Sienomis laipiojantis senjoras: vyresniame amžiuje pabandę sportuoti, grįžti ant sofos nebenori

  • Teksto dydis:

Greitai septyniasdešimtmetį švęsiantis vilnietis Alvydas Peištaras užsiima jo amžiui ne itin įprasta veikla – jis laipioja kalnais, uolomis bei laipiojimui pritaikytomis sienomis. 

Į alpinizmą įsitraukęs dar 1970 metais, dabar jis buria bendraamžius išbandyti laipiojimo sportą, bet taip pat skatina visus juos kilti nuo sofos ir užsiimti jiems patrauklia sportine veikla. Alvydas teigia, kad žmonės, pradėję sportuoti net ir vyresniame amžiuje, šios veiklos nebenori atsisakyti. Daugkartinis Lietuvos čempionas, laipiojimo treneris Kipras Baltrūnas prideda, kad ne tik dėl pagerėjusios fizinės savijautos, bet ir dėl aktyvesnio socialinio gyvenimo senjorai grįžta į sporto sales.

Kas svarbu sportuojant vyresniame amžiuje?

Alvydas: – Vyresniame amžiuje pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į  apšilimą ir bendro pobūdžio mankštą. Svarbu ugdyti valią ir laikytis treniruočių grafiko, nepraleidinėti treniruočių. Praėjus šiek tiek laiko išsivysto įprotis ir jau be treniruočių kūnas jaučiasi prastai.

Kipras: –  Man svarbu, kad sportuodami bet kokio amžiaus žmonės pirmiausia treneriui pasisakytų apie turimas ar turėtas traumas, kad nepakenktume labiau. Kitas svarbus aspektas, ypač vyresniame amžiuje – žinoti savo jėgų ribas. Sportuoti po truputį, žingsnis po žingsnio darant pažangą ir mėgaujantis judėjimu.

Ar nevėlu pradėti sportuoti vyresniame amžiuje?

Alvydas: – Nemažai žmonių, prisijungiančių prie vyresnių laipiotojų, niekada gyvenime nebuvo sportavę. Bet jiems užtenka vos pusmečio, per kurį padaro didelę pažangą! Sportuoti pradėję senjorai dažnai pasidžiaugia pagerėjusia savijauta ir prašviesėjusiu gyvenimu. Sunku vyresnius žmones išjudinti nuo sofos, bet jei jau pradeda, dažniausiai ir tęsia, nes greitai pajaučia sporto naudą. 

Kipras: –  Tikrai nevėlu pradėti! Mūsų kūnas yra sukurtas judėjimui, bet šiuo metu vis dažniau dirbdami sėdimą darbą tą pamirštame. Žinoma, geriausių sporto rezultatų pasieksime pradėję sportuoti vaikystėje, bet dėl savo savijautos ir sveikatos pradėti ne tik galima, bet ir reikia bet kada, vos tik randate progą.

Ar netrūksta galimybių sportuoti vyresniame amžiuje?

Alvydas: – Pasiūlymų sportuoti šiuo metu tikrai gausu – nuo linijinių šokių iki tokių sudėtingų sporto šakų kaip laipiojimas uolomis. 

Kipras: – Dažnai senjorams trūksta ne pasiūlymų sportuoti, o drąsos nusispjauti į jiems pripaišomo „seno“ žmogaus etiketę.

Alvydai, ar jau seniai laipiojate uolomis ir kopiate į kalnus?

Alvydas: – Pradėjau 1970 metais. Tuomet draugai atvedė į alpinizmą, o kartu ir į laipiojimo treniruotes. Be jų techninis alpinizmas būtų neįmanomas. Prieš tai dar užsiėmiau sportine gimnastika bei parašiutizmu, bet negalėjau tęsti dėl silpnesnės regos – nešioju akinius. Užtat laipiojime jau po metų tapau Lietuvos laipiojimo sporto čempionato prizininku ir sportuoju iki šiol. Kai turiu progą,  slidinėju kalnuose.

Kiprai, senjorai, laipiojantys sienomis, skamba kiek keistai... kuo šis sportas gali juos traukti?

Kipras Baltrūnas./ „Vertical“ nuotr. 

Kipras: – Pripažinsiu, vyresnio amžiaus žmonių mūsų laipiojimo centre „Vertical“ iki šių metų nebūtų pavykę pamatyti. Bet norėjosi įtraukti senjorus į mūsų jauną bendruomenę, suteikti jiems galimybę pagyvinti socialinį gyvenimą. Be to, laipiojimo sportas išjudina visą kūną, gerina kraujotaką ir fizinę ištvermę. Nemokamomis treniruotėmis, kurias vykdėme bendrai su Sporto rėmimo fondu, administruojamu Šveitimo mainų paramos fondo, pasinaudojo virš 800 žmonių, apie 80 iš jų – senjorai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
JO -- butu juokinga jei nebutu graudu....Nieko nepadarusi -- senatve.

>>>Q \\\\\.../////

>>>Q  \\\\\...///// portretas
Kam tie nusenę organai,ir pašteto neišvirtum iš jo organų,nes savaitę virti reiktų,o dujos,kokia kaina.

Q

Q portretas
Tikras organu donoras
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių