Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl vado kalavijo

2009-06-08 23:59
DMN inf.
Kova: griežti teisėjai žiūri, kad riteriai kaudamiesi nesuduotų neleistinų smūgių.
Kova: griežti teisėjai žiūri, kad riteriai kaudamiesi nesuduotų neleistinų smūgių. / AFP nuotr.

Apsišarvavę riteriai Trakuose vėl rodė savo meistriškumą. Šeštadienį pusiasalio pilyje vyko II tarptautinis riterių turnyras Kariuomenės vado kalavijui laimėti.

Dėl Lietuvos kariuomenės įsteigto prizo šiemet kovojo viduramžių kovos tradicijų puoselėtojai iš Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos ir Baltarusijos. Riteriai mėgino jėgas dvikovose dvirankiais kalavijais ir dalyvavo komandinėse riterių penketų kautynėse. Renginio pabaigoje vyko inscenizuotas viduramžių pilies šturmas.

Visi dalyvavę riteriai simboliškai priklauso vienam istoriniam laikotarpiui – XII–XV a., tik atstovauja skirtingiems Europos regionams. Lietuvai atstovavę riteriai stengėsi pademonstruoti, jog viduramžiais iškilusi Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė turėjo narsių ir gerai kario amatą išmanančių kovotojų.

Sekmadienį turnyro nugalėtojui įteiktas prizas – kalavijas, kurį nukaldino žinomi Lietuvos ginklakaliai meistrai Stankai. Tėvas Algirdas ir sūnūs Martynas bei Mindaugas Stankai nukaldino ir atkurtą XIV a. Lietuvos elitinio kario ginkluotę.

Viduramžiais pėsčiųjų ir raitųjų riterių turnyrai buvo rengiami feodalų iniciatyva pilyse ir mugėse. Į kautynes atvykdavo ir kalavijo profesionalų – karų ir kautynių veteranų, jaunų, šlovės ir turtų trokštančių vyrų.

Riterių turnyruose kautasi dėl įvairių priežasčių: feodalų įsteigtų piniginių prizų, šlovės, siekiant apginti nugalėtojo reputaciją arba išgarsėti. Viduramžiais galiojo paprotys, kai nugalėtojas pasiimdavo turnyre įveikto riterio šarvus ir ginklus, todėl ginklanešiai turėdavo medinius kūjus, kad galėtų apsvaiginti savo turto atiduoti nenorintį pralaimėjusįjį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų