Pereiti į pagrindinį turinį

Išmanusis telefonas: būtinybė ar mada?

Požiūriai: jaunoji karta – skaitmeniniai čiabuviai – neįsivaizduoja gyvenimo be kompiuterio, mobiliojo telefono ir nuolatinio ryšio, o vyresni žmonės to nelaiko būtinu gyvenimo atributu.
Požiūriai: jaunoji karta – skaitmeniniai čiabuviai – neįsivaizduoja gyvenimo be kompiuterio, mobiliojo telefono ir nuolatinio ryšio, o vyresni žmonės to nelaiko būtinu gyvenimo atributu. / "Shutterstock" nuotr.

Telefonų gamintojai ruošia revoliuciją. Jie nori pasaulį užkariauti išmaniaisiais telefonais ir vartotojus bei verslą vilioja plačiomis jų galimybėmis. Regis, vis daugiau verslininkų ir paprastų žmonių jomis susigundo.

Vizija, virtusi tikrove

Padaryti taip, kad informacija galėtų keliauti visur su žmogumi, buvo gana sena technologijų pasaulio svajonė. Dar 1990-aisiais tuometis "Microsoft" vadovas Billas Gatesas prognozavo, kad jau po kelerių metų laimėjimai kompiuterių srityje leis gauti reikalingą informaciją spustelėjus kelis mygtukus, kalbant pačio B.Gateso žodžiais, "informaciją pateiks prie pirštų galiukų".

Tam, kad ši vizija virstų tikrove, buvo įvardyti trys reikalavimai: asmeniškesnis kompiuteris, galingesni ryšio tinklai ir galimybė prisijungti prie įvairių informacijos šaltinių. Visi reikalavimai buvo įvykdyti, o B.Gateso vizija tapo realybe – žmonės šiandien patogiai ir greitai gali pasiekti informaciją, naudotis įvairiais žinių šaltiniais.

Vis dėlto, kad tai įvyktų, prireikė ne metų, o kelių dešimtmečių. Niekas 1990-aisiais nė nesvajojo apie kompiuterio ir mobiliojo telefono junginį, kuriuo bus galima atlikti kone viską, ką ir įprastu kompiuteriu. Be to, per pastaruosius keletą metų išplito didelės spartos 3G mobiliojo ryšio tinklai, atsirado daugybė interneto paslaugų, be kurių šiandien sunku įsivaizduoti savo gyvenimą ar verslą, pavyzdžiui, socialinės svetainės, tinklaraščiai ar e. paštas realiuoju laiku.

"Nokios" flagmanas

Savąją vizijos versiją antradienį pademonstravo "Nokia". Bendrovė pristatė savo flagmaną "Nokia N97", kuris netrukus turėtų pasirodyti ir Lietuvoje.

Įdomu tai, kad kadaise buvo kalbama vien apie techninius įrenginių duomenis: didesnį ekraną, geresnį fotoaparatą ar daugiau atminties. Dabar gamintojai vis dažiau pabrėžia savo telefonų universalumą – tai, kad į juos galima įdiegti įvairias programas, o įrenginio meniu pritaikyti savo poreikiams. Šiandien toks telefonas vienam vartotojui gali būti tik ryšio priemonė bendrauti su draugais, kitam – žaidimų ar interneto įrenginys, trečiam – darbo įrankis susirašinėti su kolegomis ar verslo partneriais.

"Nokia N97" irgi sukurta taip, kad įtiktų daugeliui. Į pagrindinį telefono ekraną galima įtraukti nedidelius įvairių programų langus, pavyzdžiui, e. pašto dėžutę, naujienų srautą, orų prognozę ar "Facebook". Programose informacija atnaujinama realiuoju laiku, tad kai tik į pašto dėžutę ateina laiškas ar draugas palieką įrašą svetainėje "Facebook", tai iš karto atsiranda telefono ekrane.

Ir tai tik keli įvairiapusių šio telefono galimybių pavyzdžiai. Jeigu grįžtume dešimt metų atgal, "Nokia N97" savo ypatybėmis prilygtų naujam to meto kompiuteriui.

Konkurencija aštrėja

Vis dėlto "Nokia" nėra vienintelė bendrovė, savo telefonus verčianti mobiliaisiais kompiuteriais. Vien per pastarąją savaitę naujienų apie išmaniuosius telefonus pateikė bent trys kiti gamintojai.

Savaitės pradžioje JAV buvo pristatytas trečios kartos "Apple iPhone 3GS", nuo kurio prieš dvejus metus ir prasidėjo išmaniųjų telefonų mada. Be to, savaitgalį JAV taip pat pradėtas pardavinėti "Palm Pre", kurį gamintojai žada atvežti ir į Europą, o Lietuvoje pasirodė naujasis "Blackberry Curve 8900". Be to, į šią nišą taikosi ir tokie kompiuterių gamintojai kaip "Acer" ar HP.

Gamintojai išsikovoti savo vietą po saule stengiasi ne veltui. Tyrimų bendrovės "Gartner" duomenimis, įprastų mobiliųjų telefonų pardavimas dėl ekonomikos recesijos šįmet kris 5 proc., o išmaniųjų telefonų bus parduota net 27 proc. daugiau. Tiesa, įprastų telefonų pardavimas dar gerokai viršija išmaniųjų: pirmųjų šįmet tikimasi parduoti apie 1,2 mlrd. vienetų, antrųjų – tik 177 mln.

Tačiau jau po kelerių metų svarstyklių lėkštelių balansas gali pasikeisti. Tikėtina, kad prie išmaniųjų telefonų pardavimo augimo prisidės recesijos pabaiga ir aštrėjanti konkurencija. Dabar gamintojai lenktyniauja, kuriam pavyks sukurti tobulesnį išmanųjį telefoną. Greitai jų visų galimybės taps panašios, ir tada prasidės lenktynės dėl kainos. Dabar už tokį telefoną tenka pakloti 2–2,5 tūkst. litų, o ateityje daugelį tokių telefonų bus galima įsigyti už 1 tūkst. ar pigiau.

Telefonais aprūpins darbuotojus

Aišku, dėl šviesios išmaniųjų telefonų ateities mažiausiai abejonių turi gamintojai. Jiems tai – milžiniški pinigai. Bet ar "informacija prie pirštų galiukų" teikia itin didelę naudą verslui ir žmonėms? Ko gero, tai priklauso nuo veiklos specifikos ir pomėgių.

Iki šiol kosmetikos gamintoja "Avon" pasikliovė tradicinėmis vadybos priemonėmis: kosmetikos platintojus bendrovei padėjo prižiūrėti pardavimo lyderiai, kurie nebuvo nuolatiniai "Avon" darbuotojai, todėl užduotis iš bendrovės pardavimo skyriaus gaudavo telefonu arba susitikimuose. Kitą mėnesį daugiau kaip 150 tūkst. pardavimo lyderių bus aprūpinti išmaniaisiais telefonais. Per šiuos jie galės prisijungti prie centralizuotos duomenų sistemos ir stebėti platintojų veiklą, jų užsakomas prekes, atsiskaitymų istoriją, gauti užduotis iš bendrovės.

Panašios sistemos naudojamos ir Lietuvoje. Didmenine maisto prekių ar alkoholio prekyba užsiimančių bendrovių vadybininkai aprūpinti nedideliais kompiuteriais, kurie nuolat palaiko ryšį su centralizuota duomenų baze ir nuolat turi naujausią informaciją apie sandėlyje esančių prekių likutį. Be to, jų užsakomos prekės iš karto rezervuojamos, o bendrovė kone kiekvieną akimirką žino padėtį sandėliuose.

Vienas būsimos "Avon" sistemos pranašumų – universalumas. Prie sistemos bus galima prisijungti tiek kompiuteriu, tiek išmaniuoju telefonu. Vadinasi, pradėjus darbą namuose ir prireikus išvykti į susitikimą, užteks pasiimti telefoną ir darbą laisvai bus galima pratęsti kelyje.

Dvi kartos, du požiūriai

Išmanieji telefonai siūlo daug galimybių ir paprastiems vartotojams. Tačiau ar be jų jau neįmanoma įsivaizduoti savo gyvenimo? Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo dviejų skirtingų kartų požiūrio.

Informacinių technologijų era pasaulyje prasidėjo vos prieš dvidešimt metų. Per juos išaugo žmonių karta, vadinama skaitmeniniais čiabuviais. Tarp jų – dabartiniai dvidešimtmečiai ir jaunesni žmonės, kurie teigia savo gyvenimo neįsivaizduojantys be kompiuterio, interneto, muzikos grotuvo, socialinių svetainių ar nuolatinio ryšio su draugais.

Nemaža dalis žmonių į skaitmeninę erą buvo priversti imigruoti. Jų požiūris į technologijas kiek kitoks – jos naudingos tiek, kiek padeda efektyviau padaryti darbą, patogiau bendrauti su kitais. Tačiau tam, kad esi pasiekiamas trimis ryšio kanalais 24 valandas per parą, jie didelės reikšmės neteikia.

Išmanusis telefonas šiandien – kai kam būtinybė, kai kam tik daiktas būti madingam. Tačiau dėl jo ateities, kaip kadaise dėl kompiuterio perspektyvų, abejonių kilti neturėtų. Veikiausiai šie telefonai po truputį išstums įprastus mobiliuosius telefonus, o paskui ateis nešiojamųjų kompiuterių eilė.


Mažyn ir lengvyn


Nuo 1980 m.

Stalinis kompiuteris. Stacionarus ir netinka nešiotis, tačiau galingas, patogus nuolatiniam darbui, pritaikytas įvairioms programoms. Dažniausiai palaiko tik laidinį interneto ryšį.

 


Nuo 1990 m.

 

Nešiojamasis kompiuteris. Skirtas nešiotis, sveria apie 1,5–3 kg. Patogus nuolatiniam darbui, tinka įvairioms programoms. Pritaikytas belaidžiam ir laidiniam interneto ryšiui.

 


Nuo 2007 m.

 

Interneto kompiuteris. Lengvas, nedidelis ir dažniausiai sveria iki 1 kg. Tinka naršyti internetui, rašyti tekstams, skaityti e. paštui ir darbui su kitomis didelių kompiuterio pajėgumų nereikalaujančiomis programomis. Pritaikytas belaidžiam ir laidiniam interneto ryšiui.

 


Nuo 2008 m.

 

Išmanusis telefonas. Itin lengvas, nedidelis ir sveria 100–200 g. Atlieka telefono funkciją, tinka naršyti internetui, skaityti e. paštui, peržiūrėti dokumentams. Palaiko įvairių standartų mobilųjį ryšį, belaidį interneto ryšį, gali priimti GPS duomenis.


Vasaros naujovės

"Nokia N97". Telefonas turi 8,9 cm įstrižainės ekraną (360 x 640 taškų rezoliucija), valdomą liečiant pirštais, ir viso dydžio klaviatūrą. Telefone veikia 434 MHz procesorius, 128 MB operatyvioji atmintis, o pagrindinės atmintinės dydis siekia iki 48 GB. Telefonas palaiko duomenų perdavimą mobiliuoju ryšiu per HSDPA technologiją, taip pat belaidžiu interneto ryšiu "Wi-Fi". Be kitų ypatybių – 5 mln. taškų raiškos fotoaparatas, GPS imtuvas, skaitmeninis kompasas, radijo imtuvas.

Telefone veikia "Symbian OS" sistema, į ją galima įdiegti įvairias programas, įsigytas iš elektroninės "Nokios" parduotuvės "Ovi Store". Jame iš anksto galima rasti interneto naršyklę, programą e. paštui, muzikos ir vaizdo failų leistuvę, dokumentų peržiūros programas. Lietuvoje šio telefono pasirodymo laukiama birželio pabaigoje, jo kaina sieks apie 2,4 tūkst. litų (be sutarties).

"Apple iPhone 3GS". Telefonas turi 8,9 cm įstrižainės ekraną (320 x 480 taškų rezoliucija) ir valdomas liečiant. Telefono procesoriaus sparta didesnė nei 620 MHz, jo operatyviosios atminties dydis 256 MB, pagrindinės atmintinės dydis – iki 32 GB. Telefonas duomenis gali perduoti per SDPA technologiją ar belaidžiu interneto ryšiu "Wi-Fi". Tarp kitų jo ypatybių – 3 mln. taškų raiškos fotoaparatas, GPS imtuvas, skaitmeninis kompasas.

Telefone veikia "Mac OS X" operacinė sistema, interneto naršyklė "Safari", muzikos leistuvė "iTunes", žemėlapių programa "Google Maps". Iš viso šiam telefonui jau sukurta per 50 tūkst. įvairių mokamų ir nemokamų programų. JAV šio telefono pasirodymo laukiama birželio pabaigoje, o atstovai Lietuvoje jo pasirodymo datą ketina pranešti netrukus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų