KPD siūlo tapti vertingiausių istorinių antkapių tvarkymo mecenatais

  • Teksto dydis:

Kultūros paveldo departamentas (KPD) pranešė inicijuojantis vertingiausių, autentiškiausių istorinių Vilniaus kapinių tvarkymo finansinės paramos akciją – atskiriems žmonėms ir įmonėms siūloma tapti vieno ar kelių pasirinktų Bernardinų ir Rasų kapinių antkapių sutvarkymo mecenatais.

Mecenuoti kviečiama neženkliai pažeistus antkapinius paminklus, kurių tvarkymo dokumentacija, padedant ir konsultuojant paveldosaugos specialistui, nebus sudėtinga.

Pasirinkti paminklus ir apsispręsti dėl jų tvarkymo galima nuo lapkričio 1 iki 30 dienos.

Departamento „Facebook“ paskyroje paskelbta per 20 antkapių, skulptūrų, kurioms sutvarkyti reikia finansinės paramos.

Mecenatų laukia aktorės Onos Kiršanskienės-Labonaitės (1899–1925), 1863–1864 metų sukilimo dalyvio Aleksandro Byšinskio-Idzio (1847–1931), mokytojo, Vilniaus krašto lietuvių visuomenės veikėjo Konstantino Aleksos (1863–1935), istoriko ir gydytojo Juzefo Bielinskio (1848–1926), dailininkų Pranciškus Jasevičiaus (1873–1930), Boleslovo Rusecko (1824–1913), Karolio Ripinskio (1809–1892), fotografo Vilhelmino Zacharčiko (1841–1869), lietuvių raštijos puoselėtojo, Žemaitijos bajoro Juozapo Volodzkos, aktoriaus Aleksandro Černio (1909–1983), archeologinių radinių ir meno kūrinių kolekcionieriaus Antano Šutino (1851–1922), komunikacijų inžinieriaus Michalo Landės (1854–1935) ir kitų kapai.

Pasirinkus mecenuojamą antkapį, reikia kreipti į KPD.

„Paminklui sutvarkyti turėsite metus laiko“, – teigiama departamento pranešime.

Anot KPD pranešimo, senosios 1801 ir 1810 metais įsteigtos Rasų ir Bernardinų kapinės – vertingiausi Vilniaus nekropoliai. Bernardinų kapinės ypač gerai atspindi Vilniaus istoriją ir kultūrą, čia palaidoti žmonės, kurie XIX amžiuje gyveno, kūrė ir dirbo Vilniuje.

Tuo metu Rasų kapinės reprezentuoja visą Lietuvą ir net Europą. „Tai, galima sakyti, visuomenės kultūrinio, politinio gyvenimo elito kapinės. Šis specifinis kultūros paveldo objektas, atspindintis kelių šimtmečių istoriją, svarbus ir kaip turistinės traukos objektas, įdomus ne tik mums, bet ir svečiams iš Europos šalių, ypač kaimyninės Lenkijos“, – teigiama KPD pranešime.

Vilniaus miesto savivaldybė baigia vykdyti dvejus metus trukusį Rasų kapinių tvarkymo projektą, tad šių kapinių būklė, anot paveldosaugininkų, geresnė, daugiau dėmesio šiuo metu reikia Bernardinų kapinėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geras

geras portretas
siūlymas, tik kur eina mokesčių mokėtojų pinigai?

Kapai kapais

Kapai kapais portretas
bent mano nuomone reikėtų visų pirma susirūpinti svarbesnio Paveldo nykimu. Visuose LR miestuose yra apleistas ir nykstantis-naikinamas architektūrinis Paveldas. Vilniuje, Klaipėdoje, o ir Kaune ypač skaudu matyti kaip suvargus senoji autentika o unikalūs artefaktai vos laikosi ,,užkonservuoti", t.y. palikti likimo valiai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių