Pereiti į pagrindinį turinį

Klaidos ant paminklo nematė dvejus metus

2012-07-27 23:59

Kaune ant paminklų bet kas gali pritvirtinti memorialinę lentelę? Toks susidaro įspūdis, pabandžius išsiaiškinti, kaip ant Nežinomo kareivio kapo atsirado lentelė su netaisyklingai pavaizduota Vokietijos vėliava.

Pastebėjo praeivis

Kaunietis Justas Klikūnas pasakojo, kad jau dvejus metus veltui beldžiasi į įvairias institucijas dėl klaidos ant lentelės, pritvirtintos prie paminklo, esančio Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje.

"Rašau, nes man gėda, kad nepažįstam valstybių vėliavų", – teigė J.Klikūnas. Ant lentelės pavaizduotos Vokietijos vėliavos raudona ir geltona spalvos yra sukeistos vietomis. Šį neatitikimą kaunietis pastebėjo prieš dvejus metus, kai dar studijavo universitete.

Vokiečiai nustebę

Vaikinas rašė laiškus miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjui, Kauno karo istorijos klubui, Kultūros ministerijai, Lietuvos vokiečių bendruomenei. Deja, klaidos taisyti niekas nesiėmė.

"Draugai juokavo, kad pats ant paminklo užklijuočiau teisingą vėliavą. Aš nusprendžiau ieškoti už netikslumą atsakingų asmenų", – sakė J. Klikūnas.

Jis teigė stebėjęs į muziejaus kiemelį užsukančių vokiečių reakciją. Jie, pamatę užrašą, kaip pasakojo J.Klikūnas, kreivai šypsojosi ir kraipė galvas.

Nieko nežinojo?

Už lentelių ant paminklų turinį atsakingi Kauno miesto savivaldybės atstovai tikino, kad apie jokią klaidą nežinoję.

Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys, iš žurnalistų išgirdęs apie netikslumus, sutriko. Z.Girčys spėjo, kad lentelė ant Nežinomo kareivio kapo pritvirtinta savavališkai.

"Net nežinau, kaip rasti, kas tai galėjo padaryti. Jeigu noras tvirtinti lentelę būtų derinamas su savivaldybe, kaltininką būtų galima surasti. Manau, kad tai galėjo būti savavalių patriotų, kurie pažeisdami įstatymus nori išreikšti savo idėjas, darbas" , – svarstė vedėjo pavaduotojas.

Z.Girčys negalėjo atsakyti, kodėl prieš daugiau nei dvejus metus pritvirtintos lentelės savivaldybė dar nepašalino.

Nelegaliai pritvirtinta lentelė, anot Z.Girčio, netrukus bus nuimta.

Panašus atvejis – Vilniuje

Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pociūnas teigė nežinojęs, kad muziejaus kiemelyje egzistuoja užrašas su klaidinga informacija.

Anot policijos atstovo žiniasklaidai Kęstučio Kasciukevičiaus, asmenims, savavališkai tvirtinantiems lenteles prie memorialinių paminklų, gresia administracinė atsakomybė.

Identiška lentelė su tokiu pačiu turiniu prieš metus buvo pakabinta Vilniuje, ant Aukų gatvėje esančio paminklo, skirto sovietinių represijų aukoms atminti. Šiuo metu ji jau nuimta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų