Pereiti į pagrindinį turinį

Laiškas iš baisios praeities

2009-04-29 09:00

Lenkijoje rastas pieštuku ant popieriaus skiautės parašytas ir į butelį įdėtas raštelis su septynių jaunų žmonių pavardėmis, kurie, kaip manoma, nesitikėjo išgyventi netoli Aušvico Antrojo pasaulinio karo metais veikusioje nacių koncentracijos stovykloje.

Netoli buvusios Aušvico stovyklos vieną rūsį renovuojantys statybininkai rado betoninėje sienoje įmūrytą butelį, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Raštelyje, kuriame ranka įrašyta 1944 m. rugsėjo 9 d. data, taip pat nurodyti septynių stovyklos kalinių vardai, numeriai ir gimtieji miestai. Šeši kaliniai buvo kilę iš Lenkijos, vienas – iš Prancūzijos.

"Visi jie buvo 18–20 metų", – sakoma paskutiniame raštelio, kaip manoma, parašyto ant cemento maišo skiautės, sakinyje.

"Jie buvo jauni žmonės, mėginę palikti bent kokį nors savo egzistavimo pėdsaką", – sakė Aušvico muziejaus atstovas Jarosławas Mensfeltas. Pareigūnas pridūrė, jog du iš šių kalinių vis dėlto išgyveno kalinimą Aušvice.

Balandį darbininkai rado butelį ardydami sieną vienos profesinės mokyklos rūsyje Osvencimo miestelyje, kurį Antrojo pasaulinio karo metais Lenkiją okupavę vokiečiai vadino Aušvicu.

Trijuose profesinės mokyklos pastatuose, kurie yra už kelių šimtų metrų nuo stovyklos teritorijos, karo metais buvo įrengti vokiečių SS sandėliai. Kaliniai buvo atsiųsti sustiprinti rūsį gelžbetoniu, ketinant jį panaudoti kaip slėptuvę nuo antskrydžių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų