Viena už kitą jaukesnės, siūlančios čia pat iškeptą duoną ir bandeles kepyklėlės užpildė apytuštę nišą – Senamiesčio gyventojai, atsisakę prekybos centrų produkcijos, tapo nuolatiniais jų klientais.
Kaune padvelkė Vakarais
Studijas Didžiojoje Britanijoje baigusi jauna Senamiesčio gyventoja Inga, kasryt išvedusi keturkojį augintinį į kiemą, užsuka ir į kaimynystėje veikiančią duonos kepyklėlę – kelios dar karštos bandelės su džemu arba kitokiu įdaru gerą pusmetį yra neatsiejama jos šeimos pusryčių dalis.
"Švieži ir ekologiški produktai, rankų darbo kepiniai, čia pat išspaustos sultys – visa tai mačiau gyvendama Londone, – kalbėjo kaunietė. – Labai malonu patirti, kad ir mes esame tikri europiečiai, turintys tokių pačių poreikių ir žmonių, kurie tuos poreikius patenkina."
Siauromis Paryžiaus gatvėmis rytmetį pavaikštinėjęs turistas, ko gero, pamatys ne vieną ilgą batoną, kyšantį iš medžiaginių paryžiečių krepšių arba popierinių maišelių. Ten, kaip ir daugelyje Vakarų Europos miestų, įprasta pusryčių stalui patiekti šviežią, ką tik iškeptą duonos gaminį.
"Kaunas jau yra toks pats vakarietiškas kaip ir Paryžius, Briuselis ar Londonas, – lygino dažnai keliaujantis kaunietis Vytautas. – O kai atsigaus ekonomika, daugiau žmonių galės pirkti specializuotose parduotuvėse, siūlančiose sveikesnę, nors ir brangesnę nei prekybos centruose produkciją."
Svarbiausia – jauki atmosfera
Šį sausį duris Vilniaus gatvėje atvėrusioje duonos kepyklėlėje "Sotas" pirkėjų yra beveik visuomet: vieni savitarnos skyrelyje renkasi labiau apskrudusį ir gausiau šokoladu apibarstytą gaminį, kiti išsirinktą pyragėlį valgo prisėdę ant čia pat sustatytų minkštasuolių. Klientams maloniai šypsosi ir padėti išsirinkti padeda kelios pardavėjos ir vienas vadovų Justinas Sipavičius.
Į kepyklėlę užsukę "Kauno dienos" žurnalistai jį sutiko tarpduryje – vyras ką tik buvo pasisiūlęs pirkėjai nunešti pirkinių dėžutę iki automobilio.
Paklaustas apie kaimynystėje veikiančias kepyklėles, J.Sipavičius numojo ranka. Esą vietos visoms užteks, nes jos siūlo skirtingą produkciją, o ir aplinka – kiekvienoje vis kitokia.
"Nuo studento iki prezidento, – tikslinę rinką įvardijo verslininkas. – Sulaukiame daug užsieniečių, solidaus amžiaus žmonių ir jaunimo." Pigiausia bandelė "Sote" kainuoja pusę lito, brangiausios kaina – 2,39 lito.
Vakarykščiais neprekiauja
Visų Senamiestyje veikiančių kepyklėlių vadovus vienija bendra taisyklė – nė vienas pirkėjams nesiūlo vakarykštės produkcijos, visi tikina prekiaujantys tik šviežiais, ką tik iš krosnies ištrauktais gaminiais.
"Motiejaus kepyklėlės", įsikūrusios M.Valančiaus gatvėje, pardavėja Rūta Platačiūtė pasakojo, kad visa neparduota produkcija vakare iškeliauja į vaikų namus, išdalijama vargšams, dalį leidžiama parsinešti darbuotojams namo.
"Turime griežtą taisyklę – visada siūlyti tik šviežią produkciją, nes pas mus būtent to žmonės ir ateina", – kalbėjo R.Platačiūtė.
"Soto" krosnys kasryt 6 val. jau būna karštos – ten pašaunami pirmieji pyragaičiai ir duonos gaminiai. Dieną kepama nuolat, o paskutiniai kepaliukai ruošiami likus maždaug dviem valandoms iki darbo dienos pabaigos.
"Vakarais ateinantiems klientams taip pat turime pasiūlyti šviežių gaminių, o ne ryte keptų", – kalbėjo J.Sipavičius. Neparduotą produkciją kiekvieną vakarą kepėjai veža į Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centrą. Kitos įmonei priklausančios kepyklos taip pat neparduotus gaminius atiduoda labdarai.
Klientus pažįsta
Vilniaus gatvėje veikiančios "Cukrainės" pardavėja Irma Stoškienė daugelį pirkėjų jau pažįsta ne tik iš veido, bet ir šį bei tą žino apie jų asmeninį gyvenimą.
"Kai kurie žmonės atvirai pasakoja, kas iš šeimos narių mėgsta tradicinius sviestinius sausainius, o kuriems perka obuolių pyragą, – kalbėjo I.Stoškienė. – Kai kurie pirkėjai tapę tikrais bičiuliais, su kuriais malonu pasišnekučiuoti."
"Cukrainė" ypač daug klientų sulaukia sekmadieniais – po šv.Mišių čia išgerti kavos ir suvalgyti pyragaičio užsuka solidaus amžiaus Senamiesčio gyventojos. Tarp jų kartais įsiplieskia diskusija apie kepinių receptus. Ne viena jų "Cukrainėje" perka "Napoleono" torto pusfabrikačius ir pačios namuose kepa tortą.
"Sote" dirbanti pardavėja Tatjana pastebi, kad kauniečiai ypač mėgsta karamelinius ir bananinius ragelius. Kai kurie pirkėjai ateina įsigyti paprasčiausios duonos.
"Anksčiau dirbau kebabinėje, ten lankydavosi visiškai kitokie žmonės, kepyklėlėje dirbti man labai patinka", – tikino mergina.
Naujausi komentarai