Pereiti į pagrindinį turinį

Gedimino kalnas – pajuokos objektas

2009-05-13 09:00
Perspektyva: Gedimino kalnas gali visą vasarą likti be suoliukų.
Perspektyva: Gedimino kalnas gali visą vasarą likti be suoliukų. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Europos kultūros sostinės širdis – Gedimino kalnas – turistus ir miestiečius jau kurį laiką pasitinka ne itin svetingai. Mat už kalno priežiūrą atsakingas Nacionalinis muziejus nesugeba grąžinti pernai išmontuotų suoliukų.

Suoliukai ant Gedimino kalno buvo išmontuoti pernai rudenį, muziejininkų teigimu, dėl apverktinos jų būklės. "Tie, kurie buvo, – supuvo. Atliekos surinktos ir išvežtos. Jie buvo sulūžę, labai neestetiškai atrodė", – "Vilniaus dienai" sakė Nacionalinio muziejaus direktorės pavaduotojas ūkiui Eugenijus Danielius.

Pinigų suoliukams išmontuoti muziejininkai rado, tačiau lėšų naujiems esą jau nėra. "Gal tam finansavimo truputį skirs. Bet dabar ne tik neskiria, bet ir kerpa", – atsiduso E.Danielius. Pasak jo, jeigu sostinės savivaldybė neskirs pinigų naujiems suoliukams pastatyti, ant Gedimino kalno užlipę vilniečiai ir sostinės svečiai veikiausiai visą vasarą neturės kur prisėsti. Tiesa, kiek pinigų tam reikėtų, muziejininkai nežino.

Tačiau Vilniaus savivaldybė tikina, kad suoliukai – ne jos rūpestis. "Tik Pilių direkcija išardo ir stato suoliukus prie Gedimino pilies bokšto, Vilniaus savivaldybė – niekuo dėta", – "Vilniaus dienai" teigė sostinės mero pavaduotojas Gintautas Babravičius.

Tiesa, dėl to politikas kiek apsiriko, mat Pilių direkcija jau senokai nesirūpina Gedimino pilies bokšto apylinkėmis – už jų tvarkymą atsakingas Nacionalinis muziejus.

Pilių direkcijos vadovė Audronė Kasperavičienė "Vilniaus dienai" teigė, esą direkcija mielai imtųsi kalno priežiūros, tačiau savivaldybė delsia direkcijai perleisti rezervato teritoriją, ir ji tiesiog neturi nei įgaliojimų, nei lėšų kalnui tvarkyti. "Kad ta teritorija būtų tvarkinga, tam turi būti skiriama lėšų. Savivaldybė tam lėšų neskiria, o Nacionalinis muziejus turi savų problemų", – sakė A.Kasperavičienė.


Šlaitą tvarkė pusmetį

Dingę suoliukai – ne vienintelis Gedimino kalno rūpestis. Prieš metus pastebėta prasta kalno šlaito būklė. Dėl nuošliaužos uždarytas bokšto link vedantis pėsčiųjų takas. Jį tvarkyti imtasi tik po keletą mėnesių trukusių įvairių valstybinių institucijų ginčų. Dėl delsimo tvarkyti Gedimino kalną vilniečiai ir sostinės svečiai prie bokšto galėjo patekti tik susimokėję už pasivažinėjimą keltuvu. Takas į kalno viršūnę vėl buvo atidarytas praėjusių metų spalį. Lyg tyčia, maždaug tuo pat metu ant kalno neliko ir suoliukų. Šlaito tvirtinimo darbams skirta ketvirtis milijono litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų