Pereiti į pagrindinį turinį

Momentinių nuotraukų reinkarnacija

2009-02-21 09:00
Momentinių nuotraukų reinkarnacija
Momentinių nuotraukų reinkarnacija / "Polaroid" nuotr. Skaitmeninis fotoaparatas "Polaroid PoGo"

Dvidešimto amžiaus fotografijos stebuklas – momentinės nuotraukos – grimzta užmarštin. Šiandien garsiuosius fotoaparatus "Polaroid" galėtume išlydėti į pensiją. Nors juos gaminusi bendrovė atsidūrė ant bankroto slenksčio, jos įkūrėjo idėja ir toliau gyvuoja.

Nuotrauka per minutę

1947 m. vasario 21-ąją amerikiečių išradėjas Edwinas Landas Amerikos fotografų draugijoje pademonstravo pirmąjį momentinių nuotraukų fotoaparatą. Vėliau jie tapo žinomi E.Lando įkurtos ir juos gaminusios bendrovės "Polaroid" vardu. Beje, ši įmonė dar 1937-aisiais pradėjo gaminti šviesos filtrus akiniams nuo saulės ir įvairiems optiniams prietaisams, o daugelį optinės fizikos išradimų patentavęs E.Landas paskelbė naują spalvų suvokimo teoriją.

E.Lando sugalvotos momentinės fotografijos pagrindas buvo nuotraukoje vykstanti cheminė reakcija. Pirmoji momentinė fotografinė juostelė susidėjo iš dviejų dalių – negatyvo ir pozityvo. Pirmiausia nuotraukos negatyve buvo užfiksuojamas vaizdas, matomas pro objektyvą, o pačiame fotoaparate negatyvas, pasitelkus specialų tirpalą, suklijuojamas su pozityvu. Iš fotoaparato išlįsdavo savotiškas "sumuštinis". Prireikdavo maždaug minutės vaizdui iš vienos fotografinės juostelės dalies perkelti į kitą, paskui šio "sumuštino" dalis reikėjo atskirti ir vienoje jų pasirodydavo nuotrauka.

Pirmosios fotoaparatu "Polaroid" darytos nuotraukos buvo nespalvotos. Momentines spalvotas nuotraukas "Polaroid" sukūrė praėjus 16 metų. Dar vėliau pozityvas ir negatyvas buvo sujungti į vieną sluoksnį, todėl iš fotoaparatų išlįsdavusias nuotraukas užtekdavo kelioliką sekundžių palaikyti šviesoje ir vaizdas jose išryškėdavo.

Diktavo tendencijas

Iki tol, kai atsirado fotoaparatai "Polaroid", fotografavimas ir nuotraukų gamyba buvo profesionalų užsiėmimas. Technika daryti įprastoms nuotraukoms buvo brangi, reikalavo specifinių įgūdžių ir laiko. O nusprendus ją įsigyti, namuose įrangai reikėjo skirti nemažai vietos.

E.Lando išradimas buvo genialus. Tai, kas anksčiau truko kelias dienas, jam pavyko sutrumpinti iki 60 sekundžių. Tai, kas užimdavo kone atskirą kambarį, jam pavyko sudėti į nedidelę nešiojamą dėžutę. Tad šios greitai išpopuliarėjo. Fotoaparatai "Polaroid" nekantriems fotografams leido iš karto gauti rezultatą, o siekiantiems tobulumo – bandyti gauti patinkantį vaizdą tol, kol baigsis <<>fotoaparato dėtuvėje.

Be to, E.Lando sukurta momentinės fotografijos technologija pritapo ir kitose srityse. Tokius fotoaparatus imta naudoti norint akimirksniu pagaminti dokumentus: tapatybės korteles, vairuotojo pažymėjimus ar pasus. Juos pamėgo ir policijos pareigūnai, mat galėjo akimirksniu padaryti įvykio vietos nuotrauką. Bendrovė "Polaroid" taip pat kūrė technologijas, skirtas naudoti tyrimams gydymo ir įvairiose mokslo įstaigose.

<<>>>

1972 m. "Polaroid" išleido vieną sėkmingiausių savo fotoaparatų – itin modernų ir kompaktišką SX-70, tuo metu kainavusį gana nemažai – 300 JAV dolerių (arba apie 1,5 tūkst. JAV dolerių šiandien). Šis veidrodinis fotoaparatas galėjo būti suskleistas ir pavirsti į nedidelę dėžutę. Jį menininkai naudoja iki šių dienų, mat jam skirtos fotografinės juostelės išsiskiria įdomiomis ypatybėmis. Nors jose vaizdas išryškėja per kelias sekundes, nuotraukos visiškai "sustingsta" per 10–15 minučių, todėl iki tol jose esantį vaizdą galima keisti.

Kitur įsitvirtinti nepavyko

Bendrovės "Polaroid" sėkmės istorija tęsėsi kone 50 metų, visą tą laiką ji išliko didžiausia momentinei fotografijai skirtų fotoaparatų ir fotografinių juostelių gamintoja. Nors "Polaroid" technologijas bandė kopijuoti kita fotografijos lyderė "Kodak", po kelerių metų bylinėjimosi ji iš momentinės fotografijos srities buvo priversta trauktis. Bendrovė "Polaroid" ir jos įkūrėjas E.Landas pelnė ne vieną apdovanojimą už laimėjimus fotografijos srityje. Rekordinę 3 mlrd. JAV dolerių apyvartą bendrovė pasiekė 1991 m.

Momentinę fotografiją kaip, beje, ir juostinius fotoaparatus, numarino XXI a. skaitmeninės technologijos. Dar 2000-aisiais "Polaroid" skelbėsi pardavusi 13 mln. savo fotoaparatų, o jau po metų prašėsi apsaugos nuo kreditorių.

Paskutinį dešimtmetį bendrovė nesėkmingai bandė įsitvirtinti gamindama skaitmeninius fotoaparatus, nuotraukų rėmelius, nešiojamuosius DVD diskų grotuvus ir televizorius. Bendrovė taip pat bandė sukurti naujos kartos momentinių nuotraukų fotoaparatą su į jį integruotu spausdintuvu, tačiau šis produktas taip pat neišpopuliarėjo.

Savo fotoaparatų "Polaroid" bendrovė negamina jau keletą metų, o jiems skirtų juostelių gamybą nutarė nutraukti maždaug prieš metus. Vos prieš kelis mėnesius buvo nuspręsta pradėti įmonės bankroto procedūrą. Fotoaparatams "Polaroid" skirtas fotografines juosteles šiuo metu gamina vienintelė "Fujifilm".

Paskelbus, kad momentinei fotografijai gresia išnykti, pasaulyje susikūrė net kelios grupės, kovojančios už jos išsaugojimą, o susivieniję entuziastai sugebėjo net įsigyti vieną uždarytų "Polaroid" gamyklų Olandijoje.

Idėja gyvuoja

Vis dėlto nors E.Lando sukurta momentinės fotografijos technologija ir išėjo į pensiją, jo plėtota idėja ir toliau sėkmingai gyvuoja skaitmeniniuose fotoaparatuose ar mobiliuosiuose telefonuose.

Momentinės nuotraukos paviršių, kuriame vyko cheminės reakcijos, pakeitė skystųjų kristalų ekranai. Galimybė iš karto matyti nufotografuotą vaizdą arba bandyti gauti tobulą kadrą žmonėms patinka taip pat, kaip ir anksčiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų