Pereiti į pagrindinį turinį

Į vaikų namus – su dovanomis

2009-12-24 23:59
Susidraugavo: vaikų namų globotinius kalbino "Kalvarijų turgaus" direktorius A.Barauskas.
Susidraugavo: vaikų namų globotinius kalbino "Kalvarijų turgaus" direktorius A.Barauskas. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vilniaus antrieji vaikų globos namai vakar sulaukė svečių. Nešini glėbiais gardumynų pas juos apsilankė Kalvarijų turgaus administracijos darbuotojai.

Liūdesio išvengti nepavyko

Šventės šiandien prasidės visoje Lietuvoje. Vieni džiaugsis gausiai valgiais apkrautais stalais, dovanomis, kiti galbūt tiesiog artimo žmogaus draugija. Kalėdos neaplenkia ir mažųjų vaikų namų gyventojų. Vaikų kambariuose jau stovi papuoštos eglutės, virš lovų pakabintos kojinės, o mažyliai nekantriai laukia Kalėdų rytą ateisiančio Kalėdų Senelio.

Tačiau kad ir kiek dovanų jis atneštų, šventės čia – vis tiek kitokios. Žiūrėdamas į mažylį, pilna šokolado burna čiaumojantį saldainį, nors ir šypsaisi, vis tiek negali paslėpti liūdesio. "Dviprasmiškas jausmas. Džiugu, kad padarėme gerą darbą, pradžiuginome vaikus gardumynais, tačiau supranti, kad jiems reikia kur kas daugiau – tiesiog žmogaus, kuris jais rūpintųsi", – po viešnagės vaikų namuose kalbėjo bendrovės "Kalvarijų turgus" direktorius Audrius Barauskas.

Apie valandą su vaikais bendravusioms turgaus administracijos darbuotojoms atėjus atsisveikinimo akimirkai sunkiai sekėsi valdyti ašaras. "Viskas lyg ir gerai, visko čia yra, švaru, tvarkinga, bet vis tiek ašaros veržiasi", – prisipažino viena jų, pasislėpusi traukdama nosinę.

Ruošiasi lankyti dažniau

Kalvarijų turgavietės atstovai vaikams atvežė saldainių, vaisių, riešutų, kitų skanumynų. "Visiems dabar sunku, mums irgi, tačiau pagalvojome apie tuos, kurie turi dar mažiau, ir nusprendėme bent kuo nors prisidėti. Šiemet važiavome pas šituos vaikus, nes jie arčiausiai mūsų. Kitais metais, jei viskas gerai klostysis, galbūt aplankysime vaikus Vilniaus rajono vaikų namuose", – svarstė smulkiųjų verslininkų asociacijos "Lagenva" pirmininkė Nijolė Prišmontienė.

A.Barauskas atskleidė, kad turgaus darbuotojai svarsto galimybę lankyti vaikų namų gyventojus ir šventėms pasibaigus. "Tenka apgailestauti, kad likimo nuskriausti vaikai dažniausiai prisimenami tik prieš šventes. Ateityje stengsimės keisti šią ne pačią gražiausią tradiciją ir pagal galimybes paremti beglobius vaikus", – kalbėjo jis.

Dalys po truputį

Vilniaus 2-ųjų vaikų globos namų direktorė Janina Steikūnienė, pamačiusi pilną kambarį, prikrautą dėžių su gardumynais, džiaugdamasi perspėjo, kad visko išdalyti iškart negalima. "Vaikai, aišku, labiausiai nori saldainių, bet mes leidžiame jiems valgyti po vieną per dieną – stengiamės pratinti prie sveikos mitybos. Šitų saldainių tikrai ilgam užteks", – šypsojosi ji.

Žinoma, vaikai iš maišelio skubėjo susigriebti ir po daugiau, tačiau nepamiršo, kad per šventes svarbiausia dalytis. Nors ir ne dažnai palepinami vaikai, gavę saldainių, siūlė juos savo auklėtojoms ar užsukusiems svečiams.

Mažyliams daugiau džiaugsmo nei gardumynai suteikė tai, kad pas juos kažkas atėjo – nors daugelis turi tėvus, per šventes namo keliaus vos keletas. Turgaus administracijos darbuotojai net nepajuto, kaip greitai vaikai įsitaisė jiems ant rankų. "Daugelis jų tokie – iškart puola žmonėms į glėbį. Nors bandome pratinti, kad taip nesielgtų, – juk pikti žmonės gali ir nuskriausti. Tačiau vaikai išsiilgę dėmesio, nieko nepadarysi", – sakė J.Steikūnienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų