„Icor“ teismo reikalauja stabdyti nacionalinio stadiono konkursą

Koncerno „Icor“ bendrovė „Axis Industries“ kreipėsi į teismą dėl Vilniaus savivaldybės skelbto nacionalinio stadiono viešosios ir privačios partnerystės konkurso sąlygų ir prašo jį stabdyti.

Vilniaus apygardos teismas BNS informavo priėmęs praėjusį antradienį „Axis Industries“ pateiktą skundą, kuriame bendrovė ginčija konkurse keliamus reikalavimus. Bendrovė nesutinka su reikalavimu, jog kandidatas turi turėti ypatingo statinio projekto vadovo teisinį statusą ir nurodo, kad kai kuriose užsienio valstybėse nėra tokios teisinės sąvokos.

Koncerno įmonė prašo teismo taikyti laikinąsias apsaugos priemones - stabdyti savivaldybės ir Kūno kultūros ir sporto departamento parengto projekto procedūras.

Savivaldybė nurodo, kad projekto sąlygos buvo viešai paskelbtos daugiau nei prieš metus ir visi suinteresuoti asmenys turėjo pakankamai laiko susipažinti su projekto sąlygomis bei įvardija tai kaip tyčinį siekį stabdyti konkursą.

Savivaldybė teikdama atsiliepimą į ieškinį laikosi pozicijos, jog komplekso statybos vyks Lietuvoje, todėl „teisiškai pagrįsta vadovautis Lietuvos respublikoje galiojančiais teisės aktais, nustatančiais reikalavimus asmenims, norintiems būti ypatingų statinių projektų vadovu“.

„Ieškinio pateikimas likus praktiškai savaitei iki nustatyto termino pabaigos yra bandymas žlugdyti nacionalinio stadiono konkursą“, - BNS sakė mero Remigijaus Šimašiaus atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

„Icor“ šioje byloje atstovauja buvęs savivaldybės Teisės departamento direktorius Jovitas Elzbergas. Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad Vilniaus miesto savivaldybė buvo sudariusi sutartį su advokatų kontora „Motieka ir Audzevičius“, kurios vienas partnerių yra buvęs tuometinio mero Artūro Zuoko bendražygis J.Elzbergas. Teisinių paslaugų sutartis buvo nutraukta 2015-ųjų gegužę, po savivaldos rinkimų pasikeitus savivaldybės valdančiąjai daugumai.

Vilniaus savivaldybė Nacionalinio stadiono koncesijos konkursą paskelbė praėjusių metų rugsėjį, tačiau paraiškų teikimo terminas buvo pratęsta du kartus, pastarąjį - iki kovo pradžios. Savivaldybė šių metų pradžioje pranešė, jog lengvina konkurso sąlygas.

Apie ketinimus dalyvauti 90 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono konkurse BNS yra patvirtinusi dujotiekių statybos ir nekilnojamojo turto nuomos bendrovė KDS grupė bei „Švyturio“ areną Klaipėdoje ir „Girstučio“ baseiną Kaune valdanti bendrovė „Infrastruktūra LT“.

„Axis Industries“ atstovas J.Elzbergas BNS patikino, kad bendrovė kartu su užsienio partneriais ketina dalyvauti konkurse, tačiau to negali padaryti dėl formalių priežasčių: numatyti saugikliai konkurse leidžia dalyvauti tik su didelius projektus įvykdžiusiais užsienio rangovais, bet pastarieji Lietuvoje nėra gavę reikiamos atestacijos saviems architektams - ją gali suteikti Architektų rūmai. Anot J.Elzbergo, atestavimo procedūras Architektų rūmai pastarąjį kartą vykdė tik lapkričio 20-ąją.

Jis tikino, kad jo įmonė jokiu būdu nenori trukdyti konkursui, o tik siekia užsitikrinti galimybę jame dalyvauti.

„Mes šią problemą kėlėme rašydami savivaldybei pretenzijas, sakėme - sudarykite galimybę, skambinkite į Architektų sąjungą. Prašome tik datų, kad rinktųsi komisija atestuoti. Mums buvo sakoma - gerai, bus per sausį-vasarį. Bet niekas nepasikeitė“, - aiškino jis.

„Esmė, kad savivaldybės interesas turėtų būti kuo daugiau dalyvių, kuo geresnė kaina ir kuo geresnė kokybė stadiono. Šioje vietoje, mano klientai dalyvauja ne tam, kad formaliai kažką darytų, o kad dalyvautų konkurse ir kad laimėtų“, - pridūrė J.Elzbergas.

Jis neatskleidė, kas yra „Axis Industries“ partneriai.

Planuojama, kad stadiono komplekse įsikurs iki 300 vietų vaikų darželis, ne mažiau kaip 3 futbolo aikštelės, lengvosios atletikos stadionas, sporto salės, kultūros ugdymo centras ir biblioteka, sporto muziejus. Statybas planuojama pradėti 2019 metų balandį, kuomet įsigaliotų sutartis su konkurso nugalėtoju.

„Icor“ yra netiesiogiai susijęs su šilumos tiekėja „Vilniaus energija“, kuri nuomojasi sostinės šilumos ūkį. „Vilniaus energijos“ ir Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartis baigiasi balandžio 1-ąją, o perduoti ūkį Vilniaus šilumos tinklams numatoma iki liepos 1-osios. „Vilniaus energija“ šiuo metu bylinėjasi su savivaldybe ir jos valdomomis įmonėmis dėl neapmokėtų paslaugų.

Galutiniai „Icor“ akcininkai yra Andrius Janukonis, Gintautas Jaugielavičius ir Linas Samuolis. A.Janukonis yra buvęs „Vilniaus energijos“ valdybos narys ir „Icor“ vadovas, L.Samuolis yra „Vilniaus energijos“ prezidentas, o G.Jaugielavičius yra dirbęs „Vilniaus energijos“ akcininkės bendrovės „Veolia Lietuva“ (buv. „Dalkia Lietuva“) valdyboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių