Pereiti į pagrindinį turinį

Miestiečiams grybai – prabanga

2009-07-23 10:39
Dauguma: turgaviečių prekystaliai geltonuoja nuo voveraičių.
Dauguma: turgaviečių prekystaliai geltonuoja nuo voveraičių. / Tomo Raginos nuotr.

Stoties turgavietės prekystaliai lūžta nuo pirmųjų grybų, tačiau kauniečiai neskuba jų įtraukti į savo valgiaraštį.

Ieško, kur pigiau

"Kiek kainuoja šios gražuolės?" – žvelgdama į pintinę samanomis aplipusių voveraičių pasiteiravo pro šalį ėjusi kaunietė.

Išgirdusi, kad litras miško gėrybių įkainotas 6 litais, sparčiu žingsneliu ji pasuko Stoties turgavietės prieigų link, kur už tokias pačias voveraites pardavėjos esą prašė litu pigiau. "Žadėjo ir nuolaidą padaryti", – po nosimi sau suniurnėjo pasipiktinusi pirkėja.

Voveraitėmis, baravykais ir mėlynėmis prekiaujanti kaunietė Elvyra jau įprato matyti surauktus miestiečių veidus. "Jiems atrodo per brangu. Tegul patys rankas kiša į samanas", – žmonių nesupratingumu stebėjosi moteris. Prie Stoties turgavietės prekystalio įsitaisiusi 9 val. ryto, Elvyra guodėsi iki vidudienio uždirbusi tik 30 litų. Pelnas už mėlynes – dešimčia litų didesnis. 14 litų kainuojančia pintinėle su šešiais baravykais taip niekas ir nesusigundė.

"Grybų daug, o pirkėjų – mažai", – alkūnėmis ramstydamos prekystalį atsiduso prekeivės Vita ir Ilona. Merkinės miškuose rinktus lepšius vakar jos siūlė už 10 litų, krūvelę raudonviršių – už 7 litus. Už puskilogramį baravykų – 20 litų.

Užsisako iš anksto

Ne vienus metus turgavietėje įvairias miško gėrybes siūlantis Vincas nesiskundžia klientūros stoka. "Sulaukiu išankstinių užsakymų. Baravykus perka verslininkai, medikai. Ne kartą pardaviau restoranų virėjams. Žinoma, pensininkai išgali nusipirkti tik voveraičių", – pasakojo vyriškis.

Kaip ir dauguma turgavietės pardavėjų, voveraites Vincas įkainojęs 6 litais. Prekystalio pažiba – tikriniai baravykai čia siūlomi už ypatingą kainą. "Štai už šį padėklą prašau 60 litų", – vyriškio tikinimu, jame išdėliota apie pusantro kilogramo įvairaus dydžio baravykų. Pastaruosius, kaip ir voveraites, Vincas renka Dzūkijoje. "Per valandą randu daugiau nei kilogramą baravykų. Jei grybautume kartu, jūs eitumėte ir praeitumėte, o aš žinau, kur grybai slepiasi", – savo įgūdžiais gyrėsi Vincas.

Marcinkonių kaimą supančius miškus vyras kartu su vaikais aplanko tris kartus per savaitę. Dažniau vykti grybauti kol kas neapsimoka. "Reikia dar šiek tiek palaukti", – nuo baravykų galvučių rinkdamas šapus kalbėjo Vincas.

Skintingi grybų įkainiai

"Mūsų turgavietėje kainos pačios mažiausios", – į maišelį pildama voveraites pirkėjus viliojo viena Stoties turgavietės prekeivių. Pasirodo, kad, tolstant nuo miesto centro, keičiasi ir grybų įkainiai.

Žaliakalnio turgavietėje už tokias pačias voveraites grybautojai prašė 5 litų. Senyvo amžiaus vyras krūvelę baravykų praeiviams siūlė už 15 litų. "Rinkau Raudondvaryje. Čia daugiau nei pusė kilogramo", – kilnodamas savo laimikį kalbėjo vyras. Turgaus prieigose polietileninį maišelį voveraičių, ūmėdžių ir šilbaravykių šiek tiek įkaušusi moteriškė praeiviams bruko už 9 litus.

Vadinamojoje 25-mečio turgavietėje miško gėrybėmis prekiavo vos keli žmonės. "Pirkite du litrus – parduosiu už 8 litus, – pastebėjusi susidomėjusio praeivio žvilgsnį voveraites tiesė prekeivė. – Litras kainuoja 5 litus, bet skubu namo, todėl noriu kuo greičiau ištuštinti krepšelį." Baravykų tądien turgavietėje neradome, tačiau, pasak kitų prekeivių, jie čia kainuoja apie 18 litų.


Kainos miesto turgavietėse

1 l voveraičių – 5–6 litai.

1 kg baravykų – 36–50 litų.

1 kg paskutinių lietuviškų braškių – 4–5 litai.

1 kg lietuviškų vyšnių – 4 litai.

1 kg lenkiškų trešnių – 8 litai.

1 l mėlynių – 6–7 litai.

1 l serbentų – 4–5 litai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų