Pereiti į pagrindinį turinį

Ginti turto – per 6 minutes

2008-10-20 09:00
Ginti turto – per 6 minutes
Ginti turto – per 6 minutes / Tomo Černiševo nuotr.

Apsaugoti savo namus ir turtą rūpi kiekvienam. Priemonių ir būdų yra įvairių. Vieni įsideda šarvuotas duris ir tvirtus langus, stiklina balkonus, kiti pasitiki kaimynų akylumu ir supratingumu.  Daugelis daugiabučių gyventojų įsigyja garsinę signalizaciją, tikėdamiesi, kad garsas išgąsdins vagis ir atkreips kaimynų dėmesį. Kiti naudojasi saugos tarnybų paslaugomis ir savo turtą patiki profesionalams. Tokį apsisaugojimo nuo vagysčių būdą dažniausiai renkasi nuosavų namų savininkai.

Kokią saugos tarnybą rinktis? Kuo pasitikėti? Sostinės viešąja policija ar privačių įmonių darbuotojais? Visų saugos tarnybų darbo pobūdis, kainos ir paslaugos panašios. Darbo netrūksta nei policijai, nei privačioms bendrovėms. "Žmonės tikisi, kad jų turtą apsaugosime šimtu procentų. Stengiamės, bet ir patiems gyventojams reikėtų būti atsargesniems ir labiau saugoti savo nuosavybę", – vienbalsiai tvirtino saugos tarnybų darbuotojai.

Viešosios policijos apsaugos tarnyba: "Dažnai sugauname vagį"

Ramių dienų Viešosios policijos apsaugos tarnybos darbuotojai neturi. Dieną vagys laužiasi į butus ar namus, naktį – į parduotuvių, biurų patalpas. "Ramiai išsimiegoti niekada nepavyksta", – kalbėjo Viešosios policijos apsaugos tarnybos viršininko pavaduotojas Algis Iljeitis.

Sulaikyti vagį įvykio vietoje pavyksta ne visada, tačiau greitoms reagavimo grupėms dažnai sekasi. "Kiekvieną savaitę kažką sugauname. Praėjusią savaitę teko ieškoti į vieną Visagino kavinę įsilaužusio nusikaltėlio. Po poros valandų gaudynių vagį sulaikėme ant kavinės stogo", – neseną įvykį prisiminė komisaras.

Ar brangios policijos apsaugos paslaugos? Įrengti paprasčiausią apsaugos sistemą kainuos ne mažiau nei 1 tūkst. litų. Už tokią sumą būste bus įrengta signalizacija prie durų ir keli judesio jutikliai. Papildomos apsaugos priemonės, tokios kaip apsauginės žaliuzės, stiklo dūžio jutikliai, vaizdo kameros, kainuos daugiau. Kaina gali siekti ir keliasdešimt tūkstančių litų.

Didžiųjų miestų centre į įvykio vietą policija atvyksta per 5–7 minutes. Su klientais, gyvenančiais nuošaliau, policijos reagavimo laikas nustatomas individualiai.
Komisaras A.Iljeitis perspėja, kad signalizacija neapsaugo nuo vagysčių. Ji tik padeda sumažinti nuostolius. "Patys savininkai turi rūpintis turtu. Jei paliks atidarytus langus, brangius daiktus laikys lengvai prieinamose vietose, nepadės ir moderniausia apsaugos sistema", – sakė viršininko pavaduotojas.

"Vilniaus skydas": "Į saugomus objektus vagys laužiasi rečiau"

Privačios saugos tarnybos "Vilniaus skydas" darbuotojams dažniausiai tenka vykti pagal netikrus iškvietimus. Signalizacija reaguoja ne tik į įsilaužimą, bet ir į klaidingai surinktą kodą, paliktą atidarytą langą ar kitas paties užsakovo padarytas klaidas. "Tikri įsilaužimai vyksta vos vieną ar du kartus per mėnesį. Matyt, vagys vengia saugomų objektų", – pasakojo "Vilniaus skydo" Finansų ir personalo tarnybos direktorė Svajonė Jaškulienė.

Saugos tarnybos darbuotojams dar nė karto nepavyko sugauti vagies nusikaltimo vietoje. "Baisiausios momentinės vagystės. Dažniausiai jos įvyksta dėl paties savininko neatsargumo. Kartais vagis užtrunka vos 15 sekundžių. Tokių vagių sugauti beveik neįmanoma. Malūnsparniais Lietuvos saugos tarnybų darbuotojai dar neskraido", – juokavo S.Jaškulienė.

Apsaugos reagavimo laikas kiekvienam klientui nustatomas individualiai. Mieste ekipažas atvyksta ne greičiau nei per šešias minutes. "Toliau nuo miestų esančius objektus saugoti imamės retai. Žinome, kad greitai atvykti negalėsime", – sakė direktorė.

Butuose gyvenantys žmonės dažniausiai renkasi minimalią apsaugos sistemą – garsinę signalizaciją. Tiems, kurie nori įsirengti visą sistemą, moteris pataria tai daryti dar statant ar įsirenginėjant būstą. "Laidai išvedžiojami sienose, todėl geriausia tai atlikti kol patalpose neatlikta apdaila", – teigė S.Jaškulienė.

Apsaugos sistemų kaina čia prasideda nuo 800 litų. Apsauga su šilumos ir judesių jutikliais kainuoja daugiau. Brangiausi tie jutikliai, kurie nereaguoja į namuose gyvenančių gyvūnų judesius.

Vertinimai

Viešosios policijos apsaugos tarnyba

Kaina 4 žvaigždutės

Už nuolatinę buto priežiūrą teks mokėti 44, už namo – 59 litus per mėnesį.

Patikimumas 4 žvaigždutės

Apsaugos tarnyboje dirba daug ekipažų. Reagavimo tarnybos pasiskirsčiusios teritorijomis, todėl gali greitai atvykti į nusikaltimo vietą. Miesto centre apsauga reaguoja per 5–7 minutes. Dažnai pavyksta sugauti vagis.

Nuostoliai 5 žvaigždutės

Veikla apdrausta civilinės atsakomybės draudimu. Suma – 2 mln. litų. Jei klientas patiria nuostolių dėl apsaugos tarnybos kaltės, draudimas jį atlygina.

Viešumas 5 žvaigždutės

Viešosios policijos apsaugos tarnyba yra valstybinė įstaiga. Todėl klientai žino, kur galėtų skųstis, jei būtų nepatenkinti aptarnavimo kokybe. Į visus skundus bus atsižvelgta.

Privati saugos tarnyba "Vilniaus skydas"

Kaina 4 žvaigždutės

Kasdienė "Vilniaus skydo" butų ir namų priežiūros kaina mėnesiui – nuo 40 iki 80 litų.

Patikimumas 3 žvaigždutės

Saugos tarnybos nesiima prižiūrėti tolimesnių objektų, joje dirba mažiau ekipažų. Miesto centre į nusikaltimo vietą atvyksta ne greičiau nei per šešias minutes.

Nuostoliai 5 žvaigždutės

Veikla taip pat apdrausta civilinės atsakomybės draudimu. Jei klientas patiria nuostolių dėl apsaugos tarnybos kaltės, draudimas jį atlygina.

Viešumas 4 žvaigždutės

"Vilniaus skydas" – privati įmonė. Todėl jei kils nesutarimų, jums tiesiog bus pasiūlyta nutraukti sutartį.

Statistika (šaltinis: www.vrm.lt)

Užregistruoti nusikaltimai

Vagystės iš gyvenamųjų patalpų

Lietuvoje

2007 – 5516
2008 01–09 – 4518

Vilniaus mieste

2007 – 1454
2008 01–09 – 1314

Vilniaus rajone

2007 – 222
2008 01–09 – 203

Bendrieji buto saugos patarimai

Neįsileiskite nepažįstamų žmonių.

Reikalaukite, kad pareigūnai parodytų tarnybinį pažymėjimą.

Nedelsdami kreipkitės į policiją, jeigu buvote apvogti arba apgauti.

Palaikykite šiltus ir draugiškus santykius su kaimynais, tada jie nebus abejingi, jei pamatys įtartinus asmenis prie durų.

Tinkamai sutvirtinkite buto duris, įdėkite patikimas spynas, įtaisykite akutę, durų sklendę.

Užrakinkite duris visais užraktais, netgi keletui minučių, kai išnešate šiukšles, ar išeinate į parduotuvę. Nepalikite raktų laiškų dėžutėse, po kilimėliu, kitose "slaptose" vietose.

Kuriame aukšte begyventumėte, išvažiuodami iš namų sandariai uždarykite langus, balkono duris.

Pametę raktus, būtinai pakeiskite spyną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų