Pereiti į pagrindinį turinį

Į Hanzos dienų karstą kalama paskutinė vinis

2013-05-23 10:30
Į Hanzos dienų karstą kalama paskutinė vinis
Į Hanzos dienų karstą kalama paskutinė vinis / Artūro Morozovo nuotr.

Kalama paskutinė vinis į Hanzos dienų karstą – išparduodami viduramžių drabužiai ir kitas turtas. Pasigirsta vis daugiau balsų, kad dėl politinių intrigų nukentės ir miestiečiai, ir verslas.

Pavargo nuo intrigų

Likviduojamos viešosios įstaigos „Hanza Kaunas 2011“ buvęs direktorius Darius Rumšas nesureikšmina, kad išparduodamas tarptautinei šventei sukurtas turtas. „Ši įstaiga buvo įsteigta tik vienai šventei – Tarptautinėms Hanzos dienoms organizuoti. Savo tikslą pasiekėme, tad normalu, kad įstaiga likviduojama“, – sakė D.Rumšas.

Jis kartu su Andriumi Žiurausku rengė ir tarptautines dienas „Hanza Kaunas 2011“, ir kasmet Kaune vykusias viduramžių šventes. Taip pat būdavo dalyvaujama kituose Hanzos miestuose vykstančiuose tarptautiniuose renginiuose ir populiarinamas Kaunas.

Pavargę nuo politinių intrigų, pernai D.Rumšas ir A.Žiurauskas paskelbė, kad daugiau neberengs kasmetės Hanzos šventės.

Šiemet viduramžių šventė vyks kartu su „Kauno dienomis“, bet be ilgamečių šventės organizatorių indėlio.

„Hanzos šventė – tai ne tik matomas šurmulys, bet ir užmezgami įvairūs ryšiai. Taip pat – ir verslo. Gaila, kad Kaunas šių galimybių neišnaudojo. Dabar jau nevykstama ir į kitose šalyse rengiamas šventes. Jau sulaukėme klausimų, kur Kauno palapinė. Numirė ir idėja ateityje Kaune surengti dar vienas Tarptautines Hanzos dienas“, – pastebėjo A.Žiurauskas.

Užkliuvo liberalai?

„Kauno diena“ rašė, kad jau pernai bandyta sugriauti Hanzos šventę. Neoficialiai kalbama, kad miesto valdžiai užkliuvo, kad anksčiau šios šventės rengėjus bene aktyviausiai rėmė liberalai, tarp jų – ir buvęs Kauno meras Rimantas Mikaitis. Valdančiojoje koalicijoje nebelikus liberalų, išblėso ir kai kurių politikų meilė viduramžių šventei.

„Gaila, kad Kaune vis dar daug ką lemia asmeniškumai. Juk Hanzos reninys – miesto šventė, o ne Rumšo, Kupčinsko ar Mikaičio. Deja, Kaune vis dar verda kova kuluaruose. Todėl ir neišnaudojame visų suteikiamų galimybių, tarp jų – ir verslo“, – pastebėjo A.Žiurauskas.

Pasigedo ir verslininkai

„Apmaudu, kad daugybę metų gyvavusios Hanzos šventės Kaune nebeliko. D.Rumšas ir A.Žiurauskas turėjo ne tik idėjų, bet ir siekė sukurti kažką naujo. Jeigu ir bus kita šventė, ji nebebus tokia pati. Gaila, kad tai lėmė galbūt politiniai dalykai, bet dabar nieko nepakeisime“, – sakė valdančiajai koalicijai priklausanti miesto tarybos narė konservatorė Edita Gudišauskienė.

Kaunas yra vienintelis Lietuvos miestas, priklausantis naujajai Hanzos sąjungai. Tai suteikia plačių galimybių. Kai kurie Hanzos miestų merai tiesiog buriasi į klubus ir aktyviai bendrauja, pritraukdami ir verslo atstovus. O tai skatina investicijas.

„Mes neišnaudojame visų verslo galimybių tarp Hanzos sąjungos miestų. Visi miestui mato šią galimybę, išskyrus mus. Yra tiek daug turizmo projektų, kuriuose Kaunas galėtų dalyvauti kartu su kitais sąjungos miestais partneriais. O kodėl mes stovime vietoje ir nieko nedarome?“ – savo partijos ir valdančiosios koalicijos kolegoms kritikos pažėrė E.Gudišauskienė.

Žinia, kad šiemet nevyks Tradicinės Hanzos dienos, nuvylė ir Kauno verslininkus, nes per jas visada būdavo sulaukiama turistų antplūdžio.

„Verslo tarybos posėdyje manęs pasiteiravo, ar šiemet Kaune bus Hanzos šventė? Verslininkams labai svarbi ši šventė. Deja, jos neliko“, – apgailestavo E.Gudišauskienė.

Išparduoda turtą

Bene įspūdingiausią renginį Kaune surengusi viešoji įstaiga „Hanza Kaunas 2011“ likviduojama, o jos turtas baigiamas išparduoti. Įstaigos likvidatorius Juozas Šukevičius patvirtino, kad trečiajame aukcione bus bandoma parduoti medines dekoracijas, prekystalius, medinius namelius, tvoras ir Rotušės aikštėje pastatytą stovą, kuris dabar virtęs dviračių medžiu.

Tarptautinėms Hanzos dienoms sukurtus viduramžių drabužius įsigijo savivaldybės įstaiga „Tautos namai“.

„Tikrai nejaučiu kartėlio, kad “Tautos namai„ įsigijo viduramžių drabužius ir bandys atgaivinti Hanzos šventę. Galiu tik padidžiaugti, kad šie drabužiai atsidūrė ne privačiose rankose ir kažkada miestiečiai jais dar grožėsis“, – sakė nuolatinis Hanzos šventės organizatoris Andrius Žiurauskas.

Viešoji įstaiga buvo įkurta 2008 m., kad būtų pasirengta prieš dvejus metus vykusioms Tarptautinėms Hanzos dienoms. Šis renginys buvo pripažintos geriausiu 2011 m. kultūros turizmo projektu Lietuvoje. Per tris dienas Kaune vykusioje šventėje apsilankė apie 750 tūkst. žmonių.

Naujosios Hanzos sąjungos prezidentas Bernardas Saxe Kaune surengtas Tarptautines Hanzos dienas įvertino kaip vieną geriausių švenčių per visą šios šios sąjungos istoriją.

Plačiau šia tema skaitykite ketvirtadienio, gegužės 23 d., „Kauno dienos“ numeryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų