Pereiti į pagrindinį turinį

Koks Vezuvijus sutramdys „Pompėją“?

2012-08-13 09:20
Koks Vezuvijus sutramdys „Pompėją“?
Koks Vezuvijus sutramdys „Pompėją“? / Artūro Morozovo nuotr.

Miesto širdyje, V.Putvinskio gatvėje, veikiantis restoranas „Pompėja“ tamsiuoju paros metu keliamu triukšmu gerokai lenkia netoliese esančius naktinius klubus. Gyventojai jau pavargo kviesti policiją ir rašyti raštus savivaldybei.

Norisi bėgti iš namų

„Svarstau, ar parduoti butą, kuriame užaugau“, – liūdnai kalbėjo V.Putvinskio gatvės gyventoja Enrika. „Norėčiau, – šyptelėjo ji, – kad butą nupirktų koks savivaldybės klerkas, juk tada problema, kuri mane veja iš namų, būtų kaipmat išspręsta.“

Enrika – ketvirtos kartos kaunietė. Jos manymu, tokio anarchiško, niekieno nežabojamo restorano nesiskaitymo su gyventojais, koks yra dabar, nebuvo jokiais laikais.

Problema – daugiabučiame name įsikūręs restoranas „Pompėja“, dėl kurio savaitgalių naktimis keliamo triukšmo kaimynystėje gyvenantiems kauniečiams gyvenimas gerokai apkarto.

Tarsi kaimo sodyba

„Kai dar liejo pamatus prie smetoniškos statybos pastato prilipdytam stikliniam restorano priestatui, su kaimynais labai nerimavome, – dalijosi mintimis kaunietė. – Vėliau aprimome – galbūt restoraną lankė kultūringesni žmonės, gal buvo atsakingesni jo vadovai, o gal lėmė tai, kad jis nebuvo tiek išsiplėtęs.“

„Dabar prie viešų į Žaliakalnį vedančių laiptų vienoje pusėje mes negalime pasodinti jokio medelio, nes savavališka želdininkystė draudžiama, o kitapus laiptų veša restorano sodai, išardytos viešų laiptų architektūrinės detalės, o užsiimtoje valdoje nuo ketvirtadienio vakaro kiekvieną savaitgalį klesti tikri kaimo turizmo sodybos papročiai“, – apibūdino „Pompėjos“ kaimynė.

„Linksmieji“ savaitgaliai

Nuo ketvirtadienio vakaro kaimynystėje gyvenantys kauniečiai į namus po darbo kaskart grįžta įsibaiminę: galės po vidurnakčio eiti miegoti ar ne.

Dažniausiai – ne, nes nuo ketvirtadienio prasideda savaitgalio linksmybės, restoranas ir jo prieigos išnuomojamos kompanijoms su teise švęsti taip, kaip jiems norisi, o vasarą visi nori siautėti lauke.

„Įsivaizduokit, kas darosi po vidurnakčio lauke, kai tą “kaimo turizmo restoraną„ išsinuomoja viena kompanija, – pasakojo kita “Pompėjos„ kaimynystėje gyvenusi kaunietė Irena. – Girti, rėkaujantys restorano klientai ima leisti fejerverkus tiesiai ant laiptų, čia pat vyksta visokie ugnies šou, groja armonika arba per kolonėles leidžiama garsi muzika.“

Irena savo butą V.Putvinskio gatvėje, kuriame gimė ir užaugo, jau pardavė. Moteris dirba pašte, į darbą jai reikia eiti ir šeštadieniais. Kaunietė sakė, kad per „Pompėjos“ fiestas savaitgaliais išsimiegoti – jokių šansų.

Gyventojai klubais nesiskundžia

„Mes suprantame, kad gyvename miesto Centre ir visiškai natūralu, kad čia gyvenimas aktyvesnis, – kalbėjo “Pompėjos„ kaimynė Enrika. – Bet ar išties Kaune nėra jokio reglamento, galima ar negalima po gyventojų langais groti, šokti, leisti visu garsu muziką ištisą naktį?“

„V.Putvinskio gatvėje yra du naktiniai klubai. Šurmulys naktį gerokai didesnis nei kitur, tačiau pabrėžiame – mes dėl to nesiskundžiame, priimame tai kaip gyvenimo miesto Centre realiją, – kalbėjo Enrika. – Bet minėti naktiniai klubai garsią muziką leidžia viduje, jie savo verslu, bent jau šiuo metu, nelipa žmonėms ant galvų.“

Policija bejėgė

„Oi, keliolika kartų mes kvietėme policiją, rašėme jiems, tai nė neprisiminsiu, tačiau ir patys policininkai mums sako, kad neką gali padėti, jie patarė kreiptis į savivaldybę“, – sakė Enrika.

Moteris pasakojo, kad prieš porą metų, po rašto savivaldybei kurį laiką reikalai lyg ir pagerėjo. Nors atsakymo iš miesto valdžios ir reikėjo palaukti, moteris pajuto, kad Kaune tokia savivaldybė yra ir ji turi darbuotojų.

„Dabar savivaldybės gydytojo tarnyba atsakė, kad Sanitarijos inspekcija triukšmo tyrimų neatlieka ir patarė kreiptis į tarnybą, kuri juos atlieka, tačiau kokia tarnyba matuoja naktimis keliamą triukšmą ir ar jį apskritai reikia matuoti, kai įsisiautėjusius restorano klientus ramina policija? Ar tai yra pasityčiojimas, ar absoliutus savivaldybės darbuotojų neveiksnumas, kam tuomet reikalingos niekinės tarnybos?“ – piktinosi Enrika, šįmet atsakymą į skundą dėl „Pompėjos“ naktimis keliamo triukšmo gavusi tik po trijų savaičių.

Smaginasi ir personalas

Neseniai šeštadienį, kai naktį restorane šėlo itin nekultūringa kompanija, kaunietė nenorėjo kviesti policijos, nes jau įpratusi pakentėti, tačiau pirmą valandą nakties, kai muzika dar pagarsėjo, nuėjo pasakyti, kad visgi yra toks triukšmo įstatymas.

Tąkart muzika buvo pritildyta, nors restoraną užsisakiusi kompanija toliau linksminosi lauke po gyventojų langais.

Po valandos muzika vėl buvo paleista visu garsu. Kai moteris vėl nuėjo, barmenas jai tepasakė „labanakt“ ir pagarsino muziką, o padavėja ėmė vyti lauk. Be to, ji pasiskundė švenčiančiai kompanijai, kad kažkas iš gyventojų turi pretenzijų.

Vakarėlio dalyviai labai įsižeidė ir ėmė iš Enrikos tyčiotis. Kompanija išsiskirstė apie ketvirtą valandą ryto, tačiau kaip jau įprasta, barmenas nepritildė muzikos tol, kol buvo surinkti indai, į vieną kampą sustumdyti metaliniai stalai ir kėdės.

„Garsas, kai stalai ir kėdės imami tąsyti per akmenimis išgrįstą grindinį, – įspūdingas“, – kalbėjo Enrika.

Užsieniečiai pakraupę

Vieną savaitgalį, kai lauke vyko triukšmingos „Pompėjos“ klientų linksmybės, pas Enriką nakvojo draugai iš Vokietijos ir JAV. Jie buvo pakraupę. Užsieniečiai klausė, kodėl Lietuvoje neveikia teisinės priemonės. „Norisi imti šaudyti“, – niūriai pajuokavo vienas svečias.

„Kai kone kiekvieną savaitgalį po darbo savaitės neturi jokios galimybės bent nuo antros nakties užmigti, kai, apsilankius policijai, po dvidešimties minučių vėl pagarsinama muzika, o suirzusios kompanijos tyčia pradeda dar garsiau rėkauti ir dainuoti, o visi mūsų raštai savivaldybei tėra makulatūra, patikėkit, norisi imti šaudyti, nes, atrodo, kad tik taip Lietuvoje tegalima spręsti problemas“, – skundėsi triukšmo nebegalinti pakelti gyventoja.

Pašnekovė tvirtino, kad jau keletą metų kreipiasi visur – ir į policiją, ir į Viešosios tvarkos tarnybą, ir į savivaldybę. Deja, niekas nesikeičia.

Direktorė paaiškinti negali

Paskambinus į „Pompėją“, atsiliepęs darbuotojas iš karto suprato, dėl ko skambina „Kauno dienos“ žurnalistai.

Susisiekus su restorano direktore Gitana Gruode, pastaroji teigė pastaruoju metu nuo šio verslo atsitraukusi, atostogaujanti, tad nelabai žinanti, kokia dabar restorane situacija. Paklausta, tai kas gi atsakingas už restoraną, G.Gruodė atsakymo vengė.

Paklausta, ar teko girdėti apie šiurkštų personalo elgesį, netramdomus klientus ir garsiai iki aušros leidžiamą muziką, direktorė teigė negalinti atsakyti ir pabrėžė, kad šiuo metu ji nedirba.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų