Pereiti į pagrindinį turinį

Maisto daviniai – krizės atspindys

2009-05-27 09:00
Paklausa: B.Kuckevičienė (dešinėje) dėl didelio paramos gavėjų skaičiaus neturi kada atsipūsti.
Paklausa: B.Kuckevičienė (dešinėje) dėl didelio paramos gavėjų skaičiaus neturi kada atsipūsti. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kas antrą mėnesį dalijamą maisto davinį gauna beveik dvigubai daugiau kauniečių nei pernai. Socialiniai darbuotojai pastebi, kad ateityje į jį pretenduojančių miestiečių tik daugės.

Neturi laiko atsipūsti

Kauno miesto seniūnijose maisto produktus šiuo metu dalijantys žmonės neturi kada atsipūsti. Prie išdavimo punktų stovi nesibaigiančios žmonių eilės.

"Neturime kada nei prisėsti, nei pavalgyti", – pasakojo V.Krėvės prospekte, Kauno arkivyskupijos Gerojo Ganytojo bažnyčioje maistą dalijanti Birutė Kuckevičienė.

Dainavos seniūnijoje 5,2 kg svorio maisto davinį per keturias dienas turi atsiimti 1,2 tūkst. žmonių. Dėl jo į seniūniją iš anksto gali kreiptis asmenys, kurių mėnesio pajamos neviršija 525 litų.

"Esu bedarbis, gaunu mažą pašalpą, bet turbūt neilgai man čia vaikščioti dar reikės. Už pusantrų metų pradėsiu gauti pensiją", – su maišeliu maisto pasiimti atėjęs pasakojo Stasys Beresnevičius.

Vyras sakė gaunamu daviniu esantis visiškai patenkintas ir suvartoja visą maistą. Tuo metu davinį pasiėmusi Edita Vaičiūnienė pageidautų geresnių produktų.

"Iš bėdos gerai, bet vietoj kruopų galėtų duoti aliejaus. Niekas tų kruopų nevalgo. Atiduodam šunims arba kaimynams", – sakė dirbanti, bet keturis vaikus auginanti moteris.

Kreipiasi dvigubai daugiau

Pagal Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenis programą maisto davinys visoje Lietuvoje šiais metais bus dalijamas šešis kartus. Panašios akcijos jau vyko vasarį ir kovą.

Iš ES investicinių atsargų nuo 2005 m. įgyvendinamos programos iniciatoriai šiais metais sukasi it vijurkai. Per metus pretenduojančiųjų į paramą padaugėjo beveik dvigubai. Gegužę Kaune maisto produktai turėtų būti išdalyti beveik 11 tūkst. žmonių. Tą patį mėnesį praėjusiais metais davinį gavo 5 tūkst. žmonių mažiau.

"Skaičiai išaugo ne šimtu ir ne dviem. Kitąkart maisto dalijimas vyks liepą. Jau gauname duomenis, kad į davinį pretenduos dar daugiau žmonių", – sakė Kauno arkivyskupijos "Caritas" projekto koordinavimui vadovaujanti Ona Virbašiūtė.

Ateityje davinys mažės

Koordinatorė pasakojo, kad kiekvieną kartą maisto davinio sudėtis keičiasi. Pavyzdžiui, kovo mėnesį buvo dalijami kiaulienos su ryžių kruopomis konservai, o šį mėnesį padidintas cukraus kiekis. Kiekvienam asmeniui jo numatyta 2 kg. Tačiau, labai padaugėjus linkusių paramą gauti asmenų, tai turės įtakos ir davinio kiekiui.

"Šiam mėnesiui gautas pakankamai neblogas maisto paketas. Dar nežinome, kokių produktų gausime liepos mėnesį, bet programoje numatytų pinigų nepadaugės. Davinius gali tekti mažinti", – teigė O.Virbašiūtė.

Šiais metais maisto dalijimai taip pat vyks rugsėjį ir lapkritį.


Kauniečiams išduodami maisto daviniai

Cukrus.

Miltinis mišinys blynams.

Sausi pusryčiai.

Sutirštintas saldus pienas.

Perlinės kruopos.

Miežiniai dribsniai.

Ryžiai.

Šaltinis: "Caritas"


Skaičiai

10,721 tūkst.

Tiek kauniečių maisto davinius turėtų gauti gegužės mėnesį.

7,242 tūkst.

Tiek kauniečių davinį gavo kovo mėnesį.

5,796 tūkst.

Tiek miestiečių kreipėsi vasarį.

5,8 tūkst.

Tiek maisto davinio išdalyta 2008 m. gegužę.

Šaltinis: "Caritas"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų