Po siaubingo gaisro žmonės telkia pagalbą, iš žuvusio vaiko sesers – širdį veriantys žodžiai

Siaubingas gaisras Vilniuje, Viršuliškėse esančiame daugiabutyje ne tik paliko gyventojus be namų ir jiems sukėlė šoką, tačiau nepaliko abejingų ir kai kurių tautiečių. Žmonės telkiasi į pagalbą nukentėjusiems daugiabučio gyventojams. 

Vienijasi pagalbai

Kitų žmonių skausmui neliko abejinga ir vilnietė Kotryna Williams, kuri feisbuke pasisiūlė suteikti pagalbą. Jos įrašas sulaukė ir kitų geraširdžių žmonių reakcijos. 

„Asmeniškai nukentėjusių žmonių nepažįstu, tačiau įvykus nelaimei įsijungiau feisbuko grupes ir pamačiau tuos baisius įrašus apie degantį namą. Pirma mintis – kaip baisu ir žmonėms reikia pagalbos. Žiema, šalta – užplūdo daug baisių minčių. Tada kilo mintis paklausti, ar žmonėms reikia pagalbos – aprangos ar kitų elementarių dalykų“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo Viršuliškių bendruomenės narė.

Sužinojusi, kad pagalbą teikia Raudonasis Kryžius, moteris pabendravo ir su jų atstovais. 

„Raudonasis Kryžius patikino, kad yra suteikta psichologinė pagalba, maisto paketai, higienos priemonės. Žmonėms suteiktas ir apgyvendinimas“, – sakė K. Williams.

Manau, kad tai – kelių dienų mano misija.

Kaip matyti iš įrašų viešojoje erdvėje, žmonės reikalingus daiktus neša ir į šalia sprogusio daugiabučio esantį vaikų darželį, ten nukentėjusiems žmonėms taip pat suteikiama pagalba.

Anot pašnekovės, į jos įrašą netruko sureaguot ir žmonės, kurie asmeniškai pažįsta nukentėjusius asmenis. „Susisiekiau su keliomis šeimomis – vieni labai padėkojo už rūpestį, tačiau atsisakė pagalbos ir bando savo jėgomis viską išspręsti. Kita šeima augina vaikutį, tai prašė vaikui batų ir šiltesnės aprangos. Pabendravus su trečia šeima su jų sutikimu pasidalinau jų banko sąskaitos numeriu. Kiek galiu, tiek ir padedu – susižinojus, ko reikia nukentėjusiems žmonėms, pasidalinu apie tai feisbuko grupėje“, – teigė moteris. 

Žmonės labai aktyviai nori padėti nukentėjusiems gyventojams – atneša drabužių ir batų, pirštinių, visko, ko reikia. Anot pašnekovės, surinkti daiktai nukentėjusiems daugiabučio gyventojams bus perduoti trečiadienio vakarą.

Pagalbą teikti moteris planuoja ir artimiausiomis dienomis. „Manau, kad tai – kelių dienų mano misija. Iš pradžių buvo pareiga pagelbėti žmonėms „čia ir dabar“, kad nestovėtų pliki ir basi. Planuoju pagelbėti ir toliau, jei atsiras poreikis“, – sakė vilnietė. Moteris tik prašo gelbėti pagal poreikį ir teikti pagalbą kokybiškai, o ne išsivalyti namus.

Norintys pagelbėti dėl informacijos gali kreiptis asmeniškai į K. Williams feisbuku ir mesendžeriu arba sekti informaciją feisbuko grupėje „Viršuliškės“.

„Mamyte, padėk man, skauda“

Portalui kauno.diena.lt pavyko susiekti ir su viena nukentėjusia šeima.

Sprogimo metu ant mano brolio užkrito siena ir jį prispaudė, mama bandė jį traukti, bet nepavyko, jis tik sakė: „Mamyte, padėk man, skauda“.

„Mamai yra be galo sunku, sunku matyti ją visiškai palūžus. Labai blogai ir baisu“, – žodžius sunkiai rinko ieškoto ir žuvusio vaiko sesuo. Socialiniuose tinkluose ji paliko širdį veriantį įrašą.

„Šiandien įvyko nelaimė. Sprogo mamos kaimynų butas. Sprogimas išvertė sieną į mano mamos kambarį. Ant sofos gulėjo mano 7 metų brolis. Sprogimo metu ant mano brolio užkrito siena ir jį prispaudė, mama bandė jį traukti, bet nepavyko, jis tik sakė: „Mamyte, padėk man, skauda“. Mama glostė jam galvytę, kai tuo metu įbėgo trys vyrai – nežinom, ar kaimynai ar ugniagesiai! Mamą pradėjo traukti, bet ji šaukė, kad nenori eiti ir kad jos sūnus ten, ji šaukė ir rodė į mano prispaustą brolį, bet ją ištempė per prievartą ir išvežė į ligoninę. Kieme mama pasakė, kur yra prispaustas berniukas. Šiuo metu mamą pasiėmėm ir ji yra sunkios psichologinės būklės“, – skelbė berniuko sesuo.

Norintys pagelbėti tragedijos paliestai šeimai, tai gali padaryti šiais rekvizitais:

RITA UZNIENĖ

LT627300010078988465

Paskirtis: parama nukentėjus nuo gaisro

Primename, kad antradienį, apie 11.16 val., Vilniuje, Viršuliškių gatvėje, daugiabučio namo bute, įvyko sprogimas ir gaisras, per juos buvo pažeistos vidinės namo sienos bei tarpaukštinės perdangos, išdegė šešių butų patalpos bei apgadinti namo kieme stovėję keturi automobiliai.

Kaip trečiadienį pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, iš degančio daugiabučio buvo išgelbėta 15 žmonių, o du žuvo.

 

Vieno žuvusio žmogaus kūnas pastebėtas antradienį popiet, kito – anksčiau ieškoto vaiko – ankstyvą trečiadienio rytą. Prie jų ugniagesiai kol kas negalėjo prieiti dėl pažeistų konstrukcijų.

Vilniaus savivaldybė skelbė, kad nuo gaisro nukentėję gyventojai gali gauti tikslinę iki 7260 eurų dydžio pašalpą, kuomet vidutinės mėnesio pajamos vienam kartu gyvenančiam asmeniui neviršija 704 eurų, o jei asmuo gyvena vienas – kai neviršija 792 eurų.

Dėl gaisro netekusiems nuosavo būsto gyventojams taip pat ne eilės tvarka gali būti suteiktas socialinis būstas arba parama būstui išsinuomoti.

Vilniaus savivaldybė degusiame daugiabutyje Viršuliškėse antradienio vakarą paskelbė ekstremalią situaciją.


Raudonasis Kryžius atidaro aukojimo nukentėjusiesiems nuo gaisro Viršuliškėse liniją

Raudonasis Kryžius trečiadienį ketina atidaryti aukojimo liniją nukentėjusiems nuo gaisro Viršuliškėse. Pasak organizacijos atstovės Lukos Lesauskaitės, tokio sprendimo imtasi po to, kai visuomenėje atsirado nemažai norinčiųjų padėti nelaimėje atsidūrusiems gyventojams.

„Matome iniciatyvų, žmonės nori aukoti nukentėjusiesiems, tad dar šiandien per aukok.lt platformą pristatysime galimybę paaukoti nuo gaisro nukentėjusiems žmonėms“, – Eltai teigė L. Lesauskaitė.

Ji taip pat pažymėjo, kad dėl gaisro evakuotiems gyventojams tą pačią dieną buvo suteikta psichologinė ir humanitarinė pagalba. Bet to, pasak L. Lesauskaitės, viena Raudonojo Kryžiaus komandų vyko padėti ir PAGD.

„Išvyko kelios grupės – viena iš jų buvo pasirengimo ekstremalioms situacijoms savanoriai, kurie vyko padėti konkrečiai PAGD. O kita grupė žmonių – psichologai. Jie suskubo teikti pirmosios psichologinės pagalbos. Jie įvykio vietoje atsidūrė jau po pietų ir pasikeisdami budėjo iki nakties, nes pagalbą teikti tikrai reikėjo tiek mamai, kurios vaikas dar buvo viduje ir nebuvo aišku, kas yra nutikę, tiek ir kitiems žmonėms“, – teigė L. Lesauskaitė.

Matėsi, kad pagalba reikalinga, nes žmonės pakankamai atvirai ėjo kalbėtis. Šiandien taip pat esame pasiruošę padėti ir laukiame instrukcijų, kokios konkrečiai pagalbos reikės.

„Matėsi, kad pagalba reikalinga, nes žmonės pakankamai atvirai ėjo kalbėtis. (...) Šiandien taip pat esame pasiruošę padėti ir laukiame instrukcijų, kokios konkrečiai pagalbos reikės“, – pridūrė atstovė.

Kalbėdama apie humanitarinę pagalbą, L. Lesauskaitė sakė, kad gyventojams pirmiausiai buvo suteikti svarbiausi tokiais atvejais dalykai: vanduo, maistas, arbata sušilimui, taip pat drabužiai, antklodės, higienos priemonės.

„Taip pat padėjome ir vieną žmogų su negalia specialiu transportu pervežti į reikiamą vietą“, – sakė L. Lesauskaitė.

„Bet labiausiai buvo reikalinga pirminė psichologinė pagalba“, – teigė Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė.

Visiems evakuotiems žmonėms pasiūlytas apgyvendinimas viešbutyje savivaldybės lėšomis. Viešbutyje laikinai apgyvendinta 18 žmonių (iš jų du vaikai), likę evakuoti gyventojai apsisprendė apsistoti pas artimuosius.

Savivaldybė taip pat paragino gyventojus kreiptis dėl tikslinės pašalpos ir socialinio būsto suteikimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi

Chi portretas
Baikit putotis, jau zlastis ima skaitant šias sapaliones.

To taigi

To taigi portretas
O taip, labai gudri brolio netekus praturtes, o dar ir sugyventini turi...kaip liezuvis apsivercia, niekas neliepia prievarta aukot tai ir tokiu nuodu skleist nereikia.

Taigi

Taigi portretas
Visiems reikia aukoti , o ne tai vienai uznienei, gudri jos dukra, nes ir jai pinigėliai nubyres, juk turi ji vaiką su savo sugyventiniu, tam vaikui apie metus, pasiziuret reikia FB, kur ji ten save reklamuoja Juk daugiau kaip pusė gyventojų negaus iš draudimo, nes nebuvo apsidraude, kaip jie gyvens...
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių