Pereiti į pagrindinį turinį

A.Zuokas ves merus į kovą

2012-05-15 05:00
A.Zuokas                 ves merus į kovą
A.Zuokas ves merus į kovą / Tado Umaro (BFL) nuotr.

Didžiųjų miestų merų svajonė – grįžti į senus gerus PVM lengvatų laikus. „Jei jau bus lengvata spaudai, tuomet reikia ir transportui“, – choru aiškina jie. O tada ir bilietai nebrangtų, ir skolos sumažėtų. Atkakliausiai nusiteikęs, žinoma, sostinės vadovas.

Regi tik vieną išeitį

PVM lengvatas keleiviams vežti reikia kuo greičiau grąžinti, nes transporto bendrovės klimpsta į skolas, nuo to kenčia ir savivaldybių biudžetai, ir keleiviai, o jei ne – teisimės! Tokiais šūksniais rinkimų žygį už PVM lengvatų grąžinimą vežėjams pradėjo Vilniaus merija. Jai įkandin seka ir kitos šalies savivaldybės.

Šimtamilijoninėse skolose skendinčios Vilniaus valdžios atstovai, surengę specialią spaudos konferenciją, vakar įrodinėjo, kad nuo to bus tik geriau: bus išspręstos kone visos viešojo transporto bėdos. Tereikia Seimui sugrąžinti PVM lengvatą. Tiesa, nebe 19 proc., kokia buvo iki 2009-ųjų, bet 9 proc.

„Tik tai leistų bendrovėms nedidinti bilietų kainų“, – pareiškė A.Zuokas ir nepamiršo pridurti, kad šiais metais, bent jau Vilniuje, to daryti tikrai neplanuojama. Paklaustas, ką darys, jei Seimas tokiems siūlymams nepritars, meras paaiškino, kad lieka vienintelis būdas – teistis.

„Jei negirdima, nematoma skaičių, jie ignoruojami, tai vienintelis būdas – teisminis. Ir mūsų ieškinyje reikalaujama padengti tas skolas. Manau, prie mūsų ieškinio prisijungtų ir kiti miestai“, – kalbėjo A.Zuokas.

Pelnosi iš miesto?

„Valstybė iš miesto biudžeto pelnosi. Iš miesto biudžete numatytų 85 mln. litų, skirtų lengvatoms padengti, mes turime sumokėti 16 proc. PVM. Kodėl savivaldybės biudžetas turi tai dengti?“ – tęsė socialdemokratas R.Adomavičius.

A.Zuokas pritarė, kad viešojo transporto paslauga panaikinus lengvatas tapo sunkiau prieinama, nes kai kurie vežėjai buvo priversti padidinti kainas, skolos tik didėjo. „Kai kurių įmonių veikla net paralyžiuojama“, – baugino meras. Kurių – jis nenurodė. Vilniaus valdžia, o įkandin ir kitos savivaldybės aiškina Seimo nariams norinčios atverti akis, kad padidinti mokesčius – ne išeitis.

Griežtas I.Šimonytės „ne“

„Sugrąžinus PVM lengvatą keleiviams vežti, į valstybės biudžetą nepatektų apie 68 mln. litų. Toks Finansų ministerijos atsakymas bus pateiktas ir Seimui, ir Vyriausybei. Tie, kurie siūlo PVM mažinti, tegul pasiūlo ir būdus, iš kur trūkstamus pinigus paimti, kaip kompensuoti“, – Finansų ministrės Ingridos Šimonytės poziciją lengvatų grąžinimo klausimu perdavė jos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Finansų ministerija laikosi nuomonės, jog PVM lengvatų grąžinimas sugriautų lig šiol kurtą sistemą, kad mokesčių išimtys neturi būti taikomos niekam.

„PVM lengvatos turi būti skirtos vartotojui, o ne paslaugos teikėjui. Kokia nauda vartotojui, jei sumažinus PVM jau po kelių mėnesių kainos grįžta į tą patį lygį“, – ministerijos poziciją perdavė R.Jakilaitienė.

I.Šimonytė jau anksčiau yra tarusi griežtą „ne“ lengvatiniam PVM. „Lengvatai nepritariu, nes ji iš esmės skatina ir toliau nespręsti miesto viešojo transporto problemų, o įsivaizduoti, kad dotacijomis per mokesčių lengvatas galima plūduriuoti tiek, kiek tai leidžia rinkimų ciklas“, – taip praėjusią savaitę Seimo narei Agnei Zuokienei, paklaususiai ministrės nuomonės dėl lengvatų, atrėžė I.Šimonytė.


Komentarai

Andrius Kupčinskas

Kauno meras, TS-LKD atstovas

Būtume linkę palaikyti Vilniaus merijos idėją dėl PVM sumažinimo. Savivaldybių įsipareigojimai susisiekimo paslaugas teikiančioms bendrovėms tik didėja. Iš miesto biudžeto jas subsidijuoti neturime galimybių – skolos ir įsipareigojimai kreditoriams keliasi iš metų į metus, o situacija nesikeičia.

I.Šimonytė kalbėjo, kad transporto paslaugos turi atitikti europinį lygį – taip, dažnai važinėju po, pavyzdžiui, Briuselį, ir matau, kad prieš kelerius metus autobuso bilietas kainavo 2,5 euro, dabar – 3,5. Suprantu ministrės poziciją dėl lengvatų, bet juk Seimas imasi grąžinti lengvatą spaudai.

Reikalinga lengvata ir viešajam transportui. Gyventojų uždarbis ne pats didžiausias, šildymo sąskaitos didelės, vienaip ar kitaip, nuvažiuoti į darbą reikia, o savivaldybės priverstos teikti socialinę paslaugą. Savivaldybės tiesiog neturi išteklių, kad užtikrintų normalų šios sistemos veikimą.

Vargu ar Seimas įsiklausys į mūsų nuomonę, bet jei jau svarstome dėl spaudos, ne mažiau skauda ir transportui. Juk šildymui taip pat lengvata galioja. O, kalbant iš gyvenimiškų pozicijų, viešasis transportas svarbus lygiai taip pat kaip ir šildymas.


Vytautas Grubliauskas


Klaipėdos meras, Liberalų sąjūdžio atstovas

Našta savivaldybėms po to, kai PVM buvo padidintas, – neadekvati ir nepalyginamai didesnė nei galimybės. Kalbėti apie lengvatinį PVM tikrai vertėtų ir reikėtų. Tačiau tai greičiau don kichotinis žygis bandant ieškoti tiesos – duokdie, kad pasisektų. Kad Seimas PVM sumažintų, nededu jokių vilčių. Tokie pasiūlymai, aišku, atsiduoda rinkimų dvasia.

Kaip liberalas sakyčiau, kad reikia kurti sistemą, kurioje lengvatų apskritai reikėtų atsisakyti, nes lengvatos yra išimtys, kurios gadina visą sistemą. Reikėtų žmonėms užtikrinti tokias kompensacijas, kad nereikėtų lengvatų.

O dėl A.Zuoko siūlomo teisinio kelio, tai yra ilgas procesas. Kai jis baigsis, gal jau kalbėsime, kad lengvatų apskritai nebereikia. Gal bandyti aiškintis, kaip šią problemą spręsti, ir verta, bet nereikėtų veltis į teisminius ginčus su Vyriausybe, kurie, aišku, būtų ilgalaikiai, o galiausiai – menki. Siūlyčiau ieškoti kitų sprendimų.


Jurgis Razma


TS-LKD frakcijos Seime seniūnas

A.Zuokui, V.Grubliauskui ir A.Kupčinskui lengva šnekėti – ne jie spręs dėl PVM lengvatos. Mūsų frakcija to nė nesvarstė. Esame linkę palaikyti tik pirminę Prezidentės idėją – lengvatinį PVM spaudai. Reikia gerbti Prezidentės iniciatyvą ir jos neaplipdyti visokiais kitais dalykais. Sulaukime bent Vyriausybės nuomonės šiuo klausimu. Kuo mažiau lengvatų, tuo tvarkingesnė mokesčių sistema. Norime lengvatų, bet paskui nereikia aimanuoti, kad biudžetininkų atlyginimai maži, kad lėšų neužtenka tam ar anam. Spaudos ir transporto lyginti negalima – tokią, kokią mokesčių naštą gavo spauda, negalima palyginti nė su viena verslo sritimi, taip pat transportu.


Gramzdina skolos

Dėl padidinto PVM 2009–2011 m. Vilniaus savivaldybės vietinio susisiekimo bendrovės negavo daugiau nei 68 mln. litų, Kauno miesto – 30 mln., Klaipėdos – 30 mln. litų.

Kompensacijų už lengvatinių bilietų pardavimą poreikis 2011 m. vien Vilniuje buvo 85 mln. litų, Kaune – 41 mln., Klaipėdoje – 24 mln. litų.

81 mln. vietinio susisiekimo bendrovėms skolinga Vilniaus savivaldybė. Kauno – 32 mln. litų.

Vien buvusi „Vilniaus autobusų“ bendrovė valstybės biudžetui už laiku nesumokėtą PVM buvo skolinga 25 mln. litų.

Šaltinis: Vilniaus miesto savivaldybės, vežėjų asociacijos „Linava“ informacija

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų