Pereiti į pagrindinį turinį

Korupciją įžvelgė tarp savų

2009-02-06 09:00
Korupciją įžvelgė tarp savų
Korupciją įžvelgė tarp savų / Aliaus Koroliovo nuotr. Kovos: naujuoju Antikorupcijos komisijos nariu tapo buvęs miesto meras A.Garbaravičius, anksčiau kritikuotas dėl galimai neskaidrios veiklos.

Kauno Antikorupcijos komisijos pirmininkas Raimundas Kaminskas viešai prabilo, kad ir tarp jo partijos bičiulių konservatorių esama korupcijos požymių.

Replika supykdė merą

Tokią įžvalgą R.Kaminskas išdėstė miesto tarybos nariams pristatydamas 2009–2011 m. korupcijos prevencijos programą. R.Kaminskas yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys. Toks kolegos pareiškimas papiktino miesto merą Andrių Kupčinską. "Jeigu jis turi konkrečių faktų, tegul deda dokumentus ant stalo", – atkirto meras.

Korupcijos požymių ieškanti komisija ne kartą buvo kritikuota už ilgai trunkančius tyrimus. Socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas priminė tyrimus dėl kino teatro "Romuva", viešojo tualeto prie Kauno pilies, Birutės Jablonskienės ir Laimos Baranauskienės namo statybų istoriją Laisvės alėjoje.

"Žmonės nori, kad nebūtų korupcijos. Juos piktina lėšos, skiriamos tyrimams. Paskui vis tiek nerandama kaltųjų, nes suėjo senaties terminas ar atsirado kitokių aplinkybių", – žėrė priekaištus K.Kriščiūnas.

Komisijai vadovaujantis R.Kaminskas su kritika nesutinka, esą prokuratūroje tyrimai taip pat užtrunka po kelerius metus.

Pasiduoda pagundai politikuoti

Ne pirmą kartą kartojantis frazę apie korupciją kaip latentinį arba slaptą reiškinį, R.Kaminskas nesigilino ir į korupcijos prevencijai būtinas lėšas. Jis negalėjo atsakyti į miesto tarybos narės Loretos Kudarienės klausimą, kiek pinigų iš biudžeto reikės programai įgyvendinti. "Paklausėte labai konkrečių dalykų. Kuo daugiau, tuo geriau. Tikslių paskaičiavimų aš neturiu", – rimtai dėstė R.Kaminskas, sukeldamas šypsenas tarybos narių veiduose.

R.Kaminskas nebuvo linkęs pripažinti miesto vadovo kritikos dėl politikavimo. "Užgriuvęs dėmesys komisijos narius paskatina ne tik dirbti, bet ir politikuoti. Net savivaldybės kontrolierius atkreipė dėmesį, kad komisijos nariai neatsispiria šiai pagundai", – dėstė A.Kupčinskas.

Nepaisydamas priekaištų, R.Kaminskas gyrėsi, kad komisija dirba gana gerai. Kaip didžiausią problemą jis įvardijo, kad tik vienas komisijos narys yra etatinis darbuotojas ir pageidavo, kad atlyginimą gautų daugiau komisijos narių.

Permainos sukėlė šypsenas

Tarybos posėdyje miesto politikai patvirtino naują Antikorupcijos komisijos sudėtį. Vietoj vicemero Algimanto Kurlavičiaus komisijos nare paskirta jo bendrapartietė Birutė Krapauskienė. A.Kurlavičius atsisakė darbo komisijoje motyvuodamas dideliu užimtumu.

"Siūlau praplėsti Antikorupcijos komisiją – dar vienu jos nariu galėtų būti Arvydas Garbaravičius. Jis yra sukaupęs didelę patirtį ir žino apie korupciją iš vidaus", – tarybos nariams pasiūlymą pateikė vicemeras Rimantas Mikaitis. Jis priminė kolegoms A.Garbaravičiaus inicijuotą švietimo įstaigų koncesiją už 1,75 mlrd. litų, arenos statybos sutartį už beveik 0,5 mlrd. litų.

Posėdžiui pirmininkavęs A.Kupčinskas pasiūlė tarybos nariams balsuoti dėl pasiūlymo. Miesto politikai vienbalsiai pritarė, kad buvęs meras A.Garbaravičius taptų Antikorupcijos komisijos nariu.

A.Garbaravičiui buvo netikėti vicemero pareiškimai ir pasiūlymai. "Nežinau, ko R.Mikaitis siekė savo ironiškomis replikomis. Geriau būtų patylėjęs, nes kai praėjusią kadenciją buvo svarstoma mokyklų koncesija ir arenos projektas, dabartinis vicemeras vadovavo Liberalų ir centro sąjungos frakcijai. Ant kai kurių dokumentų yra ir jo parašai. Jis pagarsėjo ir šią kadenciją. Prisiminkime, kas atsakingas už pusės milijono litų vertės tualetą prie Kauno pilies", – į priekaištus atkirto A.Garbaravičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų