Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl naujų pasų – pasistumdymai ilgose eilėse

2013-06-14 05:00
Dėl naujų pasų – pasistumdymai ilgose eilėse
Dėl naujų pasų – pasistumdymai ilgose eilėse / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno miesto ir rajono gyventojai masiškai puolė keistis pasus ar tapatybės korteles, todėl kai kuriomis valandomis pasų poskyriuose nusidriekė didelės eilės.

Antplūdis – rytais

Kauniečiai skundžiasi, kad norėdami pasikeisti asmens dokumentus eilėse priversti laukti net po kelias valandas.

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyriaus viršininkės Vilmos Venclovienės, didžiausias anplūdis jaučiamas Centro policijos komisariato pasų poskyrio priimamajame Kęstučio gatvėje.

„Daugiausia žmonių čia susirenka rytais, apie 10 val.“, – pastebėjo V.Venclovienė.

Eilių galima išvengti registruojantis iš anksto. „Į priekį vietos rezervuotos savaitei dviem“, – sakė V.Venclovienė.

Migracijos skyriaus specialistų vizitų į namus senjorams, ligoniams ar žmonėms su negalia tenka laukti net ir porą mėnesių. Šioje eilėje – apie 1 tūkst. žmonių.

Vakar prieš pietus pasų poskyrio priimamajame Kęstučio g. eilė buvo nusidriekusi per visą koridorių ir baigėsi laiptinėje. Joje stovėjo apie trisdešimt žmonių. Kalbintieji neliejo nuoskaudos, kad tenka gaišti laiką: nieko nuostabaus, juk tai – valstybinė įstaiga.

Viena paskutiniųjų eilėje stovėjusių abiturientė Evelina Dicevičiūtė sakė iš anksto buvo nusiteikusi, kad čia teks užtrukti. „Praėjusį kartą, kai nešiau prašymą, eilėje stovėjau 40 min., dabar, tikiuosi, bus greičiau“, – sakė aštuoniolikmetė, užsakiusi pagaminti tapatybės kortelę.

Ji nežinojo, kad galima registruotis iš anksto. „Ant durų parašyta“, – tarstelėjo greta laukusi garbaus amžiaus moteris.

Užleido be eilės

Kiti laukiantieji pastebėjo, kad kartais eilė nusidriekia net laiptais iki antrojo aukšto. Panašiai buvo ir antradienį, kai pasą skubos tvarka norėjo pasikeisti kaunietis Aurimas.

Bėda ta, kad norintieji paso per vieną dieną dokumentus turi priduoti iki vidurdienio, Aurimas į poskyrį atėjo iki vidurdienio likus dešimčiai minučių. Tad vyrui neliko nieko kito, kaip pas migracijos specialistus bandyti pakliūti be eilės.

„Laukusiesiems eilėje bandžiau aiškinti, kad labai skubu, prašiau užleisti. Ne vienas pensininkas ėmė aiškinti, kad visi skuba. Bet šiaip ne taip prisiprašiau“, – pasakojo kaunietis. Paso jam reikia dėl darbo vizito į Kiniją.

„Jaunimas skubančiuosius labiau supranta nei pensininkai“, – įsitikinusi Aurimą atlydėjusi Dovilė.

Priima bet kuris poskyris

Netoliese Kęstučio g. esančiame pasų poskyrio priimamajame V.Putvinskio g., taip pat priimamuosiuose Baltų ir Taikos pr. – kur kas ramiau. Prašymą pasikeisti pasą ar tapatybės kortelę galima pateikti bet kuriame iš jų.

Migracijos skyriaus viršininkės V.Venclovienės teigimu, Kęstučio g. esančio poskyrio darbuotojai neretai laukiančiuosius paragina nueiti ten, kur eilės mažesnės, tačiau dauguma žmonių į tokius raginimus nereaguoja ir toliau vargsta eilėje.

V.Venclovienė pastebėjo, kad po pietų žmonių srautas visuose poskyriuose dažniausiai nuslūgsta. „Kartais žmonių visai nebūna arba būna vos keli. Žmonės yra neprognozuojami, negali žinoti, kada jų užplūs“, – teigė viršininkė.

Pirmieji lietuviški pasai buvo išduoti prieš 20 metų. Pirmosios tapatybės kortelės – prieš 10 metų. Tuomet juos užsisakė didžiulis skaičius žmonių. Taip sutapo, kad būtent šiemet baigiasi ir pirmųjų pasų, ir kortelių galiojimo laikas, dėl to migracijos skyriuose ir susidarė spūstys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų