Pereiti į pagrindinį turinį

Miesto čiuožykla griūva, "Akropolio ledo" arena klesti

2010-03-16 14:01
Užmojai: rekonstravęs areną "Akropolio ledas" rengs oficialias ledo ritulio varžybas.
Užmojai: rekonstravęs areną "Akropolio ledas" rengs oficialias ledo ritulio varžybas. / Tomo Raginos nuotr.

Žiemos sporto mokyklos "Baltų ainiai" auklėtiniai treniruojasi apšiurusioje ledo arenoje, o jai renovuoti lėšų neskiriama. "Akropolio ledo" arena klesti ir pradeda šimtatūkstantinį renovacijos projektą.

Rengs tarptautines varžybas

Prekybos ir pramogų centras "Kauno Akropolis" pradėjo kelis mėnesius truksiančią ledo arenos rekonstrukciją, kurią atlikus arena atitiks tarptautinius ledo ritulio federacijos standartus.

"Joje bus galima rengti oficialias ledo ritulio varžybas, – sako "Kauno Akropolį" valdančios bendrovės "Resolution Property Management" operacinio valdymo vadovė Daiva Žvinytė. – Šiuo metu ledo arena atitinka tarptautinius standartus pagal dydį, tačiau, norint rengti oficialias ledo ritulio varžybas, būtina įrengti vietas komandoms, sekretoriatui, teisėjams, pakabinti varžybų švieslentę, atnaujinti persirengimo kambarius."

Jos teigimu, rekonstrukcija netrukdys ledo arenos darbui, nes ji bus vykdoma naktimis.

Po rekonstrukcijos "Kauno Akropolyje" vyks Lietuvos ledo ritulio čempionato varžybos, bus steigiama miesto ledo ritulio lyga. Tariamasi dėl parodomųjų Kontinentinės ledo ritulio lygos ir Latvijos atvirojo ledo ritulio čempionato rungtynių.

"Kauno Akropolio" ledo arenoje veikia vaikų ledo ritulio mokykla "Griunvaldas" ir dailiojo čiuožimo klubas "Čiuožimas.lt", kurį lanko pusšimtis vaikų. Vienu metu varžybas čia gali stebėti apie 2,5 tūkst. žiūrovų. Vien tik aplink areną veikiančiuose restoranuose ir kavinėse yra daugiau kaip 800 vietų.

Su "Akropoliu" nekonkuruos

Šiuo metu profesionalūs sportininkai treniruojasi Kauno žiemos sporto mokyklos "Baltų ainiai" ledo arenoje. Miesto gyventojai čia čiuožinėti gali tik savaitgaliais ir porą valandų penktadienį – tada, kai nevyksta sportininkų treniruotės. Vėlyvais vakarais kelis kartus per savaitę areną nuomojasi mėgėjų ledo ritulio klubai.

"Bazė skirta sportininkams, todėl pirmiausia rūpinamės jų interesais, tačiau kad ir kaip planuotume laiką, nepavyksta jo skirti visiems tiek, kiek reikėtų, vaikų treniruotės užsitęsia iki 21 valandos", – pasakojo "Baltų ainių" direktorė Laima Krauzienė.

Ji džiaugiasi, kad 2008 m. komercinė ledo arena buvo prijungta prie sporto mokyklos. Esą iki tol sportininkai turėjo derintis prie lankytojų, jiems neužtekdavo laiko visavertėms treniruotėms.

"Sportininkai būdavo antrarūšiai, jiems likdavo komerciškai nenaudingas laikas", – teigė L.Krauzienė. Jos teigimu, bazė nėra "Akropolio ledo" konkurentė, o žinią apie arenos pritaikymą oficialioms varžyboms ji sutiko džiugiai.

"Neturime normalios švieslentės, o vyrų ledo ritulio varžyboms arenos bortai per silpni, todėl čia tokio lygio rungtynės ir nevyksta", – sakė direktorė ir pridūrė, kad varžybos tik atima iš sportininkų erdvę treniruotėms. Esą sportininkai treniruotis galėtų miesto arenoje, o varžybos galima būti rengti "Akropolyje".

Pinigų nesulaukia

Ji apgailestauja, kad šįmet savivaldybė neskyrė lėšų arenai renovuoti, nors projektas jau parengtas. Pirmiausia būtina sutvirtinti pastato konstrukcijas, tada – apšiltinti stogą ir pakeisti sutrūnijusius langus. Būtiniausių darbų sąraše – vėdinimo ir šildymo sistemos įrengimas, nauji aikštelės bortai. Ateityje buvusios kompresorinės patalpose, kurios dabar yra tuščios, būtų galima įrengti sporto ir choreografijos sales, nes čiuožėjams būtinas ir bendras fizinis pasirengimas. Projekte numatyta vietoj sudilusių kėdžių įrengti 300 vietų žiūrovams.

"Šlampa, rasoja, varva – ne pačios geriausios sąlygos jauniesiems sportininkams", – kalbėjo L.Krauzienė.

Pagal prieš kelerius metus parengtą renovacijos projektą šiems ir kitiems darbams turėtų būti skirta 10 mln. litų, tačiau direktorė įsitikinusi, kad dabar statybinės paslaugos yra atpigusios, areną renovuoti būtų galima už gerokai mažesnę sumą.

Šiuo metu žiemos sporto mokykloje "Baltų ainiai" treniruojasi 175 auklėtiniai. Ledo ritulininkai per mėnesį moka 15 litų mokestį, o dailiojo čiuožimo treniruotės kainuoja penkiais litais brangiau.

Kauno miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Albertas Palaima:

Šiemet miesto savivaldybės biudžeto projekte Kauno žiemos sporto mokyklai "Baltų ainiai" numatyta 1,05 mln. litų, tai yra truputį mažiau negu praėjusiais metais. Mokyklos išlaidos didėja, nes brango komunalinės paslaugos, ypač elektros energija, kurios daug sunaudojama ruošiant ledą. Arenos renovacijos projektas parengtas, tačiau šiemet jokių darbų finansuoti neplanuojama. Nė viena mokykla šiais metais renovacijai negavo lėšų iš savivaldybės biudžeto. Apie "Akropolio ledo" planus girdėjau, bet nesvarstome galimybės perkelti treniruočių į komercinę ledo areną. Visų pirma abejoju, ar jie norėtų visą laiką atiduoti sportininkams.

Tuomet neliktų kada čiuožinėti miestelėnams, o arena yra komercinė ir jai toks sandoris tikrai nebūtų priimtinas. "Baltų ainių" ledo arena užimta nuo ryto iki vėlyvos nakties. Ten vyksta ir dailiojo čiuožimo, ir ledo ritulio, ir čiuožimo trumpuoju taku treniruotės. Miesto vadovai supranta, kad reikia skirti lėšų arenai rekonstruoti, nes likti mieste tik su komercine ledo arena reikštų visišką žiemos sporto žlugdymą. Neturėdami sporto bazės vaikai rinktųsi kitus užsiėmimus, o ne šias sporto šakas. Jiems būtinos nuolatinės treniruotės, o jų komercinėje arenoje rengti nebūtų galimybių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų