Pereiti į pagrindinį turinį

Futbolo rinktinė grįžta į Kauną?

2010-07-08 08:47
Tikslas: po rekonstrukcijos S.Dariaus ir S.Girėno stadionas atitiktų tarptautinėms rungtynėms keliamus reikalavimus.
Tikslas: po rekonstrukcijos S.Dariaus ir S.Girėno stadionas atitiktų tarptautinėms rungtynėms keliamus reikalavimus. / LFF kompiuterinis vaizdas

Kaunas gali susigrąžinti Lietuvos futbolo rinktinės namų statusą. Tikimasi, kad rudenį prasidės S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcija.

Turi savų pranašumų

Ne vienus metus be konkurencijos Lietuvos futbolo rinktinės namų statusą gavęs S.Dariaus ir S.Girėno stadionas per praėjusį atrankos į pasaulio čempionatą ciklą gavo antausį nuo Marijampolės. Per atrankos ciklą nedidelį, bet naują ir modernų stadioną pasistačiusioje Suvalkijos sostinėje rinktinė sužaidė trejas iš penkerių Lietuvoje žaistų atrankos rungtynių. Maža to, Kaunui iššūkį šių metų pradžioje nutarė mesti ir Klaipėda, ketinanti modernizuoti "Žalgirio" stadioną, kuris nuo kitų metų taip pat galėtų stoti į kovą dėl tarptautinių rungtynių.

Kaunui pagalbos ranką nutarė ištiesti Lietuvos futbolo federacija (LFF).

Šiais metais Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA) patvirtino naujus reikalavimus stadionams. Nacionalinių rinktinių varžybos gali vykti ne žemesnę nei trečiąją kategoriją atitinkančiuose stadionuose. Pačios svarbiausios rinktinių rungtynės ir UEFA Čempionų lygos bei Europos lygos grupinių etapų rungtynės gali būti žaidžiamos tik ketvirtąją kategoriją atitinkančiuose stadionuose.

Šiuo metu nė vienas Lietuvos stadionas neatitinka ir trečiosios kategorijos. Mažiausiai investicijų reikėtų Marijampolėje ir Kaune. LFF nutarė S.Dariaus ir S.Girėno stadioną už ausų į viršų patempti savo lėšomis.

"Visą laiką sakėme, kad pirmenybę teikiame Kaunui. Pirmiausia todėl, kad Kaunas yra tas miestas, kuris gali geriausiai priimti svečius, nes turi daugiausiai viešbučių", – pagrindinį Kauno pranašumą prieš Marijampolę nurodė LFF prezidentas Liutauras Varanavičius.

Žais netinkamame stadione

LFF parengė preliminarų S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektą. Paaiškėjo, kad stadionas ketvirtąją kategoriją atitiktų į jį investavus apie 4 mln. litų. Du trečdalius šios sumos pasirengusi skirti LFF. Kitą dalį turėtų sukrapštyti Kauno miesto savivaldybė. Miesto meras Andrius Kupčinskas pažadėjo, kad šiam reikalui lėšų sugebėtų rasti kitų metų biudžete.

Rugsėjo pradžioje Lietuvos rinktinė Kaune žais pirmąsias 2012 m. Europos čempionato atrankos rungtynes su Škotija. Akivaizdu, kad iki jų rekonstrukcijos padaryti nepavyks. Lietuva taps viena iš nedaugelio Europos valstybių, kurioje atrankos varžybos bus žaidžiamos reikalavimų neatitinkančiame stadione.

Dėl to L.Varanavičiui ne pirmą kartą teks Europos futbolo funkcionierių prašyti taikyti išimtį. LFF prezidentas prie prašymo ketina pridėti stadiono rekonstrukcijos techninį projektą, taip parodydamas, kad Lietuva bando taisyti padėtį ir greitai dėl stadionų būklės raudonuoti nereikės. L.Varanavičius tikisi, kad techninis projektas bus parengtas dar šį mėnesį. Taip pat iki mėnesio pabaigos planuojama pasirašyti jungtinės veiklos sutartį su savivaldybe.

Lengviau pastatyti naują

L.Varanavičius viliasi, kad rekonstrukciją pavyks pradėti iškart po rungtynių su škotais. Darbai turėtų užtrukti kelis mėnesius.

Didžiausias galvos skausmas susijęs su svarbių asmenų lože (VIP). Lengviau ir pigiau pastatyti visiškai naują aukštus reikalavimus atitinkančią ložę, nei rekonstruoti senąją. Tačiau baiminamasi, kad naujos tribūnos statybai pasipriešintų paveldo sargai.

"Sudėtingiausia būtų įvykdyti reikalavimus, kurie susiję su dviejų televizijos studijų ir VIP tribūnos įrengimu. Joje turi būti ne tik atskiri sanitariniai mazgai, bet ir posėdžių salė. Lengviau būtų pastatyti visiškai naują tribūną netoli švieslentės", – kalbėjo S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro direktorius Vytas Snarskis.

Rekonstruojant stadioną daugiausiai dėmesio būtų skiriama žiūrovų patogumui ir saugumui užtikrinti, sanitariniams mazgams atnaujinti, papildomoms darbo vietoms žiniasklaidai įrengti.

Investicijos atsipirktų

Po rekonstrukcijos S.Dariaus ir S.Girėno stadionas be konkurencijos bus svarbiausiu stadionu Lietuvoje, tačiau LFF žada neužmiršti ir Marijampolės, nes Lietuvai reikia daugiau nei vieno bent trečiosios kategorijos stadiono. Marijampolėje turėtų žaisti U-21 rinktinė ir kai kurie į UEFA Čempionų lygos bei Europos lygos grupių etapus bandantys prasimušti šalies klubai.

Iki trečiosios kategorijos Marijampolės stadioną pritemti turėtų būti suinteresuota pati valstybė, nes tokios investicijos gana greitai atsiperka. Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad į Lietuvą paskui savo futbolo rinktinę atvažiuojantys škotai čia išleidžia apie 6 mln. litų. Škotai jau pradėjo pirkti bilietus į rungtynes Kaune. Manoma, kad atvažiuos ne mažiau kaip keli tūkstančiai Škotijos sirgalių.


Reikalavimai ketvirtos kategorijos stadionams

Stadiono talpa – ne mažiau kaip 8000 individualių sėdimų vietų.

VIP žiūrovų sektorius – 500 vietų ir 400 kv. m priėmimo patalpa.

Vietos VIP žiūrovų transportui – 150.

Vietos žiniasklaidos atstovams tribūnoje – 100, iš kurių 50 su stalais.

Komentatorių pozicijos – 25.

Žiniasklaidos atstovų darbo erdvė stadiono patalpose – 200 kv. m bei galimybė dirbti 75 asmenims, taip pat darbo erdvė 25 fotografams.

Spaudos konferencijų patalpoje turi tilpti 75 asmenys.

Dvi televizijos studijos su vaizdu į aikštę.

Filmavimo platformos – bent 10 kv. m dydžio patogiausioje vietoje ties centro linija abiejose stadiono pusėse.

Televizijos transliacijų automobilių aikštelių erdvė – 1000 kv. m.

Stadiono apšvietimo sistemos lygis – 1400 lux ir atsarginis generatorius.

Stadione turi būti įrengti modernūs elektroniniai sukamieji vartai, pateikiantys informaciją apie žiūrovų skaičiaus kitimą realiu laiku.

Spalvoto vaizdo stebėjimo kameros, valdomos iš saugumo patalpos, leidžiančios įrašyti vaizdą ir atpažinti asmenis.

Šaltinis: LFF

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų