Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva siūlo pagalbą, Vilnius blaškosi

2010-02-09 18:05
Reliktas: kolūkietį, kareivį, darbininką ir studentą vaizduojančios Žaliojo tilto skulptūros pastatytos 1952-aisiais.
Reliktas: kolūkietį, kareivį, darbininką ir studentą vaizduojančios Žaliojo tilto skulptūros pastatytos 1952-aisiais. / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Vilniaus valdžia neapsisprendžia: priimti Maskvos valdžios užmojus atnaujinti Žaliojo tilto skulptūras ar ne.

Dar praėjusios savaitės gale savivaldybė užtikrino, kad Maskvos ketinimai "yra išankstiniai ir neturi pagrindo". Tačiau vakar paaiškėjo, kad pagrindas vis dėlto yra.

Sostinės vicemeras Romas Adomavičius vakar portalui delfi.lt patvirtino praėjusių metų pabaigoje pats vadovavęs susitikimui su Rusijos ambasados, Maskvos vyriausybės atstovais ir Maskvos restauravimo įmonės vadovais, kurie Žaliojo tilto skulptūrų restauracijai siūlė savo pagalbą.

Pasak vicemero, anksčiau į jį dėl to kreipėsi Maskvos ambasados konsulas ir klausė, ar galėtų atvykti, nes girdėjo diskusijas dėl Žaliojo tilto skulptūrų būklės, o jiems tai buvo įdomu.

"Į tą klausimą buvo atsakyta teigiamai, jie atvyko, nagrinėjo situaciją", – delfi.lt sakė R.Adomavičius.

Jis būtų linkęs priimti Maskvos paramą, tačiau Vilniaus metas Vilius Navickas sako "ne". "Vilniaus savivaldybė skulptūras atnaujins savo jėgomis, kai tam ateis laikas", – išplatintame pranešime cituojamas V.Navickas.

Girdi, ir be Žaliojo tilto skulptūrų mieste yra, apstu paminklų bei erdvių, kurias būtina atnaujinti. "Tai – Žemaitės skveras ir paminklas rašytojai, Jono Pauliaus II aikštė, A.Sacharovo įamžinimo vieta. Žaliojo tilto skulptūros – vienas iš objektų, kurį atėjus laikui rengiamasi remontuoti, tačiau jam, kaip ir kitiems, užsienio paramos neprašome", – užtikrino miesto meras.

R.Adomavičius manymu, priėmus rusų pasiūlymą nenutiktų nieko bloga: "Turime sutartį su Maskvos merija, bendraujame ir nieko nėra smerktino, nes kai prireiks Maskvai mūsų specialistų, juos nusiųsime, o dabar jie siūlo savo specialistus ir tai neturėtų turėti blogo tono ar kokio nors politinio atspalvio."

Koks sprendimas bus priimtas, savivaldybė turėtų nuspręsti pasitarusi su Lietuvos valdžios atstovais, reguliuojančiais tarptautinius santykius.

Kolūkietį, kareivį, darbininką ir studentą vaizduojančios Žaliojo tilto skulptūros pastatytos 1952-aisiais. Ekspertų nuomone, surūdijusių skulptūrų restauracija kainuos apie 60 tūkst. litų. Skulptūras planuota atnaujinti pernai rudenį, tačiau dėl miesto finansinės padėties ir prioritetų restauravimas šio, kaip ir daugelio kitų, objektų atidėtas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų