Pereiti į pagrindinį turinį

Daugiabučių bendrijos: daug butų – daug nesutarimų

2010-11-26 09:47
Problema: neretai po vienos bendrijos sparnu glaudžiasi keli daugiabučiai, o tokią bendriją valdyti daug sudėtingiau.
Problema: neretai po vienos bendrijos sparnu glaudžiasi keli daugiabučiai, o tokią bendriją valdyti daug sudėtingiau. / Tomo Raginos nuotr.

Ne vieno, o kelių daugiabučių gyventojus vienijanti namų savininkų bendrija – užprogramuotas konfliktas.

Su pirmininku nesusikalba

Pastaruoju metu visoje Lietuvoje vis dažniau į viešumą iškyla daugiabučių namų gyventojų ir bendrijų pirmininkų konfliktai. Neretai jie kyla ne tik dėl nusikalstamos pirmininkų veikos, bet ir nesusikalbėjimo, nesugebėjimo vadovauti viso daugiabučio priežiūrai. Į dar labiau komplikuotas situacijas patenka pirmininkai, kurie vadovauja ne vieną, o kelis daugiabučius vienijančioms bendrijoms. Viena tokių – Kauno 20-oji butų savininkų bendrija, po kurios sparnu glaudžiasi penki Partizanų gatvės namai.

Vieno namo gyventojai teigia nebegalintys pakęsti bendrijos pirmininko neveiklumo. Name ne kartą dėl susidėvėjusios kanalizacijos ir užsikimšusio lietvamzdžio buvo kilusi avarinė situacija, tačiau pirmininko prisišaukti nepavyko. Bendrijos pirmininkas Algirdas Kepežinskas to neneigia, tačiau nieko bloga savo veiksmuose nemato.

"O kodėl aš turiu eiti kažką sekmadienį daryti? Paskambina man vidurnaktį ir sako, kad užsikimšo tualetas. Ką man daryti? Pačių gyventojų sprendimu, mes nei santechniko, nei elektriko, nei ūkvedžio nesamdome. Yra tik pirmininkas, buhalteris ir kiemsargis", – kalbėjo A.Kepežinskas.

"Kai su juo šneki, atrodo, kad jis auksinis žmogus, bet po to viską padaro atvirkščiai", – pirmininku skundėsi Bronė. Ji ir dar keli kaimynai teigė, kad su pirmininku neįmanoma susikalbėti. Atseit jis viena sako, o kita daro. Neapsikentęs sudėtingo bendravimo su pirmininku, patikėtų įgaliojimų atsisakė namo seniūnas.

Kiemsargis šluoja ne visur

Kai kurie bendrijos nariai teigia pasigendantys aiškumo, kur išleidžiami jų surinkti pinigai. Jie renkami, tačiau jų vis trūksta net palyginti nebrangiems darbams. Tiesa, A.Kepežinsko veikla užkliūva ne visiems.

"Ne, pirmininkas nėra blogas. Štai ir laiptinė remontuojama, ir kiemas nušluotas. Turbūt ne be reikalo jį išrinko antrai kadencijai", – svarstė su pirmininku toje pačioje laiptinėje gyvenantis pusamžis vyras.

Beje, remontą pirmininko laiptinėje kitų namų gyventojai jau pastebėjo. Kai kurie teigė sutinkantys kas mėnesį mokėti papildomą mokestį, kuris būtų naudojamas jų laiptinės remontui. Pirmininkas buvo raginamas pradėti pinigų rinkimo procesą, tačiau jie nerenkami iki šiol.

Išties prie pirmininko namo visi lapai nugrėbti, tačiau kiemsargio darbu patenkinti ne visi.

"Kiemsargis tas pats, bet prie vieno namo lapai nugrėbti, o prie kito ne", – šyptelėjo Galina, kuri su pavydu per langą žvelgia į kitai bendrijai priklausantį daugiabutį. Moters teigimu, kaimyninės bendrijos pirmininkas savo iniciatyva stebėjo jos namo stogo remonto darbus, tuo metu tikrasis bendrijos pirmininkas remonto eiga net nepasidomėjo.

"Pats net neieško darbininkų, neskiria bendrijos lėšų, o po to priekaištauja, kad be reikalo buvo atliekami darbai", – skundėsi Galina.

"Jeigu prašome, kad kažką tvarkytų – negerai, jeigu patys tvarkomės – ir vėl negerai", – Galinai pritarė Bronė.

Planuoja atsiskirti

"Aš nesuprantu, už ką mes mokame. Prisišaukti pirmininko neįmanoma, netgi kiemsargis šluoja tik prie jo namo. Mums nei tokio pirmininko, nei bendrijos nereikia, norime nuo jos atsiskirti", – sakė prisistatyti nenorėjusi moteris.

"Per susirinkimus kiekvienam namui siūlau atsiskirti. Kažkada sukurtas bendrijų įstatymas yra nesąmonė. Bendrijai turėtų priklausyti žmonės, kurie kartu turi bendrą nuosavybę, o dabar bendrijai priklauso penki namai. Tai juridiškai ir finansiškai keistas junginys", – kalbėjo bendrijos pirmininkas, kuris tvirtino, kad pirmininku buvo išrinktas prieš savo valią ir, pasitaikius artimiausiai progai, šių pareigų atsikratys.

"Neduok Dieve šiuo metu būti bendrijos pirmininku. Gyventojai pinigų nenori rinkti, o po to priekaištauja, kad kažkas nepadaryta", – guodėsi A.Kepežinskas.

Bendrijos pirmininkas teigia nebijantis jokių patikrinimų, o ir nuo bendrijos norintys atsiskirti gyventojai pripažįsta, kad, vadovaujant prieš tai buvusiam pirmininkui, bendrijos finansų valdymas kėlė dar daugiau įtarimų. Tačiau dalis gyventojų pasiryžę pradėti atsiskyrimo nuo bendrijos procesą.

Teisininkas Mindaugas Steponavičius:

Bendrijų įstatymas numato galimybę nuo bendrijos atsiskirti. Atsiskirti norinčio daugiabučio gyventojai turi sušaukti susirinkimą, per kurį priimtų sprendimą kurti naują bendriją ir išstoti iš dabartinės. Po to reikia informuoti savivaldybę, parengti bendrijos įstatus. Galima sakyti, kad reikia atlikti visą bendrijų steigimo procedūrą. Jeigu namas nori atsiskirti nuo bendrijos, tačiau neketina įregistruoti naujos bendrijos, procesas yra šiek tiek sudėtingesnis.

Prieš tai derėtų pasitarti su savivaldybės atstovais, kurie turės tam namui paskirti administratorių arba jį turės samdyti patys gyventojai. Atsiskyrimas yra sveikintinas dalykas. Yra bendrijų, kurias sudaro netgi dešimt daugiabučių, tokiais atvejais bendrijų pirmininkus sukontroliuoti labai sunku. Nežinau, kaip yra šiuo atveju, tačiau tokiose didelėse bendrijose susidaro ideali terpė nesąžiningiems pirmininkams. Be to, dideles bendrijas labai sudėtinga valdyti, nes namai skirtingo amžiaus, tipo, vieną remontuoti reikia, kitam ne. Niekada nerekomenduoju kurti bendrijų, kurias sudarytų keli namai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų