Pereiti į pagrindinį turinį

Gėlių pardavėjų gretos retėja

2009-04-14 09:00
Gėlių pardavėjų gretos retėja
Gėlių pardavėjų gretos retėja / Mindaugo Ažušilio nuotr. Pasiliko: gėles parduodanti Halina nepasekė verslą palikusių draugų pavyzdžiu ir bando išsilaikyti.

Sunkmečiu gėlių pardavėjams išgyventi vis sunkiau. Kol dalis prekeivių išsigando prastos prekybos ir nusprendė ieškoti kito pragyvenimo šaltinio, kiti bando laikytis iš paskutiniųjų.

S.Konarskio turgelyje – daugybė laisvų prekybos vietų. Prekybininkai apskaičiavo, kad sumokėjus už gėles tiekėjams, prekybos vietą, mokesčius lieka tiek, kad dirbti net nebeverta. Nusprendusiems nekeisti užsiėmimo šiek tiek lengviau: konkurencija mažesnė. Tačiau vis tiek sunku.

"Suprastėjo prekyba, tačiau tikrai nesustojo. Taip, nemaža dalis prekybininkų nebeateina, tai – jų pasirinkimas. Žmonės buvo įpratę gerai uždirbti, labai sunku priprasti gauti mažiau. Tačiau gal iš tikrųjų tiek daug mums nereikia?" – svarstė Halina prisistačiusi gėlių pardavėja.

"Perka šiek tiek žmonės, nors ir krizė, vis tiek reikia. Gimtadienis, krikštynos, vestuvės, kaip be gėlių? Kai kurie po vieną, kiti po daugiau, jaunimas kartais tiek, kiek sukaktuvininkui metų. Tuomet ir nuolaidą padarau. Tik daug nuleisti negaliu. Jei už 2 litus rožę pati perku, bent už 3 litus turiu parduoti. Juk už vietą mokėti man taip pat reikia", – aiškino Halina.

Ne visi pardavėjai nusiteikę taip optimistiškai. "Jei seniau pirkdavo po penkiolika didelių rožių, dabar perka tris ar vieną. Apskritai mažai perka. Tik parduodami laidotuvių vainikus išsilaikome, juos žmonės vis tiek turi pirkti, nori nenori", – guodėsi prisistatyti nenorėjusi pardavėja.

Kol pardavėjai skundžiasi sunkiomis dienomis, pirkėjus čia džiugina gerokai nukritusios gėlių kainos. Dar neseniai už didelę rožę tekdavo pakloti beveik 10 litų, dabar užtenka 4–5 litų. Nedideles puokšteles turgeliuose galime nusipirkti už 7–8 litus.

Šeškinės turgelyje gėlėmis prekiaujama net naktį. Tik vietoj visų prekybininkų lieka du, kurie tuo pačiu metu dirba ir apsaugininkais. "Kam budėti kiekvienoje prekyvietėje visą parą? Užtenka poros žmonių, juk pirkėjų vis tiek naktimis nedaug. O dieną visaip būna. Jaučiasi, kad prekyba suprastėjo, bet kol kas labai nesiskundžiame", – optimizmo net vėlų vakarą nestokojo gėles pardavinėję vyrai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų