Gedimino kalno radiniai atskleidžia paslaptis

Mokslininkai atskleidžia vis daugiau detalių apie 1863 m. sukilimo vadų nužudymo aplinkybes.

Jau patvirtinta, kad vieni palaikai yra sukilimo vado Zigmanto Sierakausko. Dėl Konstantino Kalinausko palaikų identifikavimo bus prašoma Baltarusijos pagalbos, kad būtų leista ekshumuoti ten palaidotų jo brolių palaikus.

1863 m. sukilimo paslaptis pamažu atskleidžia Gedimino kalnas. Būtent čia, jį tvarkant  atkasta 17 žmonių palaikai. Neabejojama, kad čia buvo užkasti sukilimo vadai ir dalyviai. Antropologas Rimantas Jankauskas teigia, kad tiriant palaikus atliktas milžiniškas darbas.

„Nustatyta lytis, amžius, ūgis, patologija sužalojimai, jų atlikti foto sugretinimai  kaukolių ir portretų, tai kaip vienas iš identifikavimo būdų, ir tiek, kiek yra žinoma, kiek yra galima atlikti ir pradėti toliau genetiniai tyrimai“, – sakė antropologas Rimantas Jankauskas.

Vieni palaikai yra sukilimo vado Zigmanto Sierakausko – tai jau nekelia abejonių. Mokslininko teigimu, tai patvirtina archeologiniai, sutampantys amžiaus ir lyties duomenys, žuvimo ir palaidojimo aplinkybės.

Identifikuoti visus palaikus vargu ar pavyks. Tačiau  tikėtina, kad vieni  gali būti kito sukilimo vado Kosto Kalinausko. Patvirtinimas gali užtrukti, nes specialistai neturi galimybių atlikti genetinių tyrimų, nėra su kuo sugretinti.

„Ieškoma geneologinės linijos jo šeimos palikuonių, kurie būtų vertingi genetiniam identifikavimui. Na ir mano svajonė būtų atlikti ekshumaciją jo šeimos kapo, kur palaidoti jo broliai Višlosėje, Baltarusijoje, ir paimti mėginius tenai“, – pasakojo R. Jankauskas.

Iš viso Lukiškių aikštėje buvo nužudytas 21 sukilimo vadas ir dalyviai. Jie užkasti Gedimino kalne. Kai tik leis oro sąlygos, toliau bus ieškoma dar 4 asmenų palaikų. Pasak antropologo, iš atkastų jau galima susidaryti vaizdą, kaip carinė Rusija susidorojo su sukilėliais. Jauniausiam nužudytajam galėjo būti 18-20 metų, vyriausiam – per 40.

Kur ir kada palaikai bus laidojami, kol kas neaišku. Dėl to spręs vyriausybinė komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir kokia nauda buvo iš to sukilimo ? Panašu, jokios. Keli žmonės patenkino savo ambicijas, beprasmiškai pražudydami keliolika tūkstančių kitų...

ALGIS

ALGIS portretas
Susprogdinkit visai tą kalną , tai šimtmečius galėsit girtis ''KIEK DAUG KAULŲ RADOT'', dabar kartoja tą ptį per tą patį ,lyg šunys būtų , kaulai jiems svarbiausia .

taip

taip portretas
bekasinedami visai sugriaus kalna ir vel reikes pinigo atstatymui o kad pensijos iki siol neindeksuojamos tai /vsio zakonno/.......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių