Holokausto aukų atminimas pagerbtas Atminties ture po Vilniaus geto gatves

  • Teksto dydis:

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kartu su Užsienio reikalų ministerija bei Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija ketvirtadienį pakvietė Lietuvoje reziduojančių diplomatinių atstovybių bei šalies institucijų atstovus į Atminties turą po buvusią Vilniaus geto teritoriją Vilniaus senamiestyje. Šis Atminties turas skirtas visame pasaulyje sausio 27-ąją minimai Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai. Jos metu Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia prisiminti Holokausto tragedijos siaubą ir perduoti šios tragedijos pamokas ateities kartoms.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pabrėžė, kad ne tik Vilniaus gatvių pastatai atmena išžudytų Lietuvos žydų šeimų istorijas.

„Šie randai yra giliai įsirėžę ne tik į žydų tautos atmintį, tai yra ir Lietuvos randai, amžiams palikę žymą mūsų valstybės istorijoje. Privalome prisiminti Holokausto tragedijos aukas. Neturime jokios teisės užmiršti, kas anuomet vyko šiose Vilniaus gatvėse, priemiesčiuose ir pamiškėse. Tik atvirai kalbėdami apie Holokausto tragediją ir kovodami su vis dar iškylančiomis antisemitizmo apraiškomis, mes galime užkirsti kelią ateities tragedijoms“.

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena kasmet minima sausio 27-ąją. Būtent 1945-ųjų sausio 27-ąją buvo išlaisvinti Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos kaliniai. Vien šioje nacių koncentracijos ir naikinimo stovykloje nužudyta per 1,5 mln. skirtingų tautybių žmonių, iš jų – daugiau nei 1 mln. žydų. Per Antrąjį pasaulinį karą išžudyta daugiau nei 90 proc. Lietuvos žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siulau

Siulau portretas
Viesinti visus atvejus kur zydai prisideje prie skerdyniu, o tada statyti paminklus

Expert z Wilno

Expert z Wilno portretas
Gimęs po karo.Kaip ir kodėl aš turėčiau prisiminti žydų šeimas,jei dar nebuvau gimęs?Ir dar.Kodėl žydiška žvaigždė nutūpė ant Gedimino stulpų?

Lietuvių skerdynės Karaliaučiuje

Lietuvių skerdynės Karaliaučiuje portretas
Kiek lietuvių (lietuvininkų) nužudė rusai Karaliaučiuje? 200 tūkstančių- lietuvių senelių, moterų, vaikų. O kiek moterų prieš nukankindami išprievartavo? Kas kvietė juos žudyti: Ilja Erenburgas (žydų kilmės sovietinis rašytojas, publicistas)! „Nuo 1944 Erenburgas buvo III Baltarusijos fronto štabo propagandistas, vienas iš Karaliaučiaus krašto gyventojų genocido įkvėpėjų. 1945 sausį išleido atsišaukimą į sovietinius karius, raginusį prievartauti Karaliaučiaus krašto moteris ir žudyti, nes „nėra nekaltų vokiečių, kalti visi ir gyvieji, ir mirusieji“
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių