Pereiti į pagrindinį turinį

Chaosas dėl karšto vandens baigsis

2010-10-06 06:16
Chaosas dėl karšto vandens baigsis
Chaosas dėl karšto vandens baigsis / Audriaus Bagdono (fotodiena.lt) nuotr.

Tūkstančiai vilniečių, neturinčių galimybės atsiskaityti už karštą vandenį, gali lengviau atsikvėpti – šį mėnesį žadama ištaisyti chaosą sukėlusias klaidas.

Kariaujančios įmonės – nekaltos

Absurdiška padėtis susiklostė po to, kai Energetikos ministerija pakeitė atsiskaitymo už karštą vandenį tvarką ir leido gyventojams rinktis, iš ko jį pirkti – vandens ar šilumos tiekėjo. Kituose didmiesčiuose nauja tvarka veikė be didesnių sutrikimų, o Vilniuje įsiplieskė "Vilniaus vandenų" ir "Vilniaus energijos" karas.

"Vilniaus vandenys" tikino negalintys rinkti pinigų iš antrą atsiskaitymo būdą pasirinkusių gyventojų. Vandens tiekėjai šiuos žmones nukreipė į "Vilniaus energiją", tačiau pastarosios specialistai taip pat teigė negalintys rinkti pinigų už paslaugą, kurios teisiškai neteikia.

Dėl šio ginčo maždaug 700 sostinės daugiabučių namų gyventojai jau keletą mėnesių negali atsiskaityti už karštą vandenį, todėl jiems kaupiasi skolos.

Tačiau šį mėnesį situacija turėtų pasikeisti. Ar bent taip žada Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Komisijos pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis portalui 1diena.lt  tvirtino, kad dėl susidariusios situacijos nekalta nė viena įmonė – nei "Vilniaus vandenys", nei "Vilniaus energija".

Akmuo į savo daržą

"Žmonės, pasirinkę antrą atsiskaitymo už karštą vandenį būdą, tikėjosi atskirai mokėti už vandenį ir atskirai už šilumą. Šilumos tiekėjams toks pasirinkimas jokių sunkumų nekelia, o geriamojo vandens tiekėjui, šiuo atveju – "Vilniaus vandenims", iškilo keblumų. Jie turėjo pasirašyti sutartis su namų atstovais. Žmonės pasirinko šį būdą, bet nepasirinko asmenų, su kuriais būtų galima sudaryti šias sutartis. Jau trečias mėnuo "Vilniaus vandenys" vaikšto po šiuos namus ir neranda, su kuo pasirašyti sutartį. Nepasirašai sutarties – negali tiekti paslaugos", – aiškino D.Janulionis.

Pasak jo, tūkstančius vilniečių į absurdišką padėtį įstūmė valdininkų, tarp jų – ir VKEKK tarnautojų – padarytos klaidos.

"Energetikos ministerija patvirtino, kad spalį teisės aktuose bus ištaisyti visi trūkumai. Bus įvestas visiškas aiškumas, kaip turi būti vykdomas antras būdas. Ir nuo tos dienos, kai ministras pasirašys naujas taisykles, situacija pasikeis, – žadėjo VKEKK pirmininko pavaduotojas. – Šioje situacijoje kaltųjų yra. Kaltieji – valdininkai, kurie iki galo neišaiškino, kaip reikia elgtis. Tą priekaištą adresuoju ir savo institucijai, tiesą sakant. Turėjome tai laiku pamatyti."

Delspinigiai kvepia teismu

Tiesa, atsakyta dar ne į visus klausimus. "Vilniaus vandenys" jau skaičiuoja delspinigius už šaltą vandenį, kurį tiekė pašildyti. Šių delspinigių sąskaitą bendrovė žada pateikti "Vilniaus energijai". D.Janulionis teigė nežinąs, ar šiuo atveju "Vilniaus vandenys" elgiasi teisėtai.

Esą jeigu "Vilniaus energijai" bus išrašyta delspinigių sąskaita, šilumininkai veikiausiai nepuls jos apmokėti. "Matyt, šiuo klausimu neišvengsime teisinių ginčų", – prognozavo D.Janulionis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų