prokuratūra dar spalio pradžioje žadėjo užbaigti ikiteisminį tyrimą ir paskelbti įtariamuosius dėl neskaidraus lėšų panaudojimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi statant viešąjį tualetą Senamiestyje, tačiau išvadų nėra iki šiol.

"Išvadas žadėta skelbti lapkričio pabaigoje, bet dėl kažkokių priežasčių terminas užsitęsė. Laukiame", – lakoniškai informavo Kauno apygardos prokuratūros viešųjų ryšių specialistė Vaida Kibirkštytė.

Iki šiol atleidimu iš darbo už pažeidimus vykdant tualeto statybas nubausti tik du žemiausios grandies valdininkai. Darbo neteko Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas Rimantas Rutavičius ir buvęs Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Valius Knokneris. Jie buvo J.Žališkevičiaus pavaldiniai.

Miesto vadovai teisinasi negalintys bausti kitų "auksinio" tualeto istorijoje dalyvavusių ir galimai piktnaudžiavusių asmenų, kol nėra prokuratūros išvadų. "Aš negaliu jų pričiupti už rankos", – ne kartą teisinosi meras Andrius Kupčinskas.


Konservatoriai gina saviškį

Jono Žališkevičiaus viršininkas savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas nežada tenkinti politikų reikalavimo.

"Nėra teisinio pagrindo nušalinti departamento direktorių nuo pareigų. Jis yra valstybės tarnautojas. Tyrimas vyksta. Laukiame išvadų", – kaip gerai išmoktą maldelę išbėrė V.Gudėnas. Anot jo, daugiausia, ką dabar gali daryti miesto ir administracijos vadovybė, – teikti užklausimą prokuratūrai, kada bus baigtas ikiteisminis tyrimas.

"Nesirengiame glostyti departamento direktoriaus. Ir mes norime viską greičiau išsiaiškinti", – pareiškė A.Kupčinskas. Jis ne kartą viešai yra gynęs J.Žališkevičių ir primygtinai siūlęs nevelti jo į tualeto istoriją. Meras greičiausiai pamiršo, kad šio garsiojo objekto statybos reikalais J.Žališkevičių įpareigojo rūpintis Miesto ūkio departamento direktoriaus pareigos.

"Šioje istorijoje yra daug klausimų ir dėl paveldosaugininkų veiksmų", – nukreipė kalbą V.Gudėnas. Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyriaus specialistai kelis kartus keitė tualeto statybos vietą. Objektą stačiusi bendrovė "TK sprendimai" dėl šios priežasties bandė išsireikalauti dar didesnės sumos už projekto keitimą.


Patirtis iš Suvalkijos

Miesto ūkio departamentui konservatorius J.Žališkevičius vadovauja nuo 2008-ųjų vasario. Buvęs Kalvarijos ir Marijampolės savivaldybių administracijos direktorius dabar yra atsakingas už tvarką mieste ir gatvių priežiūrą.

Agronomo ir viešojo administravimo magistro diplomus turintis J.Žališkevičius taip pat yra Kalvarijos rajono savivaldybės tarybos narys, tad turi suspėti ir į tarybos posėdžius Kalvarijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų