Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno milijonus suvalgė krizė

2009-04-08 09:00
Kauno milijonus suvalgė krizė
Kauno milijonus suvalgė krizė / Tomo Raginos nuotr. Grėsmė: kilo abejonių, ar dėl lėšų stygiaus nereikės stabdyti arenos Nemuno saloje statybų darbų.

Pažadai, kad arenos statybų finansavimas nebus mažinamas, ištirpo kaip sniegas. Kaunas negaus ir kitiems objektams žadėtų milijonų.

Partiniai ryšiai nepadėjo

"Ir ragais, ir nagais, ir dantimis kovosime. Arena yra numeris vienas, ir finansavimas negali būti mažinamas", – pareiškė Kauno meras Andrius Kupčinskas, kai išgirdo apie Vyriausybės sprendimą vietoj 17 mln. litų Pramogų ir sporto rūmams statyti Nemuno saloje skirta tik 8,5 mln. litų.

Kauno objektams iš Valstybės investicijų programos šiemet turėjo būti atseikėta 29 mln. litų. Pirmadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje ši suma sumažinta iki 15 mln. litų. Vyriausybės sprendimu Valstybės investicijų programa mažinama 540 mln. litų. Taupymo programai dar turi pritarti Seimas.

Miesto vadovai praėjusią savaitę prabilo, kad, sumažinus finansavimą iš Valstybės investicijų programos, kai kurie darbai mieste sulėtės arba sustos. A.Kupčinskas ne kartą yra sakęs, kad, premjeru tapus konservatoriui Andriui Kubiliui, Kauno padėtis žymiai pagerės. Tačiau konservatorių tandemas Kaunui skirtų milijonų išsaugoti nepadėjo.

Amžiaus statyba sustos?

"Visada mūsų arena stokojo dėmesio. Girdėjome Vyriausybės pažadus užtikrinti finansavimą ir pastatyti areną laiku. Dar praėjusią savaitę apie tai kalbėjausi su premjeru Andriumi Kubiliumi. Negalime tylėti, kai kerta per skaudžiausią vietą", – piktinosi Kauno meras.

Arena Nemuno saloje turi būti pastatyta iki 2010 m. rugsėjo. 2011-aisiais joje turi vykti Europos vyrų krepšinio čempionatas. Savivaldybė statyboms šiemet skolinasi 22 mln. litų. Dar 25 mln. litų tikimasi gauti iš Europos Sąjungos fondų. Kol kas darbai vyko pagal grafiką. Iki balandžio rūmus statanti Telšių bendrovė "Vėtrūna" pabaigė pirmąjį aukštą ir treniruočių salę.

"Pusė nubrauktos sumos – labai daug. Kol kas įsipareigojimus vykdome. Nežinau, ką darysime. Gal Kauno valdžia žino?" – svarstė "Vėtrūnos" valdybos pirmininkas Vytautas Banys, iš "Kauno dienos" sužinojęs apie finansavimo mažinimą.

A.Kupčinskas labiausiai nepatenkintas, kad lėšos nubrauktos mechaniškai. Anot jo, būtina atsižvelgti į prioritetus. Miesto vadovas viliasi, kad iki balsavimo Seime dar pavyks ką nors pakeisti.

Seimo Biudžeto ir ekonomikos komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas įsitikinęs, kad labai maža vilties, jog Kaunui pavyks išsikovoti papildomų milijonų. "Paprasčiausiai nėra pinigų, todėl viskas stringa ir stoja", – aiškino K.Glaveckas.

Kentės ir teatras

Kauno dramos teatras gali taip ir likti su išgriauta Didžiąja scena. Vietoj žadėtų 8 mln. litų Vyriausybė nusprendė palikti 3,5 mln. litų. Teatro administracija tikisi, kad pavyks išsiderėti bent šiek tiek didesnę sumą. Teatro direktoriaus Egidijaus Stanciko nuomone, sustabdžius remonto darbus gali kilti grėsmė pastatui ir žmonių saugumui.

S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadione šią vasarą turi vykti Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatas. Stadionui sutvarkyti iš Valstybės investicijų programos tikėtasi 2 mln. litų, tačiau suma sumažinta per pusę. Kol kas nežinia, iš kur bus gauta lėšų stadiono dangai pakeisti. Tam reikia maždaug 1,5 mln. litų.

Finansavimo mažinimas gali tapti kliūtimi baigiant Kauno valstybinės filharmonijos rekonstrukciją. Kauno sporto halėje nebus įrengtos dvi švieslentės pagal Eurolygos reikalavimus.

Mokykloms, gydymo įstaigoms rekonstruoti finansavimas mažinama perpus arba visai neskiriama lėšų.

Birželį ketinama dar kartą perskirstyti biudžetą. K.Glavecko teigimu, Valstybės investicijų programa daugiau neturėtų būti mažinama. "Reikalavimai persikelia į kitas sritis", – užsiminė politikas.


Iš Kauno atimti milijonai

Objektas Žadėta Gaus
Arena Nemuno saloje 17 mln. litų 8,5 mln. litų
Kauno valstybinė filharmonija 2,2 mln. litų 1 mln. litų
"Girstučio" baseinas 2 mln. litų 1 mln. litų
Kauno sporto halės švieslentės 0,9 mln. litų 0 litų
Kauno dramos teatras 8 mln. litų 3,5 mln. litų
S.Dariaus ir S.Girėno stadionas 2 mln. litų 1 mln. litų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų