Pereiti į pagrindinį turinį

Kulinariniai alaus atradimai

2009-02-21 09:00
Kulinariniai alaus atradimai
Kulinariniai alaus atradimai / Gedimino Bartuškos nuotr. Gurmanas: patiekalus ir alų ragavo bendrovės "Visus plenus" vadovas Petras Naprušis.

Lietuvių numylėtas gėrimas alus tinkamas gerti ne tik su kepta duona. Tai įrodė Arūnas Oželis ir Rolandas Viršilas, atskleidę netikėtas šio gėrimo panaudojimo virtuvėje galimybes.

Visą trečiadienį alaus restorane "Žemaičių smuklė" virė darbas. Kulinarinių paslapčių bendrovės "Švyturys-Utenos alus" generalinį direktorių Rolandą Viršilą mokė virtuvės virtuozas Arūnas Oželis. Kaip jiems sekėsi, vakare galėjo įvertinti į gurmanišką degustaciją gausiai susirinkę svečiai.

Su alumi galima pagaminti daugybę patiekalų: lašišą su šparagais ir kreminiu alaus padažu, aluje troškintą avieną, alaus sriubą su svogūnais ir sūrio skrebučiu ir begalę kitų. R.Viršilas su A.Oželiu parodė, kaip reikia gaminti vištų kepenėlių paštetą su "Ekstra Draught" alaus ir obuolių sulčių putėsiais, aluje troškintus baravykus, kiaulienos suktinukus su sūriu ir špinatais kvietinio alaus padaže.

Puikiai nusiteikęs R.Viršilas virtuvėje jautėsi laisvai, tačiau vėliau prisipažino, kad be A.Oželio pagalbos užduotis pagaminti tokius patiekalus jam būtų buvusi neįmanoma. "Sunkiausia – viską suderinti. Reikia turėti kūrėjo, virėjo gyslelę, o man jos dar tikrai trūksta. Tačiau šiandien pasitreniravęs bandžiau gaminti ir, regis, man pavyko. Bet kuo daugiau bandysiu, tuo labiau tobulėsiu ir priartėsiu prie tos tiesos", – šypsojosi bendrovės "Švyturys-Utenos alus" vadovas.

R.Viršilas laisvalaikiu mėgsta sukiotis virtuvėje, tačiau pastaruoju metu tam pritrūksta laiko. "Seniau daugiau gamindavau, dabar nebespėju. Tačiau šie bandymai mane įkvėpė. Dabar pabandysiu pasigaminti namie patiekalų su alumi pats. Paprasčiausias ir lengviausias pasirodė troškintų grybų receptas, nuo to ir pradėsiu", – žadėjo jis.

225 metų jubiliejų švenčiantys "Švyturio" aludariai renginyje pristatė ir tradicinę "Švyturio" alaus kolekciją. Susirinkę svečiai galėjo daugiau sužinoti apie šių gėrimų istoriją, kaip derinti su maistu, degustavimo taisykles. "Visuomet pradėkite ragauti nuo silpniausio alaus, jei darysite atvirkščiai, nepajusite tikrojo gėrimo skonio", – patarė aludarė Džuljeta Armonienė.


Receptas


Aluje troškinti baravykai (2 porcijos)

Reikės:

4 didelių šviežių baravykų (galima ir šaldytų – apie 250 g), 2 mažų svogūnų, 4 mažų morkų, 2 salierų stiebų, 200 ml nepasterizuoto šviesiojo alaus, raudonėlių, grybų sultinio, 150 g 35 proc. riebumo grietinėlės, aliejaus kepti, pipirų, virtų bulvių garnyrui.

Gaminimas:

Grybus nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Alų užvirinkite, į jį sudėkite grybus, pasūdykite grybų sultiniu, įberkite pipirų ir pavirinkite, kol išvirs grybai. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite. Mažas morkytes nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Daržoves pakepinkite aliejuje, supilkite grietinėlę, įberkite raudonėlių, sudėkite supjaustytus salierų stiebus ir virinkite, kol pradės tirštėti. Baravykus išgriebkite iš alaus ir sudėkite į pradėjusį tirštėti padažą. Jei padažas per tirštas, praskieskite baravykų nuoviru. Patiekite su virtomis bulvėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų