Pereiti į pagrindinį turinį

Garsus aktorius vėl mėgina įminti „Lituanicos“ paslaptį

2012-11-16 18:00
Garsus aktorius vėl mėgina įminti „Lituanicos“ paslaptį
Garsus aktorius vėl mėgina įminti „Lituanicos“ paslaptį / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Žinomas aktorius ir režisierius Remigijus Sabulis pradėjo kurti pilnametražį dokumentinį filmą „Lituanicos“ paslaptis", kuriame ieško atsakymų į visuomenę iki šiol dominančius klausimus.

„Sidabrinę gervę“ už geriausią epizodinį vaidmenį Algimanto Puipos filme „Nuodėmės užkalbėjimas“ pelnęs ir bene septynerius metus „Valstybės kino metraštį“ kuriantis R.Sabulis šį kartą gilinasi į „Lituanicos“ istoriją: žūties, paskutines skrydžio valandų aplinkybes, ieško mažai žinomų faktų apie legendinius mūsų lakūnus.

„Kurti šį filmą mane paakino ne vien artėjantis istorinio skrydžio 80-metis. Man ramybės neduoda patriotinės tematikos trūkumas mūsų valstybėje. Be to, iki šiol abejojama atsakymais į klausimą, kodėl lemtingąjį 1933 m. liepos 17-osios vidurnaktį anuometės nacistinės Vokietijos teritorijoje, miške prie Soldino (dabar Lenkija, Myslibužas – aut. past.), “Lituanica„ sudužo, kodėl taip skubėta išvalyti katastrofos vietą – tai buvo padaryta per pusdienį, – kodėl dingo trečdalis lėktuvo nuolaužų? Ar visas jas paėmė vietos gyventojai? – kol kas retoriškai klausė filmo režisierius. – Mėginsime, pasitelkę specialistus, pateikti įvairias galimų atsakymų į šiuos ir kitus klausimus versijas. Planuojame ir kelis eksperimentus lėktuve-simuliatoriuje, kviesimės prie lėktuvo nuolaužų net ekstrasensus.“

Filmo scenarijų su Sigitu Siudika parašęs R.Sabulis sulaukė tik nedidelės Kultūros rėmimo fondo paramos, o toliau režisieriui gali tekti eiti S.Dariaus ir S.Girėno pramintomis pėdomis, kai lakūnai rinko pinigus skrydžiui, skraidindami JAV keleivius. Filmo kūrėjai, matyt, turės varstyti įvairių institucijų, bendrovių duris, kad surinktų lėšų minėtam filmui sukurti.

Šią savaitę filmo režisierių prie „Lituanicos“ nuolaužų konsultavo aviacijos istorikas Gytis Ramoška su žmona, kuriems teko laimė liesti oranžinės paukštės nuolaužas, jas tyrinėti, domėtis skrydžiu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų